Vijf quotes om je te helpen in moeilijke tijden

Vijf quotes om je te helpen in moeilijke tijden

Laatste update: 23 oktober, 2019

We hebben allemaal moeilijke tijden meegemaakt die hun stempel op ons leven drukten en ons ervan weerhielden om vooruit te blijven bewegen. Deze ervaringen kunnen echter ook keerpunten zijn die ons stimuleren om te groeien, te verbeteren en te leren.

We zijn geneigd om negatieve ervaringen af te wijzen omdat we geleerd hebben dat ze niet goed voor ons zijn. Ze geven ons een slecht gevoel, ze maken ons verdrietig… De waarheid is echter dat ze ons veel kunnen leren, en ze veel positiever zijn dan we denken.

Quotes om je door moeilijke tijden heen te helpen

Moeilijke tijden stellen je in staat om te reflecteren op het verloop van je leven en om na te denken over wat je werkelijk wilt en welke weg je moet volgen. Maar soms is dit niet zo makkelijk en heb je een duwtje nodig om je te inspireren.

Sommige mensen vinden dit duwtje in muziek, anderen in een goed boek of goede film… Elke zin, elk woord, elke noot kan jou helpen om een moeilijke periode te overwinnen, om de situatie vanuit een ander perspectief te bekijken, en om op te staan wanneer je denkt dat je dit niet kunt.

Vandaag zullen we vijf quotes met je delen die je door moeilijke situaties heen kunnen helpen. Deze quotes zullen je aanmoedigen, motiveren en je in staat stellen om te reflecteren.

Moeilijke Tijden

1. “Jouw gedachten hebben je gebracht tot waar je vandaag bent; jouw gedachten zullen je brengen tot waar je morgen zult zijn.”

Deze quote, die een diepgaande les bevat, komt van de Britse filosoof James Allen. Misschien heb je spijt van dingen die je hebt gedaan, situaties die jij hebt veroorzaakt. De beslissingen die je maakt zullen soms resultaten hebben die niet positief zijn.

Als je een moeilijke tijd doormaakt die het gevolg is van jouw beslissingen, dan is het nu tijd om de dingen te veranderen. Het verleden kun je niet veranderen, maar het heden en de toekomst wel. Denk meer na over je beslissingen en ga niet lichtvaardig met ze om. Ze kunnen je brengen waar je maar heen wilt.

Weet dat zelfs als je deze stappen volgt, je nog teleurgesteld kunt raken over de resultaten. Maar maak je geen zorgen, het leven is nu eenmaal vallen en opstaan. Blijf goed nadenken over je beslissingen en blijf leren van alle gevolgen die zij met zich meebrengen.

2. “Het leven bestaat niet uit een goede hand, maar uit het op de juiste manier spelen van de kaarten die je hebt.”

Deze quote vol wijsheid komt van de Amerikaanse komiek Josh Billings. Je kent ze vast wel, van die mensen die overal over klagen. Met geklaag kom je alleen niet ver. Accepteren wat je hebt en intelligent handelen zijn veel betere opties.

Moeilijke Tijden

Ook al heb jij de beste hand in het spel, als jij niet weet hoe je jouw kaarten moet spelen, wat heb je er dan aan? Zelfs al heb je de beste kaarten, zul je niet het gewenste resultaat bereiken als je niet weet hoe je verder moet. Dit is iets dat heel vaak voorkomt.

Dit is waarom je zou moeten beoordelen wat je hebt en goed moet nadenken over hoe je elke kaart zult gaan spelen voordat je tot handelen overgaat. Soms handelen we te snel en hebben we later spijt van de gevolgen. Doe het rustig aan; niemand dwingt jou om zo gehaast te handelen.

3. “Doe wat je kunt, met wat je hebt, daar waar je bent.”

Deze quote van Theodore Roosevelt herinnert ons eraan dat we soms onze eigen ergste vijanden worden. We denken dat we alles altijd maar perfect moeten doen, dat we geen fouten mogen maken, en dat alleen de beste middelen ons de resultaten zullen geven waar we op hopen.

Maar we vergeten dat het de inspanningen zijn die we leveren op onze weg die ons succes zullen bepalen. Je te veel richten op de resultaten zal een hoop problemen en frustratie veroorzaken, waardoor je de behoefte zult hebben om alles maar op te geven, als je dit niet al gedaan hebt.

Als we leren om te genieten van de weg die naar onze doelen leidt, zullen we ons veel beter voelen. We zullen beseffen dat we niet het beste van het beste nodig hebben om te krijgen wat we willen; het enige wat we nodig hebben is vastberadenheid en inspanning.

4. “Ik kan in drie woorden opsommen wat ik allemaal over het leven heb geleerd: het gaat door.”

De Noord-Amerikaanse dichter Robert Frost herinnert ons aan de situaties uit het verleden waarin we dachten dat alles verloren was. Soms kan het meemaken van een moeilijke periode ervoor zorgen dat we een pessimistische houding aannemen die ons laat denken dat we nooit meer zullen kunnen opstaan.

Moeilijke Tijden

Zelfs mensen die de meest verschrikkelijke tragedies moesten doormaken hebben zich erdoorheen geslagen, ermee gedeald, en zijn verder gegaan met hun leven. Positief zijn is ontzettend belangrijk in deze situaties, omdat het leven doorgaat, zelfs al klinkt dit hard. In de toekomst zullen die slechte momenten slechts herinneringen zijn.

Denk niet dat het het einde van de wereld is. Denk niet dat alles voor jou voorbij is. Je zult negatieve emoties ervaren, niet om jou te verslaan, maar om je sterker te maken. Niet alles zal goed zijn, maar er is altijd nog de dag van morgen.

5. “Als je iets niet leuk vindt, verander het dan; als je het niet kunt veranderen, verander dan de manier waarop je erover denkt.”

Deze quote van Mary Engelbreit herinnert ons eraan dat zwelgen gedurende moeilijke tijden ontzettend onproductief is. Wat heb je eraan om je zo slecht te voelen door die persoon of situatie? Vind je het leuk om je terneergeslagen te voelen? Het antwoord is toch vast en zeker wel ‘nee’.

Er zijn ontzettend veel omstandigheden te bedenken waarin het niet in onze handen ligt om de dingen te veranderen. Wat kun je in deze gevallen doen? Het antwoord is eenvoudig: verander je manier van denken. Acceptatie is een belangrijke stap om jezelf te bevrijden van dat wat jou zo overstuur maakt. Laat de slechte tijden er niet voor zorgen dat je denkt dat je een slecht leven hebt.

Maak jij een moeilijke tijd door? In welke van deze quotes kun jij je het meeste vinden? Als je nog andere quotes hebt die je graag wilt delen, dan horen wij ze graag. Sommige quotes zijn het waard om gedeeld te worden, omdat ze waardevolle lessen bevatten die ons kunnen helpen om ons door moeilijke tijden heen te slaan.

Moeilijke Tijden

Elf strategieën om door moeilijke tijden heen te komen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.