Troosten is luisteren zonder te oordelen

mei 17, 2017

We hebben allemaal wel eens de behoefte om getroost te worden, weten we echter ook hoe we anderen kunnen troosten? Soms proberen we onszelf of anderen te troosten op manieren die eigenlijk helemaal niet zo effectief zijn. Vandaag zullen we je ogen openen voor wat het woordje ‘troost’ werkelijk betekent.

“Troosten is luisteren zonder te oordelen, het houdt in dat je er bent; dat je luistert, vergezelt zonder ook maar iets te doen.”

-Bernardo Stamateas-

Er voor iemand zijn in zware tijden

Troosten

We maken allemaal zware tijden mee wanneer we ons alleen voelen. Maar kijk eens om je heen! Er zijn genoeg mensen die er voor je willen zijn. Maak jij jezelf echter ook beschikbaar voor hen? We zouden niet alleen moeten willen dat anderen altijd bereid zijn om ons te helpen, maar we zouden zelf ook op elk willekeurig moment beschikbaar moeten zijn om anderen te helpen.

Of het nu vrienden of familieleden zijn, we moeten er altijd voor anderen zijn. Er voor iemand zijn houdt echter niet alleen in dat je er fysiek voor iemand bent. Er voor iemand zijn betekent veel meer dan dat:

  • Naar die andere persoon luisteren, zelfs als je zelf ook met problemen zit. Jouw beurt zal ook komen, wanneer iemand bereid is naar jou te luisteren en jou te steunen.
  • De ander steunen zonder kritiek te leveren, te oordelen en zonder hem te manipuleren.
  • Ruimdenkend ingesteld zijn ten opzichte van het probleem dat die ander met je wil delen.
  • Als iemand in je omgeving depressief is of extreem verdrietig, zorg er dan voor dat je er altijd voor diegene bent wanneer hij behoefte heeft om met iemand te praten.
  • Toon interesse in hoe het met de ander gaat en of hij zijn problemen al heeft opgelost.

We vinden het allemaal fijn om gehoord te worden, werkelijk gehoord. Als je er dus echt voor iemand wilt zijn, luister dan oprecht naar diegene en toon interesse in zijn gevoel van welzijn.

Vriendschap houdt in dat je er op elk moment van de dag voor elkaar bent, met open armen, open voor zowel goede als slechte tijden.

Soms voelen we onszelf echter ongemakkelijk wanneer we iemand anders aan het troosten zijn, omdat dat het enige is wat we kunnen doen. We voelen onszelf machteloos en een beetje nutteloos. Je denkt bij jezelf: ‘Hoe kan ik hem/haar werkelijk helpen?’

Vijf vrienden die je een leven lang zou moeten waarderen

Gedurende ons leven ontmoeten we mensen die belangrijk voor ons worden. Naarmate we opgroeien vertellen onze ouders ons dat het zowel goed als belangrijk is om nieuwe vrienden te maken… Lees meer.

Door aan iemands zijde te staan help je hem ook

Zoals we al zeiden, we voelen ons nutteloos, hulpeloos, we weten niet hoe we iemand echt kunnen helpen. We denken dat het niet voldoende is om slechts aan iemands zijde te staan, en naar hem te luisteren en hem raad te geven. Als je dit denkt, dan heb je het mis. Door er alleen maar voor iemand te zijn, doe je al een hele hoop.

Wanneer iemand een probleem heeft of een slechte periode doormaakt, dan kun je dit niet voor hem oplossen. Iedereens pijn moet uit zichzelf overgaan. Je kunt zijn plaats niet innemen, alleen de persoon die pijn heeft kan deze pijn overwinnen.

Troosten

Dit is iets dat we onszelf moeten realiseren om de verschillende reacties van andere mensen beter te kunnen begrijpen. Soms hebben mensen gewoon behoefte om hun hart te luchten door over hun problemen te praten, terwijl anderen juist stilletjes met hun problemen om willen gaan. Soms is stilte de hardste schreeuw om hulp die iemand kan geven.

Leer iemand bij te staan

Of iemand nu wil praten of liever wil zwijgen, zorg ervoor dat je aan zijn zijde blijft. Sta hem bij, zodat hij weet dat hij een schouder heeft om op te leunen als hij in elkaar stort. Dit betekent misschien niet dat hij hierdoor bevrijd zal worden van zijn pijn, maar het zal hem wel de kracht geven die hij nodig heeft om tegen deze pijn te blijven vechten en het te confronteren.

Natuurlijk kunnen we nooit precies weten wat er in een ander omgaat, en ook als we hetgeen deze persoon ons vertelt of hetgeen er in zijn leven gebeurt een beetje absurd vinden, zouden we ons best moeten doen om altijd begripvol en meelevend te zijn. Probeer mensen die pijn hebben er niet langer van te overtuigen dat alles wel weer over zal gaan, dat dit slechts een moeilijke periode is… Stop met bekritiseren, zeg niet langer hoe onnozel ze zijn en hoe duidelijk jij de situatie wel niet ziet.

Troosten

Probeer niet te oordelen, wie weet maak je morgen zelf namelijk wel iets onaangenaams mee dat in de ogen van anderen onnozel kan lijken, maar jou juist een hoop pijn bezorgt, ook al ontken je dit liever.

“We kunnen nooit oordelen over het leven van anderen, omdat we allemaal onze eigen pijn en overgave kennen. Het is een ding om ervan uit te gaan dat je op de juiste weg zit; en een ander ding om ervan uit te gaan dat deze weg de enige weg is die er bestaat.”

-Paulo Coelho-

Troost kent geen oordelen

Leer er te zijn voor anderen, leer hoe je anderen kunt troosten zonder hun gedachten, hun situatie of hun pijn te beoordelen. Sta ze gewoon bij in hun pijn, zodat ze weten dat jij er voor ze zal zijn om ze een duwtje in de rug te geven wanneer ze beginnen te wankelen.

Help ze te begrijpen dat het allemaal een ervaring is, in voor- en in tegenspoed, en dat de situatie waar ze nu in zitten vroeg of laat tot het verleden zal behoren en overwonnen zal zijn.

Troosten

Geef negatieve ervaringen geen controle over je leven

Ons leven bestaat uit een voortdurende reeks van ervaringen – zowel negatieve als positieve. We moeten overal doorheen… Lees meer.

Afbeeldingen met dank aan Jung Eun Park, Shiori Matsumtotto