Kracht bij tegenslag

Kracht bij tegenslag

Laatste update: 26 augustus, 2016

Het leven daagt ons op veel manieren uit, zelfs wanneer we er niet klaar voor zijn om de uitdaging aan te gaan. Een van de dingen die veel angst bij ons opwekken, is de gedachte aan de vele uitdagingen die we op ons pad tegen kunnen komen: “Hoe zou ik daar op reageren? Ik zou het besterven als ik ooit zoiets mee zou moeten maken!” In werkelijkheid zijn we echter veel sterker dan we denken en bezitten we allemaal over een innerlijke dapperheid die groter wordt wanneer we geconfronteerd worden met tegenslag.

Hierdoor kunnen we niet in angst leven en alsmaar dingen denken als ‘wat als ik mijn baan verlies… en wat als ik deze persoon verlies… en wat als een van mijn dierbaren ziek wordt?’.

Wellicht kun je het niet geloven, maar na storm komt altijd kalmte. Zelfs dus wanneer het begin zeer moeilijk is, wanneer we letterlijk geen tranen meer in ons lichaam hebben en we hebben weten te accepteren dat het leven ons die dag niet goed gezind is, komt er een innerlijke kracht opzetten die ons beschermt, die ons helpt en ervoor zorgt dat we groeien als mensen.

Aan alle slechte dingen die we meemaken zit ook een positieve kant, zelfs wanneer we deze kant niet altijd kunnen zien.

Misschien maak jij op dit moment wel iets dergelijks mee en heb je het gevoel alsof je nooit over deze pijn heen kunt komen, dat je dit probleem nooit zal kunnen overwinnen of dat je voor altijd zal moeten leven met deze pech, maar…

Het leven is verdeeld in fases, momenten die goed en slecht zijn, blij en droevig. Zo zit deze reis nu eenmaal in elkaar en zo moeten we het ook leren te begrijpen. Als het een dag bewolkt is, of misschien twee of drie, vertrouw er dan op dat op een gegeven moment de zon weer zal schijnen.

Soms is de zon een beetje lui en wordt je geduld op de proef gesteld, maar op andere momenten worden we juist verrast door het geweldige licht dat te voorschijn komt na een heftige storm. Soms kunnen we het licht al van een afstand zien, heel klein en komt het uiteindelijk steeds dichterbij, totdat we geheel overspoeld worden met licht.

Onthoudt dat er diep van binnen een kracht in jou schuilt die naar de oppervlakte komt op momenten dat je dit het meeste nodig hebt. Het is echt zo, zelfs als je het niet gelooft, zelfs als je ervan overtuigd bent dat je een lafaard bent die helemaal geen innerlijke kracht heeft.

Je draagt altijd een licht in je dat je zal helpen in moeilijke tijden, door je meer kracht te geven dan je ooit hebt gehad en deze kracht zal je meer verbazen dan je van tevoren misschien zou denken.

En wanneer de storm voorbijgaat -de storm gaat namelijk altijd voorbij- zal het leven je opnieuw verrassen met een nieuwe liefde, een nieuwe goede vriend die je op een andere manier misschien wel nooit zou hebben ontmoet, met een prachtig kleinkind of met een onverwachte reis die van alles in je losmaakt en je blootstelt aan de mooiste omgevingen.

Zon en Regen

Wanneer je nadenkt over iets zeer heftigs dat je heb meegemaakt, onthoud dan dat je het niet alleen hebt overleeft, maar dat je ook nog eens een goed gevecht hebt neergezet. Je zult je voelen als iemand die graag een strijder wil zijn en eindelijk de kans heeft om zijn harnas aan te doen en zijn helm op te zetten en helemaal geen angst meer voelt, omdat hij weet dat hij reeds geconfronteerd is geweest met pijn en zichzelf staande heeft weten te houden en zichzelf goed heeft kunnen beschermen. Om te vechten en om te overwinnen, net als de gladiatoren uit het oude Rome, alleen zaten de spieren in dit geval binnen in je.

Het zal in het leven vaker voorkomen dat iets in je ziel kapot gaat. Blijf in deze gevallen echter doorzetten, vecht, laat jezelf niet uit het veld slaan.

Hopelijk zal dit artikel je helpen in moeilijke tijden om de angst voor de slechte ervaringen die je zal meemaken te overwinnen en om te genieten van de goede momenten wanneer deze zich voordoen. Lach, dans, droom, geniet van hetgeen je in handen hebt en ga het leven moedig aan wanneer het moment hier om vraagt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.