Vijf strategieën voor een evenwichtiger leven

Vijf strategieën voor een evenwichtiger leven

Laatste update: 28 februari, 2017

Jouw tijd is beperkt. Verspil het niet door alles te willen doen, want zo zul je jouw mentale, fysieke en emotionele bronnen volledig uitputten en voortdurend onder stress gebukt gaan. Leren om op een evenwichtige manier door het leven heen te wandelen, is van fundamenteel belang om je doelen te bereiken en de persoon te zijn die je wilt zijn.

Een van de eerste stappen hiertoe is leren om ‘nee’ te zeggen wanneer iemand je vraagt om een afspraak te maken die aanspraak doet op jouw tijd en die jouw planning overhoop haalt. Het mag dan misschien moeilijk lijken, maar weten hoe je ‘nee’ moet zeggen zal je meer evenwicht bieden. Het is zelfs zo dat het vaak de toezeggingen zijn waartoe we ons verplicht voelen die ons de meeste stress bezorgen.

De volgende strategieën zullen je helpen om een evenwicht te vinden, je schema leeg te ruimen, dagelijkse stress te verlichten en de controle over je leven in eigen handen te nemen.

Ontdoe je van de wanorde die jou omringt

Een evenwichtig leven is een geordend leven. Begin door je omgeving te ordenen. Verwijder alles dat overbodig is en dat alleen maar voor extra werk zorgt. Het is veel makkelijker om een kamer schoon en netjes te houden als deze alleen gevuld is met het nodige.

Het ordenen van je omgeving, het weggooien van het overbodige en het zorgen voor eenvoud in je decoratie in die zin dat alles functioneel is, zal dienen als een metafoor. De vrijheid die je zult voelen door je omgeving te ordenen en eenvoudig te houden, is hetzelfde als de vrijheid die je zult voelen wanneer je dezelfde principes toepast op je leven.

Orde

Kom niet met het excuus dat niemand je helpt, dat niemand om je heen zich bekommert om jouw omgeving en dat je moe bent van alles altijd maar alleen te moeten doen. Wees een voorbeeld en stroop je mouwen op, zodat het voor iedereen makkelijker is om orde te behouden, zowel van binnen als van buiten.

Delegeer

Zowel in je persoonlijke als in je professionele leven is het ontzettend moeilijk om overal de controle over te behouden. Letterlijk alles altijd maar willen controleren en organiseren leidt tot stress en angst, vooral wanneer anderen zich realiseren dat jij toch wel alle verantwoordelijkheid op je neemt.

Heb vertrouwen in de mensen om je heen en delegeer een deel van de verantwoordelijkheden aan hen. Zeg tegen ze wat je wilt en wat je van ze verwacht, maar geef ze de vrijheid om het te doen zoals zij dit gepast vinden. Op deze manier zullen ze het minder erg vinden om het te doen. Zet je perfectionisme aan de kant, wees flexibel en waardeer het werk dat anderen doen.

Het hoeft niet altijd perfect te zijn, als het maar gedaan is

Pas dezelfde regels toe op jezelf. Wees flexibel en streef ernaar om de dingen zo goed mogelijk te doen, maar zet je perfectionisme aan de kant. Probeer om altijd je best te doen, maar blijf er niet op aandringen om de dingen net iets beter te doen als de manier waarop ze gedaan zijn eigenlijk al goed genoeg is. De volgende keer kun je het altijd nog beter doen.

Als je een kortere weg kunt nemen, neem deze dan. Er langer over doen of het leven ingewikkelder maken verbetert de uitvoering niet als de resultaten hetzelfde zijn. Stel je prioriteiten vast en besteed er het grootste gedeelte van je tijd aan, maar zoek altijd naar een manier om alles zo makkelijk mogelijk te doen.

Leef in het heden, denk aan de toekomst

Je dagelijkse leven vindt vandaag plaats en je moet het plannen om er het beste van te maken. Als je je handen uit de mouwen steekt, vergeet dan niet dat er morgen weer een dag is, net zoals er overmorgen ook weer een dag is en de dag daarna ook weer. Het goed plannen van je dagelijkse leven, waarbij je streeft naar persoonlijk evenwicht, is een gewoonte die zowel op de korte als de middellange en lange termijn voordelen oplevert.

Plannen

Het gaat niet om het opstellen van een geweldig plan. Het is een kwestie van voor elke dag een planning maken, waarbij je nadenkt over toekomstige doelen en over de psychologische, emotionele en fysieke gevolgen die een volledige inzet met zich meebrengt. Elke beslissing die je vandaag neemt, zal invloed hebben op hoe de dag van morgen eruitziet.

Laat het kind in je naar boven komen

Herinner je je nog dat je als kind dingen gewoon voor de lol deed? Niet alles dat we doen hoeft altijd alleen maar gericht te zijn op het verkrijgen van externe bekrachtiging, zoals een titel, een baan of een economische beloning of compensatie.

Doe dingen waarvan je gewoonweg geniet. Misschien verbetert dit niet direct je economische situatie of carrière, maar het zal wel zorgen voor een positieve stemming die zich kan verspreiden naar andere facetten van je leven. Plezier hebben, spelen of ontdekken zal je helpen om je geest tot rust te laten komen. Het zal die dagelijkse last die je draagt verlichten. Dit zal je in staat stellen om vol energie, nieuwe ideeën en een frisse geest weer terug te keren.

Je bent geen machine met een resetknop die je kunt indrukken wanneer je maar wilt. Om je ‘innerlijke opslagruimte te legen’, moet je de beslissing nemen om meer tijd aan jezelf te besteden. Laat het kind in je naar boven komen, dat kind dat dingen gewoon voor de lol doet en dat geniet van de meest eenvoudige en authentieke dingen in het leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.