Wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid

Wat je muzieksmaak zegt over je persoonlijkheid

Laatste update: 27 oktober, 2019

Om te beginnen nodigen we je uit om naar dit lied te luisteren terwijl je dit artikel leest. Dit artikel gaat over muziek, dus het is alleen maar passend dat we er een paar liedjes aan toevoegen.

Muzieksmaak en persoonlijkheid

Volgens een onderzoek dat onlangs in het Verenigd Koninkrijk is gedaan zijn muzieksmaak en persoonlijkheid nauw aan elkaar verbonden. De Britse professor in psychologie Adrian North van de Heriot-Watt Universiteit in Schotland heeft het onderzoek uitgevoerd, waarbij 36.000 deelnemers over de hele wereld betrokken waren.

Volgens North hebben onderzoekers uit de afgelopen decennia ontdekt dat fans van rock- en rapmuziek opstandig zijn en fans van opera welvarend en goed opgeleid, maar “dit is de eerste keer dat een onderzoek verbanden laat zien tussen persoonlijkheid en muzieksmaak verdeeld over een wijde selectie muzikale stijlen.”

“Zonder muziek zou het leven een vergissing zijn.”

-Friedrich Nietzsche-

Volgens dit interessante onderzoek, dat 104 verschillende muziekstijlen bevatte, hebben liefhebbers van jazz en klassieke muziek veel zelfvertrouwen en creativiteit, maar jazzfans zijn sociaal, terwijl liefhebbers van klassieke muziek meer introvert zijn. Tegelijkertijd zijn mensen die van popmuziek houden harde werkers.

Muziekstuk

Countryfans zijn verlegen en werken hard, rapliefhebbers zijn extrovert en indiefans zijn geserveerd en hebben weinig zelfvertrouwen. Liefhebbers van soulmuziek deden het beter in dit onderzoek: ze zijn extrovert, creatief, lief, tevreden en hebben veel zelfvertrouwen.

Liefhebbers van heavy metal zijn teder en rustig, hoewel ze niet echt harde werkers zijn, en ze hebben weinig zelfvertrouwen.

Een van de meest interessante resultaten van het onderzoek volgens North zijn de overeenkomsten tussen liefhebbers van klassieke muziek en heavy metal fans, hoe vreemd het ook mag klinken: beide groepen zijn vredig, introvert en creatief.

North geeft ook voorbeelden van mensen die in de auto naar muziek luisteren: mensen met hogere inkomens hebben de neiging om naar herhalende en harde muziek te luisteren, terwijl degene met een lager inkomen meer naar ontspannende muziek luisteren.

De persoonlijkheid van heavy metal fans

“Mensen kennen het stereotype dat heavy metal fans depressief zijn tot op het punt van zelfmoord en zijn een gevaar zijn voor zichzelf en voor de maatschappij. Maar het zijn eigenlijk heel fijne mensen.”

-Adrian North-

Er zijn veel stereotypes over fans van heavy metal, rock, punk enzovoort, vooral onder oudere mensen. Hun muzieksmaak en hun uiterlijk geeft veel mensen de indruk van onbetrouwbaarheid, achterdocht en het geloof dat ze onbeleefd en ruig zijn zonder emoties. Maar jonge mensen hebben niet dezelfde overtuigingen. Met alle respect naar ouderen, deze studie ondersteunt de overtuiging dat heavymetalfans teder en gevoelig zijn.

Voor de mensen die dit nog steeds betwijfelen, hier is een heavymetalband om naar te luisteren – en als je dit leuk vond, luister dan ook naar de volgende!

We zijn het min of meer eens met de beweringen van professor North, zoals het idee: “Soms drukken mensen hun identiteit uit door middel van hun muzieksmaak, hun kleding, de bar die ze bezoeken of het gebruik van bepaalde straattaal… Het is niet ongewoon om te denken dat persoonlijkheid samenhangt met muzieksmaak.” Wat denk jij?