14 veel voorkomende symptomen van angstaanvallen

14 veel voorkomende symptomen van angstaanvallen

Laatste update: 15 september, 2016

Angst verandert dagelijkse situaties in een ware uitdaging. Je bewust zijn van de aanwezigheid ervan is een van de eerste stappen richting het minimaliseren van de symptomen.

Bedenk dat wanneer een persoon angst ervaart, de persoon zich niet op de symptomen moet concentreren om het te overwinnen. De aandacht moet worden besteed aan nuttiger en praktischer zaken, zoals het doen van constructieve activiteiten, lichaamsbeweging, ontspanning enz.

Het doel is om te voorkomen dat de symptomen leed veroorzaken nadat ze effectief zijn erkend. Er zullen er zijn die je al hebt meegemaakt en sommige die nieuw zijn. We weten heel goed dat we biologisch allemaal heel verschillend zijn, wat betekent dat we allemaal anders reageren op een angstaanval.

Touwtrekken

Wat zijn de symptomen die gepaard gaan met angstaanvallen?

1. Je voelen alsof je stikt en ademhalingsproblemen hebben. Deze symptomen zijn enkele van de meest zorgwekkende, omdat het voelt alsof iemand je verstikt met een kussen. Het is belangrijk om te onthouden dat deze ervaring wordt geproduceerd door overdreven zenuwimpulsen. Deze symptomen kunnen je geen kwaad doen. Je ademhaling zal niet stoppen.

2. Pijn in de borst. Dit probleem wordt veroorzaakt door spierspanning. Pijn in de borst kan veel angst veroorzaken, want op het begin voelt het alsof je aan het doodgaan bent door een hartaanval. Wanneer dit gebeurt in angsttoestanden begint het niet altijd in de borst. Diep ademhalen en verschillende ontspanningsoefeningen kunnen je helpen dit probleem te verminderen.

3. Hartkloppingen. Angst veroorzaakt een toename van adrenaline in het bloed, die hartkloppingen veroorzaakt. Dit is iets waar we niet aan gewend zijn. Een vertraging van het hartritme is ook een veel voorkomend kenmerk van angst.

4. Bleke huid. Als je angst ervaart, wordt de bloedstroom van je spieren weggeleid tijdens de “vechten-of-vluchtenreactie”. Je gaat terug naar je normale kleur wanneer het lichaam zichzelf begint te reguleren na de aanval. Wanneer dit gebeurt, worden sommige mensen bleek.

5. Zweten. Tijdens periodes van angst stijgt de lichaamstemperatuur om zich voor te bereiden op vechten of vluchten. Om het evenwicht terug te vinden, zweet het lichaam om te proberen de temperatuur te verlagen.

6. Rillen en huiveren. Rillen is een normale reactie op angst en/of een verlaging van de lichaamstemperatuur. Als je last hebt van angst is het normaal om rillingen en huiveringen te ervaren. Deze zullen verdwijnen wanneer de aanval voorbij is.

7. Schouder- en nekpijn. Deze lichaamsdelen hebben de neiging als eerste gespannen te raken wanneer we gestrest zijn. Het gezicht neigt te verstijven door lichamelijke starheid, die spiersamentrekkingen veroorzaakt.

Angst

8. Spijsverteringsproblemen. Het spijsverteringsstelsel is een van de gebieden waar bloed het meest wordt gebruikt. Bloed wordt er naartoe gestuurd om voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten te absorberen. Tijdens een angstaanval wordt het bloed omgeleid vanuit de spieren om zich voor te bereiden op vechten of vluchten. Het gevolg is dat de spijsvertering vertraagd wordt en de spieren zich rond de maag kunnen samentrekken. Dit leidt tot problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, maagzuur en diarree of verstopping.

9. Huidproblemen. Enkele veel voorkomende symptomen van angst en stress zijn uitbraken en droge huid. Acne kan verschijnen rond de neus, wangen en voorhoofd. Deze zullen verdwijnen wanneer je je beter begint te voelen.

10. Zwakte en tintelingen in de voeten en handen. De vecht-of-vluchtreactie is zeer intens en heeft een diepgaand effect op lichamelijke sensaties. Een tintelend gevoel wordt veroorzaakt door de ophoping van koolstofdioxide in het bloed in de ledematen. Deze symptomen zijn niet schadelijk en verdwijnen weer met lichte oefeningen.

11. Droge mond. Tijdens een paniekaanval worden lichaamsvloeistoffen naar andere delen van het lichaam geleid. Dit is de reden waarom de mond kans loopt droog te worden. Om dit gevoel te voorkomen, moet je veel water drinken om jezelf gehydrateerd te houden en om de mond te smeren. Dit symptoom is niet schadelijk en verdwijnt wanneer de aanval voorbij is.

12. Slapeloosheid. Een van de moeilijkste effecten van angst is slapeloosheid: het onvermogen om in slaap te vallen of in slaap te blijven. Het is belangrijk om slaappatronen en regelmatige programma’s te herstellen voor je eigen persoonlijke welzijn en om dagelijkse angst te voorkomen.

13. Nachtmerries. Nachtmerries hebben de neiging om wat er in ons dagelijks leven gebeurt te reflecteren. Als we ontspannen en blij zijn, zullen we positief en gelukkig dromen. Het is waar dat nachtmerries onaangenaam maar onschuldig zijn, maar ze kunnen invloed hebben op je slaapcyclus. Doe ontspanningsoefeningen overdag en voordat je naar bed gaat om ze te vermijden.

14. Prikkelbaarheid. Mensen zijn sneller geïrriteerd wanneer ze moe of ziek zijn. Een van de belangrijkste oorzaken van woede is verdriet. Woede is een normale reactie op angst.

Dit zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van angst, maar de volgende kunnen ook voorkomen:

  • Angst om de controle te verliezen
  • Verhoging van depressie en zelfmoordgedachten
  • Vervorming van het gezichtsvermogen
  • Verwrongen gehoor
  • Hormonale problemen
  • Hoofdpijn en migraine
  • Oogpijn
  • Agorafobie

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.