Geef negatieve ervaringen geen controle over je leven

Geef negatieve ervaringen geen controle over je leven

Laatste update: 20 december, 2016

Ons leven bestaat uit een voortdurende reeks van ervaringen – zowel negatieve als positieve. We moeten overal doorheen.

Om de een of andere reden maken negatieve ervaringen de grootste indruk op ons. Het lijkt erop dat we ons, wanneer alles goed gaat, wanneer we moeiteloos door het leven varen, bijna niet bewust zijn van ons eigen bestaan. Vaak beginnen we dingen pas te waarderen wanneer alles ons tegen begint te werken.

Negatieve ervaringen zijn noodzakelijk in ons leven. Ze kunnen ons helpen ons leven weer op de rails te krijgen, ons leren om betere keuzes te maken en ons laten zien hoe we onderscheid kunnen maken tussen waar we wel en niet van houden.

Kortom, alle ervaringen, maar met name negatieve ervaringen, helpen ons om betere mensen te worden. Wat gebeurt er echter wanneer dit niet het geval is? Wat gebeurt er wanneer deze ervaringen controle over je leven krijgen?

Vrouw in Zee

Wanneer mijn ervaringen controle over mij krijgen

Misschien heb je het gevoel dat de negatieve ervaringen die je meemaakt je leven helemaal niet verbeteren, maar je leven in plaats daarvan juist veel moeilijker maken.

Misschien kun je jezelf herkennen in het volgende:

  • Wanneer iemand mij in het openbaar vernedert om een opmerking die ik heb gemaakt, zeg ik bewust niet wat ik denk, zodat het niet nog eens gebeurt.
  • Als mijn partner mij de schuld geeft voor de breuk in onze relatie, dan zal ik in mijn volgende relatie misschien voorzichtiger en onderdaniger zijn.
  • Ik probeer altijd hetzelfde te denken als anderen, zodat ze me niet raar aan zullen kijken en me zullen accepteren.

Dit soort situaties laten zien dat we als mensen van nature de neiging hebben om te streven naar plezier en om de pijn die negatieve ervaringen veroorzaken te vermijden.

Soms zorgt de angst om weerloos te zijn in een onverwachte situatie ervoor dat we een masker op zetten dat niets meer voor ons doet dan hetgeen we niet konden oplossen verbergen. Maskers die ons helpen onszelf anders voor te doen dan we in werkelijkheid zijn, in plaats van ons te helpen onze problemen aan te gaan en te blijven groeien.

In mijn leven heb ik het voor het zeggen

Hoewel negatieve ervaringen ons intens veel pijn kunnen doen, moeten we proberen te voorkomen dat deze ervaringen controle over ons leven krijgen en bepalen hoe ons leven verloopt.

Alleen wij kunnen bepalen hoe we ons leven willen leiden, hoe we ons willen gedragen en hoe we vooruit willen gaan. Onze ervaringen zouden ons moeten helpen vooruit te gaan, te verbeteren, maar zouden ons nooit en te nimmer tegen mogen houden of ervoor mogen zorgen dat we een stap terug moeten zetten.

Hoe zouden we dan met onze negatieve ervaringen om moeten gaan?

  • Vermijd zelfmedelijden. Geef jezelf niet de schuld van dingen die niet jouw schuld zijn. Hetgeen al gebeurd is, is al in het verleden achtergebleven; het is nu tijd om met zekerheid en positiviteit naar het heden te kijken.
  • Sta niet toe dat jouw gevoelens jou met zich mee sleuren en verdrinken in een verdriet waar je niet uit kunt ontsnappen. Voel je gevoelens, maar laat ze niet over jou heen komen als een tsunami. Schreeuw zo hard als je kunt ‘Zo is het genoeg!’ en blijf vooruitgaan.
  • Laat jezelf niet meeslepen door je gedachten. Je gedachten zullen je namelijk voortdurend in rondjes leiden, waardoor je in de war en verlamd raakt. Kap je gedachten af en ga over tot actie.
  • Maak actief keuzes in je leven, laat jezelf degene zijn die bepaalt hoe jij je leven leidt en vermijd negatieve ervaringen die jou ertoe zullen dwingen van pad te veranderen.

Het is inderdaad zo dat negatieve ervaringen onzekerheid, twijfel, ongemak en verdriet kunnen veroorzaken… Dit kun je echter allemaal overwinnen en alleen jij bent in de positie om dit te doen.

Klimmen

Als je wilt ontsnappen uit deze situatie, dan moet je proberen om die gevoelens die jou over proberen te nemen en jou mee proberen te trekken alsof ze een krachtige stroming zijn, tegen te gaan. Vermijd verwarrende gedachten die jou alleen maar zullen verlammen. Probeer jezelf in plaats daarvan juist serieus te richten op wat je nu precies wilt.

Jij bent degene die bepaalt; sta niet toe dat negatieve ervaringen controle krijgen over jouw leven. Het is niet erg om soms onzeker te zijn. Zorg er echter voor dat deze onzekerheid jou niet geheel in zijn macht krijgt.

Zie negatieve ervaringen als situaties waar je iets van kunt leren. Je kunt uit elke negatieve situatie iets positiefs halen, iets dat alleen jij kunt vinden, iets waarvan alleen jij bepaalt dat je het wilt ervaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.