Negen dingen om te onthouden over het leven

Negen dingen om te onthouden over het leven

Laatste update: 27 juli, 2016

Denk je niet meer na over alle mooie dingen waar je door omringd wordt? Wanneer was je voor het laatst dankbaar voor de kleine dingen en de goede tijden? Het is verbazingwekkend hoe snel mensen in staat zijn te vergeten wat belangrijk is en in plaats daarvan hun aandacht uit laten gaan naar dingen die compleet irrelevant zijn.

Misschien moeten we er een gewoonte van maken om keer op keer tegen onszelf te herhalen dat het leven mooi is, met alles erop en eraan. En ons realiseren dat wanneer we de twee tegen elkaar afwegen, het goede zwaarder weegt dan het slechte.

Schoonheid van de Natuur

Wanneer de dingen niet zo verlopen als je verwacht had of wanneer je je depressief voelt en het idee hebt alsof de wereld aan je voeten afbrokkelt, probeer dan de volgende ‘feiten over het leven’ te onthouden.

  1. Altijd bezig zijn is niet hetzelfde als productief zijn. Iedereen om ons heen kan van hot naar her rennen, maar dat betekent niet per se dat ze iets aan het doen zijn om hun dromen te vervullen of hun doelen te bereiken. Van de ene naar de andere plek sjezen, voortdurend op je telefoon kijken of tien vergaderingen bijwonen op een dag is geen garantie voor succes… misschien juist wel het tegenovergestelde! Productiviteit is verbonden aan concentratie en focus.
  2. Angst is de reden achter je spijt. Kijk uit met angst, want het houdt er namelijk van om onze dromen te vernietigen. Deze stille, maar zeer aanwezige vijand zal steeds groter worden als je dit toelaat. Angst houdt ons tegen om de volgende stap te zetten en onze doelen te bereiken. Maar daar eindigt het niet bij (alsof dit niet al erg genoeg was). Vervolgens hebben we namelijk spijt van alle dingen die we niet gedaan hebben.
  3. We hebben geen verontschuldiging nodig om te vergeven. Als we zouden gaan zitten wachten tot iedereen om ons heen eerst zijn verontschuldigingen zou aanbieden, dan zouden we boos zijn op iedereen! Vergeving heeft niet alleen invloed op degene die vergeven wordt, maar ook op degene die vergeeft. Vergeet niet dat haat, woede en wrok ons ziek maken en ons ervan weerhouden om vooruit te gaan.
  4. Je moet fouten maken om succesvol te worden. Net als met storm en een regenboog. Als je nooit fouten maakt, hoe kun je dan succes hebben? Totdat je in staat bent om je fouten te begrijpen, zul je niet slagen. Denk aan de vele pogingen die wetenschappers wagen om het antwoord te vinden op hun hypothese of aan de vele keren dat je van je fiets moest vallen om uiteindelijk te leren om overeind te blijven en te fietsen.
  5. De manier waarop je leven eruitziet, hangt af van wat je zelf opbouwt. Een soortgelijke boodschap is “Je zaait wat je oogst” en dit is echt waar. Je bent geen slachtoffer van omstandigheden, het lot of iets anders waar je de schuld op wilt schuiven. Jouw keuzes en handelingen hebben je geleid naar de plek waar je je vandaag bevindt. Nu heb je twee opties: je kunt vooruitgaan of blijven klagen over de fouten die je gemaakt hebt.
  6. Je gevoel van eigenwaarde moet je zelf onderhouden. Het maakt niet uit hoeveel mensen tegen je zeggen dat ‘je haar zo mooi zit’ of dat je ‘een geweldige presentatie hebt geleverd tijdens de bespreking’ of hoeveel complimenten je krijgt over je goede cijfers als je zelf geen gevoel van eigenwaarde hebt. Neem de meningen van anderen in overweging als ze positief en opbouwend zijn, maar niet wanneer ze je omlaag proberen te halen. En onthoud: als je niet van jezelf houdt… wie zal dat dan wel doen?
  7. We zijn een weerspiegeling van de mensen om ons heen. Hoewel het inderdaad zo is dat je niet altijd kunt kiezen welke mensen je om je heen hebt (denk aan familieleden, collega’s of klasgenootjes), heb je echter wel de mogelijkheid om zelf te kiezen met welke mensen je overeenstemt en met welke niet. Probeer om te gaan met mensen die jou een betere persoon maken, niet een slechtere persoon; mensen die je inspireren, niet mensen die jou omlaag proberen te halen en je een gevoel van minderwaardigheid geven.
  8. Verandering is onvermijdelijk. We veranderen elke dag, of je dit nu leuk vindt of niet. Om te beginnen hebben we vierentwintig uur meer geleefd en minder te leven dan gisteren. Doorgaans houden we niet van het onbekende, omdat het ons onzeker maakt. We houden vast aan wat we kennen, omdat dit een gevoel van zelfverzekerdheid opwekt. Maar dit is niet altijd het geval; soms is verandering noodzakelijk om te groeien en ontwikkelen, om vooruit te komen en doelen te bereiken.
  9. Leef in het moment! Het heden is een waar geschenk, vandaar dat het in het Engels ook ‘present’ genoemd wordt. Het heden is het enige waar je echt zeker van kan zijn; de dag van gisteren is verdwenen en de dag van morgen is nog een mysterie. Waar je ook doorheen gaat, je kunt niks veranderen behalve het huidige moment.
Cadeau

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.