Angst: leven voor de toekomst

Angst: leven voor de toekomst

Laatste update: 01 oktober, 2016

Als er iets belangrijks staat te gebeuren met ons (of we willen dat er iets gebeurt), worden we vaak overvallen door gevoelens van angst. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we geen last hebben van deze gevoelens of reactie? Met positieve gedachten! Laat angst je dagelijkse leven niet beïnvloeden. Ga door met het genieten van je dag. Vooral van het heden dat een waar cadeautje is.

“Leef alsof je morgen zult overlijden en leer alsof je voor altijd zut leven.”

-Mahatma Gandhi-

Angst, de drang om naar de toekomst te reizen

Als we een machine hadden om naar de toekomst te reizen, zou dat ons een hoop stress besparen! Het is waar, maar het is ook zo dat we dan niet meer van dingen zouden genieten, want behalve dat we ons doel bereiken, is het eigenlijk de weg ernaartoe die telt.

Stel je een doel voor (je trouwdag, het behalen van je diploma, de geboorte van een kind) als de gekozen bestemming van je vakantie. We zijn net in ons transportmiddel geklommen om naar onze bestemming te gaan (een aanzoek, het begin van onze studie, zwanger worden) en we kunnen niet wachten tot we op het strand staan, in de bergen wandelen of op waar we ook maar heen gaan.

Wat als we de reis maken per vliegtuig, trein of auto? We willen het zo snel mogelijk doen, vooral als het lang duurt om er te komen. Maar de reis is ook een deel van de vakantie.

Daarom zijn het plannen van de bruiloft, het studeren voor de examen en het groeien van het kind in de baarmoeder mooie momenten om van te genieten, omdat ze nooit meer op diezelfde manier zullen gebeuren. Natuurlijk kunnen we opnieuw trouwen, iets anders gaan studeren of een tweede kind nemen, maar het zal niet hetzelfde zijn.

Als we leren om onze angst te beheersen, zijn al onze reizen prachtig, onderhoudend en zullen we er volledig van genieten. Als we angstig en nerveus zijn, komt dat doordat we te veel naar de toekomst verlangen, omdat we denken dat het heden, vandaag, niet belangrijk is, maar alleen maar een middel om naar die andere bestemming te komen.

Reizen

Maar ons geluk verdwijnt uit ons leven als we steeds de toekomst voor het verleden plaatsen.

Ik zal gelukkig zijn als ik ga trouwen, als ik afstudeer, als de baby er is. Maar waarom niet gelukkig zijn nu, terwijl je bezig bent met de gastenlijst, het studeren van aantekeningen of terwijl je echo van de baby ondergaat?

Angst is het onbewuste mechanisme dat ons waarschuwt voor gevaar. Overmatige angst kan zich ontwikkelen tot een chronische stoornis, waarbij we continu voor alles bang zijn. Nagelbijten, meer roken, alles uit de koelkast opeten, niet kunnen slapen, niet kunnen concentreren, geen aandacht hebben voor wat je leest, haaruitval, wallen, tachycardie… Dit zijn allemaal symptomen van een angststoornis.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat er in 2020 angst, stress en depressie de drie essentiële factoren zijn om te begrijpen hoe ziekten zich ontwikkelen. Deze drie aandoeningen alleen zullen de oorzaken zijn van de hoge frequentie van risico van hart- en vaatziekten.

Denk eraan dat angst zelf niet negatief is; het wodt pas een probleem als het heel intens of langdurig is. Artsen zeggen dat niet alle angst slecht is, maar dat het belangrijk is dat je weet hoe je de dosering moet reguleren. Zelfs lage angstniveaus kunnen ons echter wegleiden van het heden en voorkomen dat we van het hier en nu kunnen genieten.

Dus, hoe beheersen we onze angst? 

  • Als eerste door te begrijpen dat de toekomst vanzelf komt.
  • Als tweede door te herinneren dat wat we vandaag doen ons helpt om die plaats morgen te bereiken.
  • En als derde door iedere dag van ieder moment te genieten.

Vergeet niet dat je verloren tijd niet meer in kunt halen. Wat helpt het door aan morgen te denken als je nog niet eens van vandaag hebt genoten?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.