Stress en slechte voeding

Stress en slechte voeding

Laatste update: 12 augustus, 2016

Stress is een probleem op zich, maar soms kan stress ook leiden tot ongezonde leefpatronen. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarin je slecht eet omdat je gestrest bent.

Het aantal mensen dat stress ervaart die gepaard gaat met voedingstekorten en slechte eetgewoonten blijft toenemen. Wanneer we onder hoge druk staan en veel stress ervaren, neigen we ernaar om voor voedsel te kiezen met een lagere voedingswaarde, zoals voedingsmiddelen die veel geraffineerde suikers en verzadigde vetten bevatten. Deze ongezonde voedingskeuzes kunnen op de lange termijn zorgen voor nog meer stress, evenals voor andere gezondheidsproblemen.

Een manier om stress te reguleren is door te letten op voeding. Hieronder hebben we enkele veel voorkomende ongezonde eetpatronen die gerelateerd zijn aan stress op een rijtje gezet. Wanneer je deze eetpatronen kunt herkennen en onder controle kunt houden, dan zul je in staat zijn om je stressgehalte te reguleren of in ieder geval te voorkomen dat deze omhoog schiet.

1. Te veel koffie drinken

Koffie is een sterke stimulant die ons het gevoel geeft vol energie te zitten en die helpt om vermoeidheid en slaperigheid tegen te gaan. De effecten van koffie hebben echter een diepgaande invloed op het lichaam en de drank is mogelijk verslavend.

Hoewel koffie in bepaalde mate ook voordelen kan bieden, is aangetoond dat te veel cafeïne stress kan versterken. Cafeïne kan ook gevonden worden in thee, sommige frisdranken, energiedranken en chocolade.

Cafeïne verhoogt het cortisolgehalte – het stresshormoon – wat kan zorgen voor hoofdpijn, hartkloppingen en nervositeit.

Koffie

2. Het eten van voedingsmiddelen die het cortisolgehalte verhogen

Koffie is niet het enige voedingsmiddel dat het cortisolgehalte verhoogt. Geraffineerde suikers en snelle koolhydraten doen dit ook. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten en transvetten kunnen eveneens een hoog cortisolgehalte veroorzaken. Deze vetten kunnen worden gevonden in snacks en gefrituurd voedsel.

In grote hoeveelheden kunnen dierlijke producten zoals rood vlees, kaas en volvette zuivelproducten onevenwichtigheden in het cortisolgehalte veroorzaken. Om het cortisolgehalte onder controle te houden, is het beter om te kiezen voor langzame koolhydraten die rijk zijn aan vezels en voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. 

3. Maaltijden overslaan

Veel mensen slaan maaltijden over als ze stress ervaren. Eten is echter van fundamenteel belang om stress onder controle te houden. Door middel van voeding voorzie je jezelf van de energie en voedingsstoffen die nodig zijn om naar behoren te functioneren. Dit betekent echter niet, zoals we hebben gezien, dat je gewoon maar alles kunt eten.

Voor veel mensen is het excuus om niet te eten dat ze te veel te doen hebben. Simpelweg de tijd nemen om te eten ontspant echter lichaam en geest, waardoor opgebouwde spanning enigszins wordt verlicht.

Een manier om gezond te eten zonder het leven al te gecompliceerd te maken is door groene, stimulerende smoothies te drinken. Ze zijn makkelijk en snel te maken en voorzien je van energie en voedingsstoffen die makkelijk worden opgenomen.

Groene Smoothie

4. Geen water drinken

Water drinken is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en de hersenen. Water vervult niet alleen een vitale functie, het heeft ook een krachtige werking tegen stress. Als we een moment de tijd nemen om water te drinken, dan ontvangen onze hersenen een boodschap van rust.

Als je namelijk de tijd hebt om even stil te staan en te drinken, dan betekent dit dat je op geen enkele manier gevaar loopt, hierdoor ontspant je geest.

5. Dwangmatig eten

Nog een reactie op stress is het dwangmatig en emotioneel eten, vooral als je lange periodes niet gegeten of gedronken hebt.

Emotionele eters neigen ernaar om te kiezen voor ongezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en calorieën. Om dit te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je altijd iets gezonds binnen handbereik hebt om je honger te stillen. Vooral vers fruit en water zijn goede opties.

Slechte voeding heeft niet alleen invloed op het stressgehalte. Het leidt ook tot lage immuniteit en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Als je goed eet, zul je stress verminderen en een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.