Vergeven maakt je een betere persoon

Vergeven maakt je een betere persoon

Laatste update: 18 juli, 2016

Niets geeft me een beter gevoel dan te weten dat ik in staat ben om te vergeven. En weet je dat vergeven me kon helen? Het was namelijk de enige manier om de weg naar mezelf te vinden.

Leren vergeven maakt me beter

Ik was eindelijk in staat te veranderen, nadat ik erin slaagde de personen die me kwetsten volledig te vergeven. Of anders gezegd: ik maakte een eind aan die wraakzuchtige gedachten die mijn dag beheersten en leerde voor het eerst echt van mezelf houden.

“Er bestaat geen beter gevoel dan jezelf te vinden en de ander te vergeven, of ze nu wel of niet gelijk hadden. Als mensen elkaar kwetsen, zijn ze zich daar meestal niet bewust van en misschien waren ze op dat moment bang of niet in staat tot beter. En daarom is vergeven een wonderbaarlijke stap vooruit.”

-Marwan-

Omhelzing

Het gaat om de betere versie van jezelf

Pijn aanvaarden nadat je gekwetst bent en proberen verder te gaan op je pad betekent vaak een grote emotionele schok. Je kan je plots heel erg eenzaam voelen en niet goed weten hoe je nu verder moet.

Aan de ene kant lijkt het gemakkelijke pad te zijn de tijd zijn gang te laten gaan en te hopen dat de tijd alle wonden zal helen. Dat vergiffenis ooit op een dag zal opdagen. De andere optie die je hebt, is de uitdaging aan te gaan om de pijn recht in het gezicht te kijken en actief het proces van vergeven in gang te zetten.

Naarmate je volwassener wordt, begin je te beseffen dat enkel de tweede optie echt de moeite waard is. Enkel op deze manier zal je erin slagen om een einde te maken aan de negatieve gedachten over degene die je zo veel pijn deed en kan het helen van de wonden die je opgelopen hebt een aanvang nemen. Nu kan je verder gaan met het verzorgen van de littekens en van jezelf.

“Vergeven is niet vergeten. Het betekent geen rechtvaardiging en ook niet noodzakelijk een verzoening of het gebeurde minimaliseren. Vergeven is een zuiver persoonlijk proces zonder enige verwachting naar de uitkomst toe. Het is een daad die je enkel voor jezelf uitvoert om je te verlossen van je verleden. Het betekent vooruitgaan en zorgt ervoor dat het kwade uit het verleden geen invloed meer kan uitoefenen op je leven van vandaag.”

-Anoniem-

Degene die je kwaad aangedaan heeft na verloop van tijd vergeven, betekent zorg dragen voor en houden van jezelf. Je zal merken dat de pijn stilaan wegebt en dat de wonden langzaam helen, dat je oude obstakels kan overwinnen en je kan uitgroeien tot een betere versie van degene die je voordien was. De oude pijn verdwijnt naar de achtergrond en je merkt dat je opnieuw blij kan zijn met wat je hebt en wie je bent.

Vergeven doet groeien

Waarom word je beter van vergeven? Weet je dat ik merkte dat vergeven hoort tot de meest moedige gebaren die er bestaan? Eigenlijk heb ik nog niet echt iets anders ontdekt dat me zo een goed gevoel gaf. Te beseffen dat ik de grootste teleurstellingen in mijn leven kon overwinnen door vergiffenis te schenken. En even belangrijk, te weten dat ik zelf ook in staat ben te vergeven.

Vergiffenis vragen is namelijk net zo moeilijk als vergiffenis schenken. Het vraagt kracht en moed om de pijn opzij te schuiven en te leren om de positieve eigenschappen van de ander te zien, zonder nog te focussen op de fouten die hij of zij in het verleden maakte.

Meisje in Veld

Ja, je goed in je vel voelen vraagt enige moeite en inspanning. Onthoud alvast dat je veel kan bereiken en je gemoedsrust kan vinden door te leren hoe je fouten uit het verleden achter je laat, ze vergeeft en je erin slaagt alle pijnlijke ballast achter je te laten.

Zo hoef je ook niet altijd met het gevoel te leven dat alles wat je doet afgewogen wordt op de weegschaal van goed en slecht. Besef dat iedereen, ook jij, fouten maakt en graag de mogelijkheid krijgt om nadien weer nieuwe kansen te grijpen.

Waarom is vergiffenis noodzakelijk?

Vergeven komt alle relaties ten goede, maar is bovenal helend voor de relatie die je hebt met jezelf!

Als de tijd rijp is om te vergeven, wees dan eerlijk tegen jezelf. Vertrek vanuit de juiste intentie en je zal versteld staan van de onverwachte voordelen die vergeven je zal schenken. Onthoud dat negatieve energie opstapelt als je niet in staat bent om pijn uit je verleden te verwerken en te vergeven. Misschien heb je al gemerkt dat gevoelens als haat, wrok en negativiteit op de lange termijn enkel jezelf aantasten, al zal je dit niet graag toegeven.

Vergeven is goed voor je gezondheid! Weet je dat onderzoek ontdekt heeft dat vergeven stress en het ontstaan van hartziektes vermindert? Vergeven maakt je vrij en heelt. Tijden en mensen veranderen en niemand is perfect. Hoe vlugger je overtuigd raakt van deze wijsheden, hoe sneller je losraakt uit situaties die je neerslachtig en gedeprimeerd maakten. Leren omgaan met vergeving betekent dat we begrijpen dat elke mens op aarde fouten maakt.

“Vergeven is niet vergeten maar veeleer onthouden zonder pijn.”

-Anoniem-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.