De voordelen van het zien van een goede daad

De voordelen van het zien van een goede daad

Laatste update: 31 juli, 2016

Getuigen zijn van een goede daad is van grote invloed op mensen. Volkomen altruïstische en onbaatzuchtige acties wekken gevoelens op van rust en vrede in degene die ze zien, gevoelens die grote indruk achterlaten en blijvend zijn door de onverwachtse en plotselinge aard.

Maar waarom is het zo goed om goede daden te zien? Wat is het dat maakt dat we ons goed voelen als we anderen altruïstisch werk zien doen voor anderen?

“Iedere goede daad is een demonstratie van kracht.”

-Miguel de Unamuno-

Hart

Het zien van een goede daad vervult ons van vrede en dankbaarheid

Het zien van een goede daad zendt een gevoel van vrede en geluk uit dat blijvend is. Sommige van deze gebaren kunnen, hoewel ze onbelangrijk lijken, in onze herinneringen blijven en ons inspireren tijdens moeilijke tijden.

Als we getuigen zijn van een goede daad kunnen we iets ervaren wat Abraham Maslow een “piekervaring” noemt: een moment van wonder, verbazing en een gevoel van wat juist is dat ervoor zorgt dat we dankbaar zijn om te leven.

Hernieuwd vertrouwen in de menselijke aard

Jonathan Haidt noemt deze ervaringen “euforie” en beschrijft ze als een gevoel van warmte in de borst en vergroting van het hart, een verlangen om te helpen en een groter gevoel van connectie met anderen.

Voor Haidt is een goede daad een manifestatie van de superieure of betere  menselijke aard. Een goede daad die het hernieuwde vertrouwen in de menselijke aard naar boven brengt, geeft een sprankje hoop tussen alle chaos en conflicten van het dagelijkse leven.

Altruïsme maakt ons menselijker

Het gevoel van connectie dat Haidt noemt is belangrijk. Altruïsme overstijgt de scheiding die we vaak ervaren als mens. Het verbindt ons met elkaar.

Zuiver altruïsme is mogelijk omdat, op het diepste niveau, alle mensen behoren tot hetzelfde gewetensnetwerk. De persoon die een altruïstische daad verricht zal zeker de ontvanger zijn van een andere goede daad en als we getuigen zijn van die handeling, zullen we ook deel uitmaken van dat netwerk.

Met andere woorden: goede daden hebben positieve effecten in drie richtingen: wie het doet, degene die het ontvangt en wie er getuige van is.

“Prachtige zielen zijn de enigen die de grootheid van vriendelijkheid kennen.”

-François Fénelon-

Meisje met Sproeten

Vriendelijkheid is positief voor het immuunsysteem

Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat een goede daad een positief effect heeft op het immuunsysteem en de toegenomen productie van serotonine in de hersenen.

Serotonine is een natuurlijke neurotransmitter die verantwoordelijk is voor onze gemoedstoestand en helpt om angst te beheersen. Serotonine wordt beschouwd als een substantie die je een goed gevoel geeft, omdat het dient als een middel voor het produceren van genot in de hersenen.

Uit de resultaten van een van de meest fascinerende studies de afgelopen jaren is gebleken dat een eenvoudige goede daad zich verspreidt van persoon tot persoon, waardoor een aanzienlijke verbetering van de functie van het immuunsysteem ontstaat en een verhoging van de productie van serotonine bij zowel degene die de handeling verricht als de persoon die hem ontvangt.

Wat zeer verrassend was voor de onderzoekers was het aantonen dat mensen die een goede daad observeren een vergelijkbare versterking van het immuunsysteem en een toename van de productie van serotonine ervaren.

Aardig zijn om je beter te voelen

De voordelen van vriendelijkheid zijn niet beperkt tot de versterking van het immuunsysteem en de productie van serotonine. De studie toonde aan dat degenen die zich regelmatig wijden aan het uitvoeren van goede daden een verlichting voelen van stress, een vermindering van chronische pijn en zelfs verbetering zien van hun slaapproblemen.

Christine Carter legt uit dat mensen die werken als vrijwilliger de neiging hebben om minder pijn en ongemak te ervaren.

Het geven van hulp aan anderen beschermt onze gezondheid twee keer zoveel als de bescherming die aspirine biedt tegen hart-en vaatziekten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.