Verbeter jezelf in plaats van anderen te bekritiseren

Verbeter jezelf in plaats van anderen te bekritiseren

Laatste update: 16 september, 2016

Er is niets vermoeiender dan te luisteren naar iemand die kritiek heeft op alles wat beweegt. Leven omgeven door dit specifieke type negativiteit zorgt ervoor dat we ons verschrikkelijk voelen, omdat de woorden en de houding van een criticus als een virus zijn dat onze geest binnendringt en vernietiging veroorzaakt.

Het is beter om gewoon afstand te nemen van kritische mensen, want ze vergiftigen ons en zorgen ervoor dat we ons emotionele evenwicht verliezen. Vreedzaam leven is van onschatbare waarde, dus moeten we niet toestaan dat iemand inbreuk maakt op onze fysieke en psychologische ruimte.

Een van de beste indicatoren van emotionele armoede is het wijden van je tijd en moeite aan het bekritiseren van anderen.

Gelukkige mensen spreken geen kwaad over anderen

Hoeveel tijd besteedt je elke dag aan het luisteren naar kritiek? Een beetje? Veel? Nou, het is tijd om opzij te stappen en afstand te nemen van de situaties en mensen die je welzijn en emotionele evenwicht in gevaar brengen.

Wijd je tijd aan het verbeteren van jezelf en je omgeving. Dit zal je op twee manieren van pas komen: je zult een gezonde houding tegenover het leven houden en je zult het goede voorbeeld geven.

Band Verbreken

Als we, in plaats van te wijzen op fouten van andere mensen, onszelf bezig houden met het corrigeren van onze eigen fouten, zullen we het hoogste niveau van emotioneel welzijn dat bestaat bereiken. Dus moeten we ons concentreren op het uitblinken op persoonlijk niveau, zodat we oprechtheid, respect, nederigheid, vrijgevigheid en eerlijkheid kunnen verdienen.

We zijn niet perfect en we moeten niet proberen dat te zijn, maar het is belangrijk om een constante houding van verbetering aan te houden, die ons de mogelijkheid biedt om ons leven te leven zonder ons te onderwerpen aan de emotionele staat van anderen.

Verdriet

Wat andere mensen van je denken is hun eigen realiteit, niet de jouwe

Er zijn mensen die hun mening geven over ons, ons leven, onze beslissingen en alles om ons heen. Ze doen het zelfs als niemand ze erom gevraagd heeft en ze hebben de neiging kwaadaardig te zijn. Hun enige doel is om schade te veroorzaken en anderen te devalueren en te pesten.

Over het algemeen zijn het mensen met een laag gevoel van eigenwaarde die zichzelf niet accepteren, waardoor het moeilijk voor hen is om anderen te accepteren. Deze mensen plakken etiketten op die de realiteit weerspiegelen op de manier waarop zij het zien en projecteren zo hun emotionele problemen op anderen.

De ongelukkigste mensen in de wereld zijn degenen die zich te veel zorgen maken over wat andere mensen denken.

Innerlijke Balans

Het emotionele kwaad van de kritiek

“Besteed geen aandacht aan dingen die mensen doen of niet doen, besteed aandacht aan wat jij doet of niet doet.”
-Boeddha-

Begin je emotionele wonden te helen en houd in gedachten dat iedereen uniek en uitzonderlijk is. Je hebt de mening van iemand anders niet nodig om te leven. Je bent een volwassene die, in je eigen volle kracht, je eigen beslissingen voor jezelf kan maken.

Laat je eigen emoties en gevoelens tellen en wees niet bang om voor jezelf te denken en te voelen. Naar voortdurende kritiek en grappen luisteren kan invloed hebben op iedereen, zelfs als niet degene bent die het doet.

Vergeet niet dat met nutteloze kritiek grote emotionele armoede komt. Als je niet je emotionele wereld verrijkt, als je geïsoleerd binnenin je wrok leeft en je niemand je laat helpen, zul je emotioneel egoïstisch geworden. Houd op met dit soort gedrag, houd jezelf gelukkig en bescherm je innerlijke wereld.

–Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.