Kritiek raakt me alleen voor zover ik dat toelaat

Kritiek raakt me alleen voor zover ik dat toelaat

Laatste update: 20 augustus, 2016

Kritiek raakt me alleen voor zover ik dat toelaat. Ik heb gedurende mijn halve leven veel te veel aandacht besteed aan de meningen van anderen, hun pijnlijke reacties en het advies van mensen die denken dat ze me kennen.

Het leven is te kort om je aandacht te richten op gedachten die niet van jou zijn en helemaal op perspectieven die niet nuttig zijn en je persoonlijke groei op geen enkele manier bevorderen.

Het is moeilijk om geen aandacht te besteden aan kritiek. Het is moeilijk om het te negeren. Maar vergeet nooit dat je bent wat je gedurende de dag denkt, dus verlies geen tijd aan spijt, twijfels en negatieve kritiek.

Iedereen die je vertelt: “kritiek raakt me helemaal niet”, die liegt. Het beïnvloedt ons allemaal op een bepaalde manier. Alle kritiek is een directe confrontatie met wie we zijn, met onze manier van gedragen. Als de kritiek opbouwend is en we het accepteren, integreren en ervan leren, kan het helpen ons innerlijk te laten groeien en dat is altijd een positief teken.

Maar wat doen we met de situaties waarbij de negatieve kritiek afkomstig is van mensen die veel voor ons betekenen? Een pijnlijke reactie van een familielid, vriend of partner leidt er altijd toe dat ons zelfvertrouwen wordt beschadigd op een bepaalde manier. We moeten weten hoe we hierop moeten reageren en hoe we het moeten verwerken.

Kritiek die ons zelfvertrouwen aantast

Schaduw

Er moet altijd een moment komen in ons leven waar we onkwetsbaar moeten zijn voor negatieve kritiek, voor deze giftige, kwetsende woorden. We weten zeker dat veel van onze lezers dat al kunnen. Aan de andere kant zijn er ook veel die middenin dat proces zitten.

De meest kwetsbare woorden zijn de woorden die we in onze jeugd te horen krijgen. Kritiek van onze ouders over hoe we ons gedragen, op onze fouten en zelfs ons uiterlijk zijn duidelijke aanvallen op ons zelfvertrouwen.

We hebben allemaal wel eens negatieve reacties ontvangen die niet echt veel indruk maakten. Of iemand ons nu heeft verteld “Je bent hopeloos, je kunt helemaal niks” in onze jeugd of misschien later, door onze partner, er is geen twijfel dat dit een aanval is op ons zelfvertrouwen, het zelfvertrouwen waar we hard aan gewerkt hebben om het van dag tot dag te versterken.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze niet-constructieve persoonlijke aanvallen ons kunnen veranderen en we moeten weten hoe we dit van ons af kunnen schudden uit zelfbescherming, hoe we onze schilden op kunnen heffen ter bescherming tegen de schadelijke, liefdeloze kritiek afkomstig uit de mond van de mensen die van ons zouden moeten houden.

Persoonlijke, schadelijke en nutteloze kritiek heeft een directe invloed op onze emoties. Een emotie echoot in onze gedachten. Ik voel me rot… Waarom? “Omdat mijn partner me heeft verteld dat ik niets kan, dat ik zonder hem niets beteken in de wereld.”

Als we belang hechten aan deze kritiek zal het onze manier van denken beïnvloeden en onze verantwoordelijkheden veranderen. Ben ik echt een waardeloze persoon? Dit alles zal ervoor zorgen dat ons zelfvertrouwen in stukken wordt gebroken, net als een puzzel.

Pot met Hartjes

Kritiek mag alleen invloed hebben tot zover je het toelaat

Het heeft je veel gekost om te zijn waar je nu bent. Je rekent op je ervaringen uit het verleden om je uitdagingen te overwinnen, op gevechten waarvan alleen jij weet dat je ze hebt gewonnen en die de geweldige persoon definiëren die jij vandaag de dag bent. Sta niet toe dat giftige kritiek deze prestaties ongedaan maakt. Negatieve reacties zijn je aandacht niet waard. Het is een stap terug, een regressie.

Je bent je gedachten. Zij bouwen je realiteit en dienen als zuurstof die je zelfvertrouwen voedt. Laat niet toe dat dit gewoon lege woorden worden, die komen uit de geesten die niet over empathie beschikken en die niet eens het voorrecht hebben je echt te kennen.

Degenen die van je houden zullen je niet kwetsen en je zeker niet bombarderen met nutteloze en schadelijke kritiek. De volgende keer dat je negatief commentaar krijgt, probeer dan deze strategie:

  • Stel je een gouden kist voor. Als je kritiek krijgt, is het eerste dat je moet doen je zelfvertrouwen in deze kist plaatsen, goed beschermd door een slot en met een sleutel.
  • Analyseer nu de opmerking met logica en nuchterheid. Wees eerlijk tegen jezelf. Is deze kritiek opbouwend? Bevat het een kern van waarheid? Als dit zo is, analyseer het dan. Integreer het, leer ervan en groei, zodat je je zelfvertrouwen ermee kunt voeden.
  • Is de kritiek nutteloos en onrealistisch? Heeft het niets te maken met wie je bent, wat je hebt en wat je definieert? Laat het dan van je afglijden. Besteed er geen aandacht aan, omdat als je dit doet, als je de kwaadheid in je toelaat, je altijd verbonden zal blijven met die negatieve emotie en nog meer met de persoon die dit tegen je heeft gezegd.

Denk nog eens aan de beroemde woorden van Buddha: “Degene die je kwaad maakt, beheerst je.” Het is het niet waard. Het is altijd beter om de kritiek te zien als een dood blad dat weggevoerd wordt door de wind. Het is niets, alleen maar geluid, net als een koude wind die je aandacht en warmte niet waardig is. Het zal voorbijgaan en verdwijnen.

Je bent je eigen beste vriend, dus laat de nutteloze kritiek niet in je hoofd rondspoken, want dan verander je in je eigen vijand. Het is het niet waard.

Vrouw in Bad

–Afbeeldingen eigendom van Mary Chem, Art Mediaphic, Alec Jim–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.