Leer van het verleden en ga je toekomst tegemoet

Leer van het verleden en ga je toekomst tegemoet

Laatste update: 23 december, 2017

We hebben allemaal een verleden vol met gelukkige en positieve dingen, maar ook met slechte dingen en problemen die ons in het heden nog steeds beïnvloeden, meer dan dat we zouden willen. Ervaringen die soms opnieuw naar boven komen…

Hoeveel geesten uit het verleden vallen je nu nog steeds lastig? Is er iets dat je blokkeert? Je denkt dat je deze traumatische situaties in het verleden achter hebt gelaten, maar je herleeft ze toch regelmatig in het heden, onbewust.

“Je weet altijd wanneer een fase tot een einde komt. Het sluiten van cirkels, het dichtdoen van deuren, het beëindigen van hoofdstukken; het maakt niet uit welke naam we eraan geven, wat telt is het achterlaten van de momenten van het leven die al tot hun einde zijn gekomen in het verleden.”

-Paulo Coelho-

Het niet loslaten van het verleden is iets wat je tegenhoudt om vooruit te gaan in het leven. Het blokkeert je en verlamt je. Daarom moet je leren om naar ons verleden te kijken als een leermoment.

Je verleden is een waardevolle ervaring

Springen en op de voeten terechtkomen, leer van je verleden

Soms zien we ons verleden als iets vol haat, iets dat we willen veranderen of iets dat we heel graag opnieuw zouden willen beleven. Zou je echt je verleden willen veranderen?

Als je nadenkt over het veranderen van je verleden, ben je niet op de goede weg. We kunnen niet meer terug. Iedere minuut die voorbij gaat, voert ons verder weg van het verleden dat nooit meer terug zal komen. Is het echt nodig om ontzettend je best te doen voor iets wat je toch niet kunt veranderen?

Soms hebben we weinig zelfvertrouwen en zijn we verdrietig dat we het niet kunnen veranderen, maar de eerste stap is om te accepteren dat het is zoals het is! Er is geen manier waarop we het terug kunnen halen. Accepteer het! Het veranderen van het verleden is onmogelijk.

Als je dat hebt geaccepteerd hebt, zul je zien dat je op de juiste weg bent om in te zien dat het verleden dat je achter je hebt gelaten een waardevolle ervaring is. We moeten leren om het goede te zien in alles wat we hebben gedaan, zelfs als er slechte dingen zijn gebeurd. Wat heeft dat je geleerd?

Alles laat een indruk op je achter, werkelijk alles. Iedere ervaring verandert ons leven en we moeten het verwelkomen als iets dat ons helpt vooruit te komen, te groeien en te verbeteren als een persoon.

Ben je van plan om door te gaan met rouwen over al het negatieve dat in je verleden is gebeurd? Helemaal niet. Kijk goed. Hoeveel heb je geleerd? Dankzij het verleden ben je wat je nu bent. Maak gebruik van je ervaringen om beter te worden, vandaag en morgen. Geniet ervan, want hiervan leer je. Pak je verleden beet, omhels het en leer van de negatieve ervaringen die je leven hebben getekend.

Je toekomst is een lege pagina!

Papieren Boot

Als je eenmaal hebt geaccepteerd dat je niet kunt blijven nadenken over het verleden dat al is verstreken, omdat je het niet kan veranderen, is het tijd om na te denken over je toekomst. Je toekomst is als een leeg vel papier; je weet niet wat er zal gebeuren, maar wat zeker is, is dat wat je vandaag doet het zal tekenen.

Net zoals je verleden je heden heeft getekend, zal je toekomst worden getekend door het hier en nu. Maak van de gelegenheid gebruik om nu te leren van je verleden, wees een beter mens en hervorm je toekomst.

Sta jezelf niet toe om je frustraties en de dingen die je achter had moeten laten in het verleden nog langer bij je te dragen, want je verdient beter! Denk hieraan: wie ben je? Wat ga je doen? Het besluit hoe je wilt worden in je toekomst ligt in jouw handen.

Wil je doorgaan met het dragen van de zware lasten of vrij leven? De toekomst is van jou en niemand anders. Dus begin vandaag met het volgen van het pad dat zal leiden naar de toekomst die je wil. Het is zeer belangrijk om dat te visualiseren, ondanks de moeilijkheden en negatieve dingen die er kunnen gebeuren, en verder te gaan zonder af te wijken van je pad.

“De beste manier om de toekomst te voorspellen, is door hem te creëren.”

-Peter Drucker-

Weet je al hoe je wil dat je toekomst zal zijn? Visualiseer het en wees vrij van alles dat je kan weerhouden van wat je wilt bereiken of wat je wilt worden. Denk eraan dat ieder moment dat je doorbrengt in je verleden tijd is die je verliest in het heden, tijd die je kunt gebruiken om het beste te maken van je toekomst.

Leer van je verleden

Leer van je verleden; er is altijd iets goeds dat ontstaat uit iets slechts! Echt… zelfs als het slechte je dingen heeft geleerd, moet je er over nadenken en ernaar kijken vanuit een perspectief van acceptatie, assimilatie en lering.

–Afbeeldingen van Maggie Taylor en Christian Schloe–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.