Positiviteit: de tien geboden van vitaliteit

Positiviteit: de tien geboden van vitaliteit

Laatste update: 15 oktober, 2016

Droefheid en depressie zijn ingewikkelde aandoeningen die vol verschillende nuances zitten en ze kunnen op bijna evenveel manieren tot uiting komen als het aantal mensen dat er last van heeft. We zijn blootgesteld aan de ergste mentale epidemie in de hele geschiedenis van de mensheid en emotionele ineenstorting is de meest verschrikkelijke demoon van de eenentwintigste eeuw.

Onze tranen zorgen ervoor dat onze vitaliteit en onze energie om te leven wegroesten. De mensen die gevangen zitten in de klauwen van eeuwige depressie en bedroefdheid hebben het gevoel alsof hun leven aan zijn einde komt, alsof hun enthousiasme verdwijnt en alsof ze gevangen zitten in de duisternis. Daarom kunnen we niet zeggen dat het tegenovergestelde van depressie blijdschap is, maar moeten we juist zeggen dat het tegenovergestelde van depressie vitaliteit is.

De slachtoffers van depressie zijn niet alleen de mensen die zelf depressief zijn, maar net zo goed ook hun familieleden en de andere mensen die hen omringen. Het is zelfs aannemelijk dat depressie ook de mensen door wie degene die depressief is omringd wordt van hun energie en vitaliteit berooft. Dit wetende, moeten we gebruik maken van deze kennis en depressieve mensen en hun indirecte slachtoffers helpen, zodat ze zich niet zo eenzaam voelen.

Niemand van ons is immuun. Depressie kan bij iedereen toeslaan. Er zijn echter wel kleine stappen die je kunt ondernemen om je weer op het positieve te richten, om de kern van het leven te waarderen. Denk eens na over deze tien geboden om je vitaliteit te behouden.

1. Verban de gedachte ‘Ik kan het niet’. Je kunt het wel als je je zinnen erop zet en als het doel belangrijk genoeg is om voor te vechten. Stuur de bitterheid en de gedachten om het niet nog eens te proberen maar ver de andere kant op.

2. Ontdoe jezelf van de negatieve filter en zie in dat de wereld niet zwart-wit is, zelfs niet grijs. De wereld bestaat uit verschillende kleuren en om deze kleuren werkelijk te kunnen waarderen, moeten we de juiste bril opzetten.

3. Word actief! Echt waar, neem een poosje afstand van je telefoon, van Instagram, Facebook, Twitter en Skype en ga lekker naar buiten om een beetje frisse lucht te scheppen. Sta niet toe dat deze dingen meer tijd in beslag nemen dan nodig is.

4. Houd meer van jezelf dat van wat of wie dan ook; dit is de enige manier om liefde van de rest van de wereld te krijgen. Houd niet op een overdreven manier van jezelf; van jezelf houden is iets dat zelfverzekerdheid genereert en regenereert.

5. Laat jezelf niet volledig in beslag nemen door je werk en verplichtingen. Maak ook tijd vrij voor de andere dingen die het leven vereist.

6. Probeer niet langer voor alles een oplossing te vinden op het internet. Google heeft geen antwoord op jouw probleem. De antwoorden zitten in jou, in jouw houding en in de manier waarop je de dingen die om jou heen gebeuren verandert.

7. Weeg niet altijd alles tegen elkaar af en vertrouw op je intuïtie. Als je intuïtie belemmerd is geraakt, maak je dan geen zorgen. Ook je intuïtie zal weer uit zijn slaap ontwaken; soms moeten we een gokje wagen om verder te kunnen ontwikkelen.

8. Laat bepaalde verliezen los en verander je manier van denken door na te denken over een veelbelovende toekomst.

9. Verlatenheid en blijdschap zijn houdingen ten opzichte van onszelf, anderen en de toekomst. Ik weet voor welke van de twee je een voorkeur hebt. Verwerp in het vervolg dus gedachten die een gevoel van verlatenheid in je opwekken.

10. Blijf dichtbij jezelf; maak momentjes vrij om van jezelf te houden, om jezelf te leren kennen en om jezelf in twijfel te trekken als dat nodig is. Zorg er echter wel voor dat het leven niet een trein wordt die nooit stilstaat.

Laat tegenslag en verdriet niet in je groeien. Laat jezelf niet verbitteren door het leven alsmaar vanuit een foute houding te benaderen. Neem controle over je dagelijkse leven en bedenk een motto voor jezelf. Maak het heden iets dat beter voor jezelf is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.