Heb jij een lage tolerantie voor frustratie?

Heb jij een lage tolerantie voor frustratie?

Laatste update: 04 juni, 2017

Alicia is drieëntwintig jaar oud en is pas op reis geweest met haar ouders. Toen het vliegtuig ging boarden, realiseerde ze zich dat haar paspoort niet in haar handbagage zat, waar het zou moeten zitten. Woedend gaf ze haar moeder de schuld, want zij had immers alle was gedaan de dag ervoor en zij was vast vergeten om het paspoort in de tas te doen bij de kleding. Alicia redeneert dat ze haar paspoort niet zou zijn vergeten als haar moeder alles gedaan had zoals ze dat had moeten doen.

Alicia heeft weinig tolerantie voor frustratie, en realiseert zich niet dat ze dit laat zien door haar gevoelens op een negatieve manier te beheren. En jij? Ben jij een van die mensen die verdrinken in een theelepeltje water?

‘Mijn wensen zijn mijn eisen’

Bijna alle kinderen hebben weinig tolerantie voor frustratie. Tijdens het leerproces ontwikkelen ze de vaardigheden om om te gaan met situaties waarin ze niet altijd krijgen wat ze willen, of het nu gaat om spelen met een ander kind, snoepjes die hun moeder niet wil kopen, of een ijsje dat is gevallen en in ruil waarvoor ze geen nieuwe krijgen.

Maar er zijn mensen die nooit zullen begrijpen dat hun verlangens niet altijd waar worden. Ze kunnen niet accepteren dat hun voorkeuren worden onderbroken door hun omgeving. Ze denken niet aan de wensen van anderen. En ze worstelen met de tegenslagen waar ze geen controle over hebben.

Gebalde Vuisten

Weinig tolerantie voor frustratie komt naar boven als de persoon wordt geconfronteerd met een stressvolle situatie. Hij reageert met woede of verdriet op situaties die de meeste mensen zonder problemen op kunnen lossen.

In de meest ernstige zaken kan een lage tolerantie voor frustratie leiden tot problemen met drugsmisbruik, sociale afzondering of zelfmoord.

Leer om frustratie te tolereren

Er zijn vier kenmerken die nuttig zijn om een persoon te classificeren met een lage tolerantie voor frustratie:

  • De persoon kan zijn verlangens niet gescheiden zien van zijn levensbehoeften.
  • De reactie op een onbevredigd verlangen komt tot uiting door een explosie aan gevoelens van woede en het verbaal aanvallen van de persoon die verantwoordelijk is voor het niet bevredigen van het verlangen.
  • Dit soort mensen hebben moeite met accepteren dat het leven niet makkelijk en comfortabel hoeft te zijn, zoals zij denken dat het zou moeten zijn. Ze klampen zich vast aan hoe het zou moeten zijn, en niet aan hoe het is.
  • Ze lijden aan faalangst en hebben weinig geduld.
Frustratie

Een lage frustratietolerantie is een belangrijke emotionele stoornis die ervoor kan zorgen dat relaties verstoord raken, zowel binnen de familie als relaties met vrienden en geliefden. Mensen met weinig tolerantie voor frustratie kunnen echter wel leren om beter met tegenslag om te gaan en om te ontspannen.

Het is belangrijk dat mensen met weinig tolerantie voor frustratie met hun stoornis proberen om te gaan. Anders kan het leiden tot dwangstoornissen zoals trichotillomanie (het uittrekken van haar), koopverslavingen, kleptomanie, zelfbeschadiging of woede-uitbarstingen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.