Leer vandaag nog te waarderen wat je hebt

Leer vandaag nog te waarderen wat je hebt

Laatste update: 18 november, 2016

Het is niet altijd makkelijk om te waarderen wat je hebt in een wereld die je altijd het gevoel geeft dat je op zoek zou moeten zijn naar meer. De meesten van ons zijn juist altijd bezig met wat ze niet hebben, van materiële dingen tot interpersoonlijke relaties tot schoonheid.

We verwachten grote dingen en we zijn gefascineerd door wonderen, maar we vergeten dat het leven ons al een hoop geschenken gegeven heeft die andere mensen ook zouden willen, maar niet hebben. Ik denk dat mensen veel vaker in hun hoofd aan het opnoemen zijn wat ze allemaal niet hebben, dan dat ze genieten van de dingen die het leven ze wel al geschonken heeft. Hoe zit het met jou? Heb jij geleerd te waarderen wat je hebt of zit je nog steeds op van alles te wachten?

Ontdek de schatten in jouw leven

Waar let jij op in jouw leven? De meeste mensen richten zich op en verlangen naar allerlei materiële dingen die vanaf een afstand fel en sprankelend lijken, maar in werkelijkheid eigenlijk niets toevoegen aan hun leven.

Waarderen wat je hebt houdt in dat je leert om meer waarde te hechten aan die kleine momenten die niet gekocht kunnen worden. Als je eens goed op zou letten, dan zou je zien dat je ineens een hoop kleine schatten kunt ontdekken in je leven. In mijn ogen zijn dit de meest fundamentele schatten:

  • Een huis waar ik elke avond in kan slapen
  • Eten
  • Gezondheid
  • Kleding
  • Vrienden, liefde en familie

Wellicht zijn deze schatten voor jou zo vanzelfsprekend dat je niet eens meer in ziet hoe waardevol ze eigenlijk zijn. Kijk echter maar eens goed: hoeveel mensen op deze wereld kunnen eigenlijk helemaal niet zeggen dat ze deze schatten in hun bezit hebben? Waarderen wat je hebt houdt in dat je dankbaar bent voor meer dan alleen de materiële goederen in je leven…

Geurige Bloem

Het houdt in dat je dankbaar bent voor kleine momenten en herinneringen: etentjes met je vrienden die je tot op je oude dag zult herinneren of de kom havermout die je elke ochtend at toen je nog klein was…

Het kost moeite om te waarderen wat je hebt

Wanneer stond je voor het laatst nog bewust stil bij wat je eigenlijk allemaal hebt en was je hier oprecht dankbaar voor? Eigenlijk zou je evenveel tijd moeten besteden aan het waarderen van wat je hebt als dat je besteed aan douchen of het poetsen van je tanden.

Denk eens aan alle dingen die je tot nu toe bereikt hebt, wat je allemaal wel niet hebt en wat er allemaal om je heen gevonden kan worden. Zelfs de meest lastige en onaangename dag in je leven kan beter worden wanneer je dankbaar leert te zijn voor wat je hebt. Het is normaal om te denken aan wat er nog allemaal ontbreekt in je leven en waar je allemaal naar verlangt, maar als je leert om elke dag bewust stil te staan bij wat je al hebt, dan breng je beetje bij beetje steeds meer dankbaarheid in je leven.  

Als je hier de kans voor krijgt en ernaar verlangt, dan zou je eens een lijstje moeten maken van alle dingen in je leven waar je dankbaar voor zou moeten zijn. Door dit te doen, kun je elke keer dat je verdrietig of depressief bent even naar dit lijstje kijken en weer herinnerd worden aan alles waar je eigenlijk dankbaar voor kunt zijn. Hierdoor zullen de donkere dagen iets makkelijker worden.

Hecht geen waarde meer aan dingen die er niet toe doen

Het verbaast me hoeveel sommige mensen klagen over compleet onbelangrijke dingen. Ze maken er een heel ding van wanneer het druk is bij de bank en worden boos wanneer ze de bus missen. Wees eens eerlijk, waarschijnlijk vergeet jij ook weleens te waarderen wat je hebt doordat je je druk maakt over dingen die er eigenlijk niet toe doen.

Hoe langer je over deze onbelangrijke dingen nadenkt, des te ernstiger ze zullen lijken. Door zo veel tijd en energie te besteden aan dit soort ervaringen, blijft er minder ruimte over voor de dingen die werkelijk belangrijk zijn. Denk maar eens aan die twintig minuutjes die je moest wachten bij de bank, waar je zo’n ophef over maakte. Was je die dag toevallig met je kind op stap? Heb je er dan ooit weleens bij stilgestaan dat die twintig minuutjes je de kans hebben gegeven om iets meer tijd met hem/haar door te brengen?

Door dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, wordt het makkelijker om met bepaalde dingen om te gaan. Natuurlijk houdt niemand ervan om te laat te komen op zijn werk omdat hij de bus heeft gemist, maar uit vrijwel alles kan iets goeds voortkomen. Het verschil zit in de mate waarin je bereid bent om in elke situatie het positieve te zien in plaats van het negatieve.

Positieve Kijk

Wat als je niet zou leven?

We horen vaak de woorden ‘je weet pas wat je mist wanneer je het kwijt bent’. Dit lijkt makkelijk te bevatten, of niet? Wat nu als je echt alles dat je hebt zou verliezen? Neem eens even de tijd en stel jezelf eens voor dat je hele leven werkelijk compleet anders zou zijn. Plotseling heb je geen huis meer, is er niets meer te eten en heb je niemand op wie je zou kunnen steunen.

Dit is een zeer somber plaatje, maar vergeet niet dat dit plaatje voor een hoop mensen in deze wereld hun dagelijkse realiteit is. Waarderen wat je hebt is alles behalve een verspilling van je tijd. Eigenlijk is het juist zeer revolutionair in onze huidige materialistische wereld. Door het leven op deze manier te bekijken, zul je een stuk gelukkiger worden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.