De behoefte aan waardering, onmisbaar voor zelfvertrouwen

De behoefte aan waardering, onmisbaar voor zelfvertrouwen

Laatste update: 07 november, 2017

We hebben allemaal behoefte aan waardering. Het is geen kwestie van trots, egoïsme of onvolwassenheid. De mens heeft, vanaf de eerste momenten in zijn leven, absoluut respect en genegenheid nodig van iedereen om hem heen. Daar vinden we als mensen impliciet die oprechte erkenning, gericht op ons.

Onze waarde als een geliefd mens waar voor gezorgd wordt, wordt erkend. Onze goede eigenschappen en ons vermogen om vooruit te komen en dingen te bereiken worden herkend. Ons vermogen om gelukkig te zijn, met volwassenheid en integriteit. De kracht van die nauwe banden geeft ons vertrouwen en helpt ons om te groeien. Onze ouders en onze familie vormen de eerste sociale kring die verantwoordelijk is voor het ons geven van waardering, respect en genegenheid.

Als we worden gewaardeerd en gerespecteerd, groeit onze eigenwaarde. Maar pas op! Net als het accepteren, is het ook essentieel om te weten hoe je anderen moet waarderen: “Ik waardeer jou als persoon, ik schat je naar waarde en ik geloof in jou. Ik weet wat je kunt en daar respecteer ik je voor. Je maakt deel uit van mijn leven.”

Laten we het daar vandaag over hebben. Laten we dieper ingaan op het concept van waardering.

Waardering en zelfvertrouwen

Ten eerste, laten we onszelf herinneren aan al die pilaren die de fundering van onze eigenwaarde vormen:

  1. Respect voor jezelf: Onmisbaar. Als je jezelf niet eens op waarde schat en jezelf niet herkent als een bekwaam en belangrijk persoon, hebben we niets. Liefde begint altijd met jezelf. Als ik mezelf op waarde schat en in staat ben om al mijn goede eigenschappen en mijn recht om gelukkig te zijn te zien, ben ik tot bijna alles in staat.
  2. Zelfvertrouwen: Ik ben me bewust van mijn capaciteiten en mijn beperkingen. Ik vertrouw op mezelf om met evenwicht en veiligheid verder te gaan op mijn levenspad. Als ik geen vertrouwen in mezelf heb, verlies ik de controle over mijn leven. Of erger nog, laat ik het achter in de handen van anderen.
  3. De verantwoordelijkheid om controle over ons eigen leven hebben: Je bent de kapitein van je eigen schip. Je bent geen hutjongen en zeker niet een verstekeling. Het is noodzakelijk dat we in een heel vroeg stadium weten hoe we onze eigen beslissingen moeten nemen, hoe we onszelf meer op waarde moeten schatten als mensen en hoe we dapper moeten zijn.
  4. De overtuiging dat we gewaardeerd worden: Kijk nooit naar je leven vanuit een perspectief van verlies, maar altijd vanuit een perspectief van mogelijkheden. Eén van bekwaamheid. Erken je goede eigenschappen en je sterke punten, nooit je zwakke punten. We hebben allemaal het recht om blij zijn in dit complexe leven; alles wat nodig is, is zelfverzekerdheid en moed. Denk nooit dat anderen meer verdienen dan jij; anders zal dit het moment zijn waarop je begint muren rond je leven op te bouwen. Maak deze fout niet.

Zoals je kunt zien, hebben we allemaal waardering en bovenal zelfkennis nodig. We moeten er allemaal van verzekerd zijn dat we succes, evenwicht en het voelen van geluk verdienen. Misschien heb je nooit dat respect en die waardering van je familie genoten in de eerste jaren van je leven. Het kan zijn dat die nauwe banden niet het meest geschikt waren voor jouw specifieke geval.

Misschien was het zo, maar blijf nooit geketend aan dit ongelukkige verleden. Doe wat innerlijke reflectie, ga op zoek naar de sterke punten die we allemaal hebben en zoek naar het reddingsvest van die zelfkennis, die je vertelt dat je een moedig persoon bent, dat je het beste verdient en dat de liefde altijd met zichzelf begint.

De behoefte aan waardering

Zoals je kunt zien, hebben we het steeds over die essentiële waardering die het concept van eigenwaarde ondersteunt. Hoewel we ook een klein onderscheid moet maken. Je kent vast wel één, misschien meerdere mensen die altijd op zoek zijn naar de waardering van anderen.

Wanneer onze behoefte aan bevestiging van onze eigen daden, woorden, gedrag, houding en zelfs fysieke verschijning onacceptabel obsessief wordt, dan zijn we overgestoken naar een ongezond verlangen naar waardering. We zijn dan in de buitenwereld op zoek naar iets dat we niet kunnen vinden in onze eigen innerlijke wereld.

Het is absoluut waar dat we allemaal onze vrienden, familie en partner nodig hebben om ons waardering te bieden, maar niet op een obsessieve en continue manier, want wat ik dan laat zien is een duidelijke onzekerheid in mijn persoon. En dan zou de basis van mijn zelfvertrouwen uit elkaar vallen.

Waardering is noodzakelijk voor mensen. Het helpt ons om te groeien met zelfvertrouwen. Het is echter ook noodzakelijk dat we waardering uitoefenen in onszelf. We laten het oprijzen als een innerlijke locomotief, die ons vertrouwen, sterkte en stabiliteit kan geven. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.