Zelfkennis: leer jezelf beter kennen

Zelfkennis: leer jezelf beter kennen

Laatste update: 17 augustus, 2016

We streven allemaal onze eigen persoonlijke droom na. Misschien zijn we ons niet bewust van elke stap die we zetten, maar toch zijn die stappen er en worden ze volledig gepast uitgevoerd.

Wanneer we het hebben over het bereiken van onze doelen of het bewerkstelligen van onze verlangens, dan is zelfkennis ons voornaamste hulpmiddel en van essentieel belang om succes te behalen.

Velen van ons hebben voortdurend te maken met veranderingen in hun persoonlijke of professionele levens. Binnen die zoektocht naar welzijn en persoonlijke groei zullen we voortdurend moeten nadenken en onze handelingen moeten onderzoeken. Met name die delen van ons leven die ons de kans geven om onszelf beter te leren kennen en die ons kunnen sturen in de richting van datgene wat ons gelukkig zal maken.

De eerste stap die we moeten zetten om onze doelen daadwerkelijk te bereiken is erachter komen wat onze doelen precies zijn en welke hulpmiddelen we voor dit streven nodig hebben.

Het is inderdaad zo dat het soms erg moeilijk kan zijn om over onszelf te praten. We hebben het idee dat we onszelf kennen en dat we alles weten wat er te weten valt, maar we staan zelden stil om na te denken, om te reflecteren en onze doelen op te schrijven. We nemen niet de tijd om deze doelen op papier te zetten of om ons bewust te worden van de eigenschappen die het bereiken van deze doelen mogelijk zullen maken of juist zullen verhinderen.

Om dat te doen is het belangrijk en noodzakelijk om echt diep te graven in de kennis die we van onszelf en onze innerlijke aard hebben.

Welke hulpmiddelen kunnen ons helpen om onszelf beter te kennen?

Hoofd

“En dit boven alles: wees trouw aan jezelf en daarop volgt, als de nacht op de dag, dat je niet oneerlijk kunt zijn tegen wie dan ook.”

-Shakespeare-

Hieronder volgen de drie beste hulpmiddelen om zelfkennis op een eenvoudige en efficiënte manier te ontwikkelen

1. Wie ben ik?

Deze oefening stelt je in staat om zowel te kijken naar wie je op dit moment bent, in het heden, als naar wie je wilt zijn in de toekomst. Vergeet niet dat het vooral belangrijk is om te bepalen hoe je die persoon die je wilt zijn zult gaan worden. Wat zal je strategie zijn?

Je kunt deze opdracht uitvoeren door op één stukje papier te omschrijven wie je bent, op een ander stukje papier wie je wilt worden en op een derde stukje papier hoe je dit denkt te bereiken. Het is ook interessant om deze oefening aan te vullen met de feedback van mensen die je vertrouwt, over hoe zij jou zien en hoe zij vinden dat je overkomt.

Wie Ben Ik

2. De tijdlijn van je leven

Dit hulpmiddel houdt in dat je een horizontale lijn trekt die jouw leven vertegenwoordigt. Op deze lijn geef je een punt aan in het midden dat staat voor het heden. Vervolgens is het de bedoeling dat je verschillende situaties en ervaringen uit je verleden begint aan te geven. Hierdoor kun je jezelf beter bewust worden van de dingen die jij belangrijk vindt in je leven.

In het tweede gedeelte van deze oefening vul je bepaalde aspecten in voor je toekomst. Leg hierbij de nadruk op de meest nabije en de verste doelen die je wilt bereiken. Wanneer je dit gedaan hebt, wil ik je vragen om even een momentje te reflecteren op wat je dusver allemaal hebt meegemaakt en hoe je van plan bent om de doelen die je voor jezelf gesteld hebt te verwezenlijken.

3. Een dagboek voor je emoties

Ik kijk graag naar en ervaar emoties het liefst alsof het schatten zijn. Dit komt door de immense macht die ze over ons hebben. Wanneer je in staat bent om naar je gevoelens te luisteren, dan kunnen ze je veel over jezelf vertellen, alsook over de mensen om je heen en de dingen die je meemaakt. Daarom is een dagboek voor je emoties een geweldige techniek die kan helpen om het verkrijgen van zelfkennis te vergemakkelijken.

Door je bewust te zijn van je emotionele gemoedstoestand, te weten welke emoties je dagelijks het meeste ervaart of door te weten wat de oorzaak is van de andere emoties die je ervaart, kun je in elk aspect van je leven een groter en dieper begrip van jezelf krijgen.

“Jezelf kennen als het wezen achter de denker, de stilte achter het mentale geruis, de liefde en het genot achter de pijn is vrijheid, verlossing en verlichting.”

-Eckhart Tolle-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.