De geweldige voordelen van meditatie

De geweldige voordelen van meditatie

Laatste update: 06 oktober, 2016

Wist je dat we allemaal over het vermogen bezitten om onze gedachten te veranderen en dat meditatie een van de beste manieren is om dit te doen?

Deze stelling wordt ondersteund door een artikel dat werd geschreven door Matthieu Ricard, Antoine Lutz en Richard J. Davidson en dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Scientific American. Ricard is een boeddhistische monnik, Lutz is celbioloog en hoofdbegeleider van een neurobiologische studie gericht op meditatie en Davidson is een baanbreker op het gebied van onderzoek naar de wetenschap van meditatie.

De Universiteit van Wisconsin en negentien andere universiteiten voerden samen vijftien jaar lang onderzoek uit in meer dan honderd boeddhistische kloosters. De onderzoekers analyseerde de hersenscans van monniken die duizenden uren intense meditatie hadden doorstaan. Dit onderzoek leverde zeer onthullende conclusies op.

  • Weinig angst en depressie.
  • Sterk geactiveerde cerebrale zones die verbonden zijn aan gevoelens als empathie, genegenheid en altruïstische liefde.
  • Het volume van de amygdala was afgenomen. De amygdala vormt het deel van de hersenen dat verbonden is aan gevoelens van angst.
  • Meditatie had duidelijk een positieve werking op de molecule telomerase, een molecuul dat de taak heeft om DNA-segmenten aan het einde van chromosomen te verlengen. Het is het enzym dat in de meeste carcinogene processen de onsterfelijkheid van cellen vergemakkelijkt.

Geweldig, of niet? Als we onze leefkwaliteit zo goed mogelijk willen maken, zouden we allemaal moeten overwegen om meditatie in onze dagelijkse routine op te nemen. Net als gezonde eetgewoontes, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van slechte gewoontes als roken en het drinken van alcohol, zou het geweldig zijn om ook meditatie onderdeel te maken van onze dagelijkse routine.

Angst, stress, depressie en kanker zijn enkele van de voornaamste ziektes waar we in dit tijdperk mee te maken hebben. In deze competitieve maatschappij die ons langzamerhand allemaal in zich opslokt, hebben we duidelijk allemaal steeds meer behoefte om wat altruïstischer met elkaar om te gaan en wat meer empathie te tonen. Met het oog op de voordelen die we zojuist genoemd hebben, kunnen we stellen dat meditatie hierbij heel gunstig kan zijn.

Hoe begin je?

Lees een boek

Er bestaan een hoop boeken over meditatie. Wij raden The Buddhist Meditation geschreven door Ramiro Calle aan.

Calle is een yogaschrijver en -leraar en was een van de eersten die deze gewoonte in Spanje introduceerde. Hij geniet in Spanje eigenlijk vrij veel aanzien op het gebied van onderwerpen als yoga en meditatie. Zo heeft hij meer dan honderd teksten geschreven over deze onderwerpen, teksten die voornamelijk ook voortkomen uit zijn vele reisjes naar India, waar hij naartoe ging om de leefstijl van de inwoners te bestuderen en begrijpen.

Hij is een schrijver die ons een hoop te vertellen heeft. Zijn boek 100 Trips to the Heart of India was een eerbetoon aan een heel leven waarin hij zich heeft gewijd aan het leren kennen van de mensen, gewoontes en filosofie van dit fascinerende land.

Volg een cursus

Er zijn een hoop goedkope en misschien zelfs gratis cursussen te vinden, waarbij je soms ook verblijf en maaltijden krijgt. En als je na afloop het gevoel hebt dat de cursus het meer dan waard was, dan kun je voordat je weer vertrekt een kleine donatie achterlaten aan de hand van hoeveel je je kunt veroorloven.

Leer zelf te mediteren

Kies een rustige plek uit waar je door niemand gestoord zal worden.

  • Ga in een comfortable houding zitten, waarbij je rug helemaal recht is.
  • Adem diep in en vervolgens langzaam weer uit. Om jezelf beter te kunnen concentreren, kun je je aandacht richten op je ademhaling of op je onderbuik. Als je een nieuwsgierig persoon bent, dan kun je ook meerdere vormen van meditatie proberen en vervolgens zelf kiezen welke het beste bij jouw persoonlijkheid past: Zen-meditatie, Vipassana-meditatie etc… Wij raden aan om meerdere vormen van meditatie te onderzoeken.

Net als altijd wanneer je aan iets nieuws begint, kan het even duren voordat je daadwerkelijk de voordelen begint te voelen. Probeer het echter vol te houden om elke dag een paar minuten te mediteren. Begin bijvoorbeeld met vijftien of twintig minuutjes per dag. Beetje bij beetje zul je merken dat meditatie steeds meer onderdeel begint te worden van je dagelijkse routine en zul je ook verschil gaan voelen.

Door te mediteren zullen we meer ontspannen zijn, onszelf beter en volledig accepteren en negatieve en herhalende gedachten vermijden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.