Welterusten, slapelozen

Welterusten, slapelozen

Laatste update: 05 augustus, 2016

Je draait je weer om in je bed en je verandert van houding. Je probeert schaapjes te tellen…1…2…3… niets. Het lukt gewoon niet. Je staat op, gaat naar de koelkast en drinkt wat water. Je loopt terug door de gang, ervan overtuigd dat het je nu wel zal lukken om in slaap te vallen…

Maar nee. Je kunt het niet. Morgen weer een dag waarop je je door je routine heen worstelt en dan zal het weer avond zijn en weer zul je liggen draaien in je bed. Wat weerhoudt je ervan om in slaap te vallen?

Waarom kun je niet in slaap vallen?

Wanneer je lijdt aan slapeloosheid, is het zo dat je soms niet goed kunt slapen puur en alleen omdat je zo bang bent dat je niet in slaap zult vallen.

Andere keren is het je overactieve geest die je ervan weerhoudt om in slaap te vallen, je gedachten die maar blijven malen en malen, die problemen proberen op te lossen, familiekwesties, plannen, bezorgdheden, lichamelijke pijntjes werk etc. Proberen om je gedachten te controleren is ironisch en paradoxaal en veroorzaakt meer slapeloze gedachten.

Nacht

Sommige gedachten zullen je ervan weerhouden om in slaap te vallen, zoals denken dat je tijd verliest. Geen aandacht besteden aan je lichaam en het gebruiken van bepaalde middelen zullen je ook wakker houden.

Het belang van goed slapen

Als je moe bent, is het belangrijk dat je slaapt, zelfs al is het maar een kort dutje. Wanneer je een zeer belangrijke taak moet uitvoeren, zoals een trein besturen of een operatie uitvoeren, is het belangrijk om even enkele minuten te stoppen en te slapen, omdat het van levensbelang is dat we deze taken correct uitvoeren.

Als je problemen hebt met slapen, dan zou je kunnen proberen om aan lichaamsbeweging te doen. Lichaamsbeweging geeft niet alleen structuur aan ons leven, maar verbetert ook de slaapkwaliteit. Het heeft een anxiolytisch en antidepressief effect, vooral als het aerobe activiteit betreft. Zorgen voor voldoende lichaamsbeweging verbetert de duur en de kwaliteit van de slaap, evenals ons vermogen om een rustgevende en herstellende slaap te bereiken. Het is echter belangrijk om lichamelijke activiteit vlak voor het slapengaan te vermijden, tenzij het een korte wandeling is in de frisse lucht of een recreatieve activiteit die stress helpt te verlichten, je hoofd leegmaakt en je gemoedstoestand verbetert.

Onspanning

Aanbevelingen en technieken om slapeloosheid te bestrijden

  1. Waardeer het belang van slapen voor een rijk en gelukkig leven.
  2. Reorganiseer. Het is belangrijk om overal tijd voor vrij te maken (inclusief tijd om te slapen) en je dagelijkse leven en activiteiten te reguleren. Je manier van leven is gerelateerd aan de manier waarop je slaapt en vice versa.
  3. Stel vast wat je dagelijkse doelen zijn en geniet van het voldane gevoel van het volbrengen van deze taken. Er zijn misschien factoren die het onmogelijk maken om te plannen hoe de volgende dag eruit zal zien, maar in elk geval staat het organiseren van je agenda gelijk aan het organiseren van je slaap.
  4. Houd je aan een normaal schema. Zorg ervoor dat je elke dag ongeveer rond dezelfde tijd opstaat en gaat slapen, ongeacht of je moe bent of niet.
  5. Herzie je dieet. Verwijder koffie en frisdrank uit je dieet en let op wat je eet, vooral tijdens het avondeten. Stimulerende dranken zoals thee, koffie, warme chocolademelk en frisdrank kunnen de slaap verstoren. Ook pittig voedsel en voedsel dat winderigheid, maagzuur of diarree veroorzaakt heeft een slaapverstorend effect. Chocolade, pepermunt en vettig voedsel verminderen druk op de sluitspier, wat zorgt voor maagzuur bij mensen die hiervoor aanleg hebben. Over het algemeen is het aan te raden om minstens twee uur voor het slapengaan niet meer te eten om maagzuurproblemen te voorkomen. Je zou vochtafdrijvende middelen zoals peterselie, andijvie, bleekselderij, knoflook, aubergine of uien moeten vermijden, omdat deze de slaap kunnen verstoren. Voedingsmiddelen die bevorderend zijn voor een goede slaap zijn rijk aan tryptofaan (bananen, pasta, rijst, volkoren granen, dadels, vijgen, noten) of aan melatonine (mais, tomaten, aardappelen).
  6. Zorg dat je slaapt op een aangename plek. Deze plek zou een toevluchtsoord moeten zijn, een knus hoekje.
  7. Houd één voet buiten de lakens of dekens. Dit zal je lichaamstemperatuur reguleren en je circulatie verbeteren.
  8. Ga schrijven. Als nieuwe ideeën of plannen in je opkomen als je al in bed ligt, dan is het goed om pen en papier in de buurt te hebben zodat je ze op kunt schrijven. Als ze eenmaal zijn opgeschreven, zul je ze op een bepaalde manier kunnen loslaten. Ze zullen uit je gedachten verdwijnen en je zult rustig kunnen slapen.
  9. Ga mediteren om je aandacht te vestigen op je ademhaling en jezelf in een rustige stemming te brengen.

Droom zacht…

Slapen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.