Wrok en de pijn die het veroorzaakt

Wrok en de pijn die het veroorzaakt

Laatste update: 29 oktober, 2016

Wrok is een natuurlijk gevoel voor mensen. We hebben allemaal weleens wrok gevoeld ten opzichte van iets of iemand. Wanneer we dit soort gevoelens echter hebben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat we ze niet in ons laten etteren, zoals een giftige pijl recht in ons hart. Dit kan namelijk alleen maar slecht voor ons zijn en ons nog meer pijn bezorgen dan hetgeen in eerste instantie wrok bij ons opwekte.

Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen geluk en we hebben allemaal het recht om gelukkig te zijn. Geluk is echter een persoonlijke keuze. Iedereen bepaalt zelf of hij een leven wil leiden vol negatieve gevoelens als wrok of dat hij er geen problemen mee heeft om dit soort gevoelens van zich af te schuiven, waardoor hij net een ui wordt met allerlei ongezonde lagen die hem ervan weerhouden te zien wat diep van binnen in hem schuilgaat.

Wrok is een gevoel waar we zelfs van kunnen profiteren als het in kleine mate gevoeld wordt. Het kan ons er bijvoorbeeld van weerhouden iemand die ons bedrogen heeft opnieuw te vertrouwen.

Als we echter toestaan dat wrok onze bondgenoot wordt en het de controle over onze persoonlijkheid geven, dan creëren we een probleem voor onszelf dat we voorheen nog niet hadden, een probleem waar geen eenvoudige oplossing voor bestaat. Wanneer we wrok voelen, moeten we dit gevoel allereerst op verstandige wijze confronteren en het zien als een tegenstander. Wrok is niet onze vriend en we willen ook niet dat het onze vriend wordt.

Hoe gedraagt een wrokkig persoon zich?

Je kunt wrokkige personen herkennen, omdat ze over het algemeen de volgende karakteristieken hebben:

 • Hun voornaamste emotie is woede. Dit komt door de pijn die ze voelen en waar ze aan denken, maar die ze niet uitdrukken.
 • Ze willen niet praten over of met de persoon die wrok bij hen opwekt.
 • Wanneer ze wel met deze persoon omgaan, dan praten ze vaak op een droge of brutale manier tegen hem.
 • Ze maken geen oogcontact met de mensen die hen wrokkig maken.
 • Ze negeren systematisch elk idee of elke suggestie die afkomstig is van de persoon die zij iets kwalijk nemen, zelfs als ze diep van binnen weten dat het een goed idee of een goede suggestie was. In dit geval zien ze liever af van goed advies, dan toe te moeten geven dat de persoon die zij iets kwalijk nemen gelijk had. Ze zullen daarentegen wel met deze persoon praten wanneer dit noodzakelijk is, maar op een manier die erg kortaf is.
 • Ze maken hun wrok duidelijk door middel van non-verbale communicatie. Hun zenuwstelsel is op dezelfde wijze geactiveerd als wanneer iemand geconfronteerd wordt met gevaar: vechten of vluchten.
 • Ze maken mentale aantekeningen van elke situatie waarin ze het gevoel hadden dat ze werden aangevallen of beledigd, vanaf het allereerste moment waarop ze de eerste keer overvallen werden door een gevoel van wrok. Deze situaties zijn hun wapens voor momenten waarop de gespannen stilte overslaat in een uitgesproken strijd.

Welke invloed heeft wrok op je gezondheid?

Mensen die voortdurend rondlopen met gevoelens als wrok genereren hierdoor alleen maar meer pijn in zichzelf, in plaats van pijn in anderen.

Lichamelijk kan deze emotionele pijn ervoor zorgen dat de bloeddruk en hartslag in één keer omhoog schieten en zo stress en angst veroorzaken. Stress en angst gaan hand in hand met andere symptomen, zoals onder andere een lusteloos gevoel, spanning in de spieren en een gevoel te verdrinken.

Een werkelijke neerwaartse spiraal is als een muizenrad; het leidt nergens naartoe. Daarom moeten we leren om onze emoties te handhaven, gebruik te maken van onze emotionele intelligentie en onszelf te ontdoen van pijnlijke gevoelens. Dit moeten we doen omwille van onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. We moeten het zware schild van negativiteit, dat alleen maar schade aanricht en onnodig ongeluk veroorzaakt, af doen.

Hoe kunnen we wrokkige gevoelens overwinnen?

 1. In eerste instantie is het belangrijk om je bewust te worden van het gegeven dat je wrok voelt. Als we niet in staat zijn toe te geven dat we een probleem hebben, dan kunnen we het ook nooit overwinnen.
 2. Leer om je emoties uit te drukken en om met degene die wrok in je opwekt te praten over wat je dwars zit.
 3. Leer te vergeven. Wees voorzichtig, we maken allemaal namelijk weleens fouten. Daarom moet je leren om wat minder streng en wat begripvoller te zijn naar anderen en natuurlijk ook naar jezelf toe.
 4. Leer positief te denken. Nee, het is inderdaad niet makkelijk en ja, het vereist een hoop moeite, maar het is wel hartstikke verrijkend. Als we onze manier van denken beginnen te veranderen en dingen op een andere manier beginnen te bekijken, dan zullen we dit vanzelf merken in onze geest en aan onze gezondheid. Als we de dingen rustig aan nemen en leren om ons minder druk te maken en tegelijkertijd gebeurtenissen en problemen de kans geven zich op natuurlijke wijze te ontvouwen, dan zal op een gegeven moment alles beter gaan.

Geen van deze stappen is eenvoudig, maar met een beetje moeite kunnen we onszelf helpen en onszelf bevrijden van negatieve gevoelens als wrok. Door gebruik te maken van onze emotionele intelligentie kunnen we lachen, luisteren en beetje bij beetje beginnen te veranderen. Meestal is het feit dat je het wilt een teken dat je het ook daadwerkelijk kunt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.