Gebruik het verleden als een trampoline, niet als een bank

Gebruik het verleden als een trampoline, niet als een bank

Laatste update: 26 april, 2017

Misschien heeft iemand ons heel erg gekwetst of hebben we in werkelijkheid onszelf teleurgesteld. Misschien hebben sommige situaties niet zo uitgepakt als we verwacht hadden. Iets dat onuitgesproken is gebleven, een fout die we niet accepteren of een gedraging waarvan we niet verwachtten dat deze ons aan kettingen kon leggen en waardoor we nu gevangenen zijn geworden van onze eigen omstandigheden.

Het verleden kan een ontzettend zware last zijn om te dragen. Het kan ons zelfs ontzettend veel leed bezorgen elke keer dat we eraan terugdenken. Terugkijken of continu leven met de herinnering aan wat er gebeurd is zonder ervan te leren, bindt ons vast aan de moeilijke gevoelens, schuld of woede en laat ons niet verder gaan met ons leven.

De kettingen van het verleden

Er zijn mensen die hun hele leven doorbrengen gevangen in een moment van succes of een ervaring die hen leed bezorgde. Ze leven alsof dat moment nooit meer zal eindigen en ze infecteren iedereen om hen heen hiermee door er nooit eens over op te houden.

Leven met je gedachten in het verleden zal je gevoelens niet oplossen of verlichten. Het neemt ons simpelweg alleen maar mee terug naar dat moment, waarbij het ons overstroomt en infecteert met de bijbehorende gevoelens. Of het nu een positieve of negatieve herinnering is, we kunnen het niet loslaten. In het verleden blijven hangen, belemmert onze groei en onze mogelijkheden om te veranderen.

Als we het onszelf te aangenaam maken op de bank van ‘we hebben het al eens geprobeerd en het werkte niet’, ‘verliefd worden bezorgde me meer leed dan vreugde’, ‘het heeft geen zin om anderen te vertrouwen, want iedereen is alleen maar bezig met zijn eigen interesses…’, dan zullen we uiteindelijk ons leven slijten in een wachtkamer, al toekijkend hoe er van alles om ons heen gebeurt. Met deze houding kiezen we ervoor om een bijrol te spelen in onze eigen film, onderworpen aan de genade van anderen en onze omstandigheden.

Het verleden, of het nu goed of slecht is, heeft haar moment al gehad. Het zal niet eindigen omdat we er vaker aan hebben gedacht, noch zal het worden opgelost omdat we ervan vluchtten. Maar als we het confronteren, kunnen we werken aan nieuwe houdingen en wegen.

Losbreken van de banden van het verleden

Elke ervaring of situatie wordt bekeken door de ogen van het verleden en krijgt betekenis in relatie tot wat we ervaren hebben. Onze voorgaande ervaringen laten een stempel achter op ons heden en onze toekomst. We kunnen dit niet vermijden.

Alles hangt echter af van of onze relatie met het verleden wordt gemedieerd door kettingen die ons vastketenen of door trampolines die ons vooruit lanceren dankzij de lessen die we hebben geleerd.

Vrouw op Rand van Klif

Als je het verleden gebruikt als een bank, waarop je aangenaam wegzinkt in je problemen, in je mislukte pogingen tot succes of in de open wonden van je relaties, zou je verstrikt kunnen raken in al die banden die je ervan weerhouden om vooruit te komen in je leven.

Als je je verleden daarentegen gebruikt als een leraar en als je leert van je fouten en je deugden, kun je je volledige vermogen blijven ontwikkelen. Het verleden kan pijn doen en ons gevangen houden. We kunnen erin blijven hangen, ervan vluchten of we kunnen leren van de lessen die het in zich draagt. Uiteindelijk is de keuze dan ook aan ons.

Als we in het verleden blijven hangen, zullen we onszelf bedriegen en sterke kettingen creëren die onze groei stopzetten, die ons verdoemen door middel van schuld, woede of teleurstelling. Als we van onze ervaringen vluchten, zullen we een leegte creëren die gevuld zal worden met onze angsten en onzekerheden.

Als we er echter voor kiezen om te leren van het verleden, dan zullen we onszelf er eerst bestand tegen maken en er vervolgens klaar voor zijn om ons voordeel te doen met elke les waarvan het ons voorziet. We zullen de kettingen verbreken en werken aan de nodige prikkels om vooruit te kunnen blijven bewegen.

Bouw die trampoline die je dichter bij je dromen zal brengen

De trampoline die ons dichter bij onze dromen brengt, wordt gebouwd door een verlangen om te leren over wat we hebben meegemaakt. In plaats van te klagen, jezelf te bekritiseren, schuld of wrok te voelen met betrekking tot je laatste relatie, je mislukte pogingen of het teleurstellende gedrag van die vriend, denk eens na over wat je ervan kunt leren.

Springen

Hoe kan het controleren van je ervaringen je helpen in je dagelijkse leven? In welke zin is dit gerelateerd aan de bouw van die trampoline die je alles zal laten bereiken wat je wilt? Het is vrij simpel: onze persoonlijke groei is volledig verbonden met de relatie tussen ons verleden en ons dagelijkse leven.

Laten we eens nadenken. Als ik leer om overweg te kunnen met de mensen om me heen of als ik leer om mijn emoties te controleren dankzij hetgeen ik heb meegemaakt in het verleden, dan zal dit mij in staat stellen om al mijn energie te richten op het verkrijgen van wat ik wil hebben en zal ik vanzelf die motiverende trampoline bouwen.

Maar we zouden het natuurlijk ook kunnen houden bij wat we al weten of al eens ervaren hebben, waardoor het risico alleen maar groter lijkt. Het comfort van die bank, van het bekende, van je comfortzone is ontzettend aantrekkelijk en rustgevend. Hier verblijven bezorgt ons weliswaar leed, maar is lang niet zo beangstigend als het risico dat komt kijken bij die sprong in het onbekende. Maar hoe kunnen we zo blijven groeien en leren?

Het verleden kan dienen als een bank waarop we kunnen wegzinken in zelfmedelijden of het kan dienen als een trampoline die ons lanceert in de richting van onze dromen. Jouw gedachten zullen hierin de doorslag geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.