Eenzaamheid door te leven met lege mensen

Eenzaamheid door te leven met lege mensen

Laatste update: 24 september, 2017

Er bestaan meerdere vormen van eenzaamheid. In sommige gevallen stelt eenzaamheid ons in staat onszelf beter te leren kennen, zodat we echt kunnen luisteren naar onze innerlijke stem. Deze vorm van eenzaamheid geeft ons de kans om te leren hoe we onszelf gelukkig kunnen maken als bekwame mensen die weten hoe ze voor hun gevoel van eigenwaarde moeten zorgen.

Een vorm van eenzaamheid die echter even destructief als gevaarlijk is, is het gevoel dat we voelen wanneer we onze tijd, ons leven en onze momenten doorbrengen met mensen die weliswaar belangrijk voor ons zijn, maar ondanks dat toch leeg zijn vanbinnen.

Natuurlijk zijn deze mensen belangrijk voor ons. We hebben namelijk zelf uit vrije wil gekozen om samen met hen te zijn en tijd met hen door te brengen en besloten onze emoties en diepe gevoelens met hen te delen. Er komt echter een punt waarop we ons realiseren dat deze mensen ons alleen maar zullen teleurstellen en ons pijn zullen doen.

Dit soort mensen kunnen we tegenkomen in onze sociale kringen of zelfs tussen familieleden.

Emotionele eenzaamheid in lege mensen

Knuffelen

Alexandre Dumas zei vaak dat zijn vader voortdurend klaagde over lege mensen. Hij definieerde deze mensen met de volgende uitspraak: Hoe meer lege mensen er aanwezig zijn, des te meer lawaai ze maken.”

Uit deze symbolische uitspraak kunnen we al opmaken dat dit soort mensen zichzelf altijd duidelijk kenbaar maakt. Ze gaan niet onopgemerkt door het leven en laten ons ook niet onveranderd achter.

Wat is er dan kenmerkend aan dit soort persoonlijkheden?

1. Gebrek aan emotionele wederkerigheid

We zijn hier niet om te discussiëren of de ziel wel of niet bestaat. Dit is echter een van de eerste punten waarover gesproken wordt wanneer we het hebben over lege mensen.

Ze zijn niet in staat anderen te begrijpen en met ze mee te leven of het unieke perspectief van een ander te bevatten.

Het enige wat hen interesseert is het zorgen voor hun eigen persoonlijke behoeften. Ze jagen dit doel vaak na zonder enige bezorgdheid over de gevolgen die hun handelingen voor anderen hebben.

Lege mensen kunnen niet goed luisteren. Daarnaast zijn ze ook niet goed in staat zichzelf open te stellen naar anderen toe. Als ze dit op een bepaald moment wel doen, dan is dit waarschijnlijk in belang van hun eigen persoonlijke, bewaakte doeleinden.

2. De behoeften om afhankelijk te worden van iemand en iemand te onderdrukken die emotioneler is dan zij

Lege mensen karakteriseren zichzelf vaak op een hele fundamentele manier: door het ontbreken van geluk in hun leven.

Lege mensen houden de touwtjes in handen en proberen anderen te beïnvloeden om hun eigen bodemloze put te kunnen vullen. Ze verbergen hun eigen gebreken door de emoties van anderen te manipuleren. Ze vertonen geen vrijgevigheid, altruïsme of een blijdschap voor het leven.

Ze zullen vaak heen en weer gaan tussen twee extremen. Het is alles of niets. Dit kan misschien toonbaar worden gemaakt door overdreven veel liefde te tonen om een bepaalde behoefte te vervullen of volledige onverschilligheid wanneer ze in hun behoeften voorzien zijn, waardoor ze zichzelf bedekken met de deken van emotionele eenzaamheid.

Lege mensen zijn onvolledige persoonlijkheden die onvolwassen relaties opbouwen. Sta niet toe dat jij het water wordt dat hen vult, de vonk die elke dag hun vluchtige blijdschap aansteekt of het licht dat hun eenzaamheid verlicht. Uiteindelijk zal jij hierdoor namelijk degene zijn die gekwetst wordt.

Lezen

Hoe kunnen we het leven met lege mensen confronteren?

Het eerste antwoord waar we bij deze vraag misschien aan denken is dat we afstand kunnen nemen en ruimte kunnen creëren tussen onszelf en deze persoon. We hebben het over emoties, maar over het algemeen ook over relaties die we ontwikkelen met mensen die niet belangrijk voor ons zijn.

We moeten altijd eerlijk zijn tegenover onszelf en nadat we tijd en moeite hebben geïnvesteerd, moeten we bepalen of het misschien de juiste keuze is om een einde te maken aan de relatie.

Het zijn ons dagelijkse leven, onze eigen persoonlijke balans en onze integriteit die de belangrijkste indicatoren zijn die we moeten bewaken en waar we ons op elk moment van bewust moeten zijn.

Bega niet de fout om jezelf hetzelfde te gedragen als zij. Doe jezelf altijd voor met oprechte integriteit en ga de confrontatie met woorden en situaties aan, waardoor duidelijk wordt wat voor persoon jij bent en hoe je jezelf definieert.

Als je erachter komt dat je wederhelft een leeg persoon is, praat dan over hoe je je voelt en wat je wel en niet in staat bent te accepteren.

Jij bent geen leeg wezen. Je hebt gevoelens en emotionele behoeften die erkend en beantwoord moeten worden. Als aan niet een van deze behoeften wordt voldaan, dan zal er niks veranderen; denk dan na over wat je volgende stap zou moeten zijn.

Er bestaat geen ergere vorm van eenzaamheid dan de eenzaamheid die we voelen wanneer we leven naast mensen die ons alleen vormloze, vage genegenheid tonen; die niets meer dan een wereld van leegte bieden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.