Elf strategieën om door moeilijke tijden te komen

Elf strategieën om door moeilijke tijden te komen

Laatste update: 27 september, 2016

Hoe vaak ben je wel niet sip geweest omdat de dingen niet zo verliepen als je had gehoopt, omdat het leek alsof de hele wereld tegen jou was of omdat je het gevoel had dat alles fout ging zodra jij ook maar één vinger bewoog? Je vraagt je dan af, waar kan ik mijn kracht uit halen? We hebben deze gevoelens van mislukking of nederlaag allemaal weleens gehad, het gevoel dat je de betekenis van je leven nooit zal kunnen vinden.

Uiteindelijk is het niet belangrijk dat deze gevoelens ons lui kunnen maken en zwaar op onze schouders wegen, maar juist wat we met deze gevoelens doen. Hoe kunnen we dus leren om beter met deze negatieve emoties om te gaan, ongeacht de oorzaak?

Dit is absoluut geen makkelijke opgave. Om je daarom een handje te helpen, delen we in dit artikel elf strategieën die misschien wel handig van pas kunnen komen:

1. Richt jezelf op de positieve dingen in je leven. Er zijn vast ook wel een hoop goede dingen in je leven; misschien wordt je momenteel alleen verblind door alle negativiteit. Een goede manier om jezelf weer op het positieve te richten, is een lijstje maken van alle positieve dingen in je leven. Wanneer je je dan ooit eens slecht voelt, pak je gewoon je lijstje erbij en lees je wat er allemaal op staat.

2. Geen enkele tegenslag duurt honderden jaren lang. Als je momenteel een moeilijke tijd hebt, onthoud dan dat niets voor altijd is: noch geluk, noch verdriet, noch tegenslag. Ons persoonlijke verhaal blijft doorgaan en wordt gevormd door kleine delen die elk een andere kleur hebben. Zo zit het leven in elkaar.

3. Morgen is er weer een dag. Wanneer je echt een rotdag hebt, denk dan bij jezelf: ‘morgen is er weer een dag’. Dit zal je zeker opluchten.

4. Wijze mensen zien hun fouten in en herstellen ze. Je hebt er zooitje van gemaakt op je werk, met je partner of met een vriend, vraag in plaats van in deze situatie te blijven hangen dan om vergeving en geef je partner of vriend een dikke knuffel. Soms is het werkelijk zo eenvoudig als dat en is het probleem gelijk opgelost.

5. Omring jezelf met mensen die positiviteit in je leven brengen. Het is bewezen dat mensen die zichzelf omringen met positieve mensen het leven in een ander licht zien. Praat over je problemen; soms is een vriend die het probleem voor je in perspectief plaatst en jou aan het lachen maakt voldoende om het probleem op te lossen.

Vrienden

6. Ga niet buiten jezelf op zoek naar oplossingen, maar juist in jezelf. Jij bent degene die over de kracht bezit om je gedachten te veranderen en daardoor om de dingen die jou overkomen op een andere manier te bekijken.

7. Gedeelde smart is halve smart. Op een bepaalde manier kan zien dat we niet de enige zijn die slechte of negatieve dingen heeft meegemaakt ons helpen onszelf en onze eigen situatie minder dramatisch te bekijken.

8. Voer je favoriete bezigheid uit. Vaak houden we ervan om lekker op de bank te blijven hangen en onze problemen alsmaar te blijven herhalen in onze gedachten. Waarom kleden we onszelf niet aan en maken we van elk excuus gebruik om bijvoorbeeld lekker de straat op te gaan en te profiteren van de energie en de vitaminen die de zon ons kan bieden? Zodra je je lichaam in beweging brengt, een beetje frisse lucht schept en de zon op je gezicht voelt, zul je zien dat alles anders aanvoelt.

9. Dwing jezelf om aan lichaamsbeweging te doen. Probeer minstens drie keer per week een vorm van lichaamsbeweging in je routine te verwerken, zoals dansen of joggen. Probeer daarnaast te mediteren voordat je naar bed gaat. Houd verder je normale routine aan, maar doe de nodige moeite om deze bezigheden in je leven op te nemen.

10. Houd je innerlijke monoloog in de gaten. ‘Ik kan het niet’, ‘Ik heb zoveel pech’, ‘Niets gaat ooit eens goed bij mij’… In dit leven is alles relatief. Of zoals de Spaanse poëet Ramón de Campoamor ooit eens schreef: “In deze verraderlijke wereld is niets waarheid of bedrog. Alles wordt vervuild door de lens waarmee we het bekijken.” Zet dit om in positieve uitspraken als ‘Morgen zal het beter gaan’, ‘Ik zal zo gelukkig zijn wanneer ik hier doorheen kom met behulp van mijn innerlijke kracht’, ‘Dit is mij overkomen, zodat ik volwassen zou worden. Alles gebeurt met een reden’.

11. Geloof in jezelf, wees volhardend en vertrouw er op dat de dingen je onderneemt je zullen helpen. Meestal veranderen dingen onderweg, doordat we op ons pad voortdurend vallen en opstaan. Het gaat erom dat je leert hoe je de dingen kunt benaderen. Hier hoef je niet ontmoedigd door te raken. Juist in tegendeel. Dit biedt je de uitdaging om te leren hoe je ervan kunt genieten.

Het leven is niet makkelijk. Heeft iemand ooit tegen je gezegd dat het dat wel zou zijn? Onze innerlijke kracht kan ons echter enorm veel helpen.We moeten leren om onze emotionele intelligentie te onderhouden. Wij wensen jou alle kracht en energie van de wereld toe en de kennis dat alles uiteindelijk goed komt en dat wanneer één deur sluit, er een andere opengaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.