Ik wil niet perfect zijn, ik wil fouten maken!

Ik wil niet perfect zijn, ik wil fouten maken!

Laatste update: 26 november, 2016

Ik wil fouten maken, zonder angst, zonder spijt; in feite heb ik dat al gedaan en ik heb er op het juiste moment toe besloten. Het is omdat ik er verstandig over na heb gedacht en mijn hart heb gevolgd, wat de beste keuze voor me was.

“Verspil geen tijd aan je zorgen maken over fouten in het verleden; leer van ze en ga verder.”
-Anoniem-

Ik wil onvolmaakt zijn, niet zo veel van mezelf of anderen eisen. Ik erken dat we allemaal fouten maken; vandaag ik, morgen jij, en dat is het, geen wrok meer tegen jou of gevoelens van schuld in mij, die me zo veel pijn veroorzaken.

Ik wil mijn eigen beslissingen nemen en niet altijd afhankelijk zijn van de lof van anderen, want ik ga het zijn die het laatste woord heeft. En natuurlijk zal ik naar de mening van anderen luisteren, zal ik luisteren naar hun advies, zolang ze te goeder trouw zijn…

Papier Verfrommelen

Maar ik wil mezelf niet voor de gek houden, want diep vanbinnen weet ik wat goed voor me is. Zelfs als je me vertelt dat bungeejumpen de beste ervaring ter wereld is, dat ik het moet proberen en dat ik een lafaard ben als ik dat niet doe, zal ik het niet doen, want bungeejumpen is niks voor mij…

Ik wil mezelf niet met iemand anders vergelijken, doen wat andere mensen aan het doen zijn, jaloers zijn op de prestaties van andere mensen of opscheppen over mijn eigen overwinningen. Ik wil alleen mijn pad volgen en trots zijn op mijn verstandige beslissingen en mijn fouten. Ik wil niet perfect zijn, noch voor mij noch voor anderen, want nu wil ik fouten maken!

Daarom zal ik de beslissingen nemen waarvan ik denk dat ze goed zijn en als ik het verpruts, ga ik terug naar de tekentafel, want dat is het spel van het leven: het goed doen en het verprutsen, het weer goed doen om het weer te verprutsen…

Ik zal er altijd in slagen om dingen te doen zonder iemand anders te kwetsen, maar als ik het verpruts, als ik andermans gevoelens pijn doe, zal ik vragen om zijn vergeving en zal ik mezelf altijd vergeven.

Hart

Want we zijn allemaal onvolmaakt, we maken allemaal fouten, want dat is wat mensen doen. Ze maken fouten, dus zal ik de lat lager leggen… want ik wil mezelf niet langer onder druk zetten, het perfecte kind zijn, door iedereen geliefd en geprezen. Nu zal ik degene zijn die houdt van wat ik doe, met mijn deugden en mijn verschillende gebreken.

Ze kunnen zeggen wat ze willen, ik wil gewoon vrede met mezelf hebben en me ontdoen van deze last die ik op mijn rug draag en die op me drukt, stoppen mezelf te martelen om mijn fouten en ze voortdurend in mijn eigen gezicht te gooien.

Dus nu, eindelijk, heb ik geen interesse in volmaakt zijn, zoals ik dat eerder had. NEE! Ik wil leren om een beetje toegeeflijk naar mezelf toe te zijn… Ik weet dat het moeilijk wordt, omdat ik altijd te veel van mezelf geëist heb en ik het ook moeilijk voor anderen heb gemaakt; maar ik ben er klaar voor en ik ben er opgewonden over, erg opgewonden om het te proberen, en dat is de reden dat ik vandaag ook blij ben.

Goed en Fout

Wat advies voor perfectionisten

  1. Leer van jezelf te houden. Je kunt zelfkritisch zijn zonder jezelf te vernietigen. We leren van onze fouten en die zijn de basis voor onze lessen.
  2. Als je een fout maakt en het veroorzaakt bezorgdheid in je, zorg dan voor je lichaam en geest. Je kunt mediteren, ontspannen of een andere activiteit doen die je helpt om je los te koppelen. Zie je je dierbaren graag ziek? Nou, je eerste dierbare ben je zelf.
  3. Leer dat er een gezegde is dat als volgt luidt: “Alle mensen maken fouten, maar alleen wijzen leren van hun fouten.” Daar is een reden voor. Zoals ik al zei: we leren van onze fouten. Dankzij hen kunnen we verbeteren en groeien.
  4. Kijk om je heen. Zijn andere mensen perfect? Nee. Dus waarom moet jij het zijn? Wees niet bang dat ze minder van je zullen houden vanwege je fouten. Degenen die van je houden, houden van je vanwege het volledige pakket.
Meisje op Strand

“We mogen veel fouten in ons leven maken, behalve de fout die ons vernietigt.”

-Paulo Coelho-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.