Acht tekenen van emotionele groei

Acht tekenen van emotionele groei

Laatste update: 13 november, 2017

Dat er steeds meer kaarsjes op je verjaardagstaart komen te staan, betekent niet per se dat je volwassener bent geworden. Het betekent ook niet dat je emotioneel bent gegroeid of dat je de dingen evenwichtiger benadert.

De meesten van ons zijn geneigd onszelf eerder te straffen voor onze fouten dan onszelf te belonen voor onze prestaties. We zijn te streng voor onszelf (strenger dan voor wie dan ook) en we richten ons meer op onze mislukkingen dan onze successen.

We raken snel ontmoedigd wanneer de dingen niet gaan zoals we gepland hadden. We hebben geen waardering voor de dingen die we goed doen. We zijn niet geduldig genoeg om vooruit te bewegen en we besteden geen aandacht aan kleine veranderingen.

Soms is het het waard om te midden van de chaos even stil te staan en een lijst te maken van alles wat we bereikt hebben. Niet om arrogant te zijn, maar om ons te realiseren dat we emotioneel zijn gegroeid. Dus, wat zijn de tekenen van emotionele volwassenheid?

Tekenen van emotionele groei

Je laat de dingen die slecht voor je zijn los

Het is ontzettend belangrijk om te leren hoe je de dingen die je schade toebrengen of je ervan weerhouden om ten volle te leven uit je leven verwijdert. Dit is essentieel als we succesvol willen zijn in de dingen die we doen. Giftige mensen herkennen en van ze weglopen is een grote stap.

Je leert van je fouten

Wie heeft ooit gezegd dat het maken van fouten ons tot in de eeuwigheid moet teisteren? We kunnen veel leren van onze mislukkingen. Het is het niet waard om obsessief perfectionistisch te zijn. Het is goed om fouten te maken en te weten welke dingen je niet nog eens zult doen.

Dit verandert ons perspectief volledig en helpt ons om aan nieuwe projecten te beginnen; dit keer zullen we echter ambitieuzer en succesvoller zijn. Waarom? Omdat we ons laten leiden door onze ervaringen.

Je klaagt niet

Dit is, zonder twijfel, een van de duidelijkste tekenen van emotionele groei. Sommige mensen zijn de hele dag door bezig met alles en iedereen bekritiseren, omdat het vergroten van de negativiteit en het pessimisme om hen heen het enige is wat ze kunnen. Leren om niet te ‘zeuren’ maakt je volwassener. Als je actie onderneemt en je meer richt op het oplossen van problemen en minder op het zeuren, dan zul je emotioneel groeien.

Groeien

Je viert de successen van anderen

Een ander toejuichen en werkelijk blij voor hem zijn als er iets is dat goed voor hem gaat, is een teken van volwassenheid. Dit betekent dat je niet jaloers op hem bent, dat je begrijpt dat hij er veel moeite voor heeft gedaan en dat je in staat bent om het werk van een ander te erkennen.

Je hebt minder problematische relaties

Dit betekent niet dat alles altijd ‘koek en ei’ hoort te zijn, maar het betekent wel dat je niet de hele tijd maar aan het ruziemaken en bekvechten bent. Je wilt niet langer alles koste wat kost alleen maar voor jezelf hebben. Je hebt geleerd om je in anderen te verplaatsen, om te proberen tot een overeenstemming te komen voordat je de ander confronteert. Je hebt geleerd dat ruziemaken tijdverspilling is en dat het beter is om samen naar een oplossing te zoeken. Je hebt je ook gerealiseerd dat het soms beter is om de vrede te bewaren dan om gelijk te hebben.

Je durft om hulp te vragen

Tot voor kort dacht je nog dat om hulp vragen een teken van zwakte was en dat je dit zou moeten vermijden. Inmiddels heb je echter geleerd dat het in werkelijkheid een teken is dat je vertrouwen hebt in anderen. Je kunt niet alles de hele tijd zelf doen. Het is dan ook goed om nederig te zijn en te erkennen dat er sommige dingen zijn die je niet weet en waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken.

Je weet wat je wilt

Je bent je bewuster van wat je in het leven wilt bereiken en zelfs van wanneer je het wilt bereiken. Als je zekerder bent van jezelf, dan bepaal jij de regels van je eigen lot en maak je van je toekomstverwachtingen een wetenschap.

Je geeft niet om wat anderen zeggen

De angst voor wat andere mensen zullen zeggen heeft je ‘s nachts vele malen wakker gehouden, maar inmiddels bevind je je in een nieuwe levensfase. Je bent alleen nog maar geïnteresseerd in de meningen van mensen die je willen helpen en het goed met je voorhebben of anders gezegd, in opbouwende kritiek van de mensen om je heen (je hebt tenslotte allang afstand genomen van giftige mensen).  Wellicht ook interessant voor jou

Persoonlijke groei om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Persoonlijke groei om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen

Het beeld dat jij van jezelf hebt, jouw waarnemingen en overtuigingen over jezelf en je vermogens, worden allemaal bepaald door je mate van zelfver...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.