Aan welke soort stress lijd jij?

Aan welke soort stress lijd jij?

Laatste update: 12 november, 2016

Stress is een verandering, een staat van nervositeit waar we ons in bevinden voor een situatie die veel van ons vraagt. Als we op een veel hoger niveau dan normaal moeten presteren, bijvoorbeeld tijdens de periode vlak voor een test, steekt stress zijn hoofd om de deur.

Stress kan goed zijn wanneer het ons helpt om ergens eens goed voor te gaan zitten en ons te concentreren. Het kan echter ook slecht zijn en ons uitschakelen wanneer het tijd is om de taken die we moeten doen af te maken. Vandaag leer je over de soorten stress waar je aan kunt lijden.

Als je je soort stress kent, zal je in staat zijn om het op de beste manier tegemoet te treden. Wat is jouw soort?

“Het grootste wapen tegen stress is ons vermogen om een gedachte boven een andere te verkiezen.”
– William James –

Eustress

Eustress is een zeer positieve vorm van stress. Het is een stimulerende en motiverende stress die de goede prestaties van de persoon die het ervaart bevordert. Eustress vult je met vitaliteit, met een energie die, tot op dat moment, als opgebrand of afwezig werd gezien.

Stress

In welke situaties is eustress nuttig? Een voorbeeld zou de examenweek zijn, als we weten dat we moeten studeren, maar we er niet in slagen om onszelf ertoe te zetten. Veel mensen moeten wachten tot de dag voor het examen om eustress te voelen en om ze te motiveren om zich te concentreren en te presteren op een manier die ze de dagen ervoor niet hadden.

Deze stress verhoogt ook je creatieve vermogens. Stel je voor dat er een nieuw project bij je bedrijf is en je moet met iets nieuws en origineels op de proppen komen. Je hebt ideeën nodig! Eustress kan het potentieel voor deze ideeën, die je eerder niet had, verhogen.

Het probleem met eustress? Het komt pas op het laatste moment opdagen en biologisch gezien kunnen we deze staat ook niet erg lang vasthouden.

Onrust

Als het tegenovergestelde van eustress, is onrust zeer negatief. Het is een onaangename vorm van stress die altijd verschijnt als er een bedreiging aanwezig is. Bezorgdheid, paniek of angst zijn een paar van de symptomen die worden waargenomen bij een persoon die lijdt aan onrust.

Onrust kan zich laten zien in het licht van een verloren baan, een ziekte waar een familielid aan lijdt, een ongeval, enz. Het is een situatie die alles in een keer verandert, iets wat we niet aan zagen komen en dat ons verrast. Concreet kan men zeggen dat een verandering in onze routine, in ons leven, onrust met zich mee kan brengen.

“Druk is goed, zorgen zijn goed; wanneer ze echter overmatig zijn, zijn ze een gif dat doodt.”
– Bernardo Stamateas –

Maar dit is niet het ergste. Onszelf bevrijden van deze vorm van stress is erg moeilijk. We zullen hard moeten vechten om sterk genoeg te zijn om het het hoofd te bieden, zodat het ons niet kan overwinnen, vooral omdat onrust uiteindelijk ziekten kan veroorzaken.

Je begint waarschijnlijk met een verkoudheid, allergieën of eczeem die normaal beginnen te worden. Maar dit kan leiden tot meer ernstige aandoeningen. Wees dus voorzichtig met onrust! Laat niet toe dat het je verslaat.

Hyperstress

Hyperstress is wanneer we overweldigd zijn door overmatige emotionele sensaties. We zijn niet in staat om deze emoties te verwerken en dit is waarom we uiteindelijk worden overweldigd.

Druk

Wanneer komt hyperstress naar boven? Wanneer we bezig zijn met een activiteit die een overmatige inspanning van ons eist. Laten we weer aan het werk denken, dat vaak om een echt bovenmenselijke inspanning vraagt. We geven meer dan we kunnen geven, gaan uiteindelijk verder dan onze grenzen toelaten en het kleinste ding kan ons laten ontploffen.

Woede vernietigt ons; het is iets dat op ieder moment tevoorschijn kan komen. Zodra we zelfs nog meer moeite moeten gaan doen, zal een emotionele explosie worden veroorzaakt en zal het onmogelijk zijn om het te tegen te houden.

Hypostress

Hypostress komt voor wanneer we ons vervelen en weinig motivatie hebben. Het is een heel ander soort stress dan die we tot nu toe gezien hebben. Een stress waarvan de oorzaak niet druk, maar precies het tegenovergestelde is.

Deze vorm van stress beïnvloedt rusteloze, zeer creatieve mensen die gedwongen worden om repetitieve taken uit te voeren. Ze kunnen zich zelfs geblokkeerd voelen of niet in staat zijn om te doen wat ze willen doen om verschillende redenen. In deze staat wordt een dergelijke persoon gestrest. Hij heeft behoefte aan nieuwe ervaringen en aan banen die continu leren en het ervaren van nieuwe dingen eisen.

Opwinden

Je zal je met deze stress identificeren als er een moment tijdens je vakantie is waar je het nodig hebt om weer aan het werk te gaan, om weer doelen te hebben en druk te voelen… Is dit jouw soort stress?

Deze vier soorten stress kunnen voorkomen als een combinatie of in verschillende situaties in ons leven, maar er is er altijd een die dominanter is dan de anderen. Lijdt je aan eustress, maar ook aan hypostress? Deel met ons wat jouw soort stress is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.