Wat is jouw motivatie om je doelen te bereiken?

Wat is jouw motivatie om je doelen te bereiken?

Laatste update: 18 oktober, 2016

Motivatie is iets dat we nodig hebben om elke dag opnieuw weer uit bed te komen en ons te richten op onze verantwoordelijkheden en doelen. Soms zijn we echter niet in staat om de juiste motivatie te vinden. Ons leven lijkt geregeld betekenisloos, alsof alles waar we zo ons best voor doen uiteindelijk toch niks oplevert en het rechte pad waar we normaal over uitkeken nu vol scherpe bochten zit.

“Het geheim van persoonlijke motivatie kan worden samengevat in vier woorden: nieuwsgierigheid, vertrouwen, moed en zekerheid.”

-Walt Disney-

Het is vrij moeilijk om erachter te komen wat ons werkelijk motiveert. We proberen namelijk altijd hetgeen we doen of de mensen om ons heen het middelpunt van onze motivatie te maken. Wat we ons eigenlijk vrijwel nooit realiseren, is dat onze motivatie uit onszelf moet komen.

Daarom moet je leren om in jezelf te kijken. Om dit te kunnen doen heb je zelfvertrouwen en volharding nodig.

De motiverende kracht

Door middel van motivatie kun je alles bereiken wat je maar wil. Je kunt zo ver en zo hoog reiken als je wil. Om deze motivatie echter in stand te houden, moet je hem verzorgen. Maar ja, hoe doe je dit eigenlijk?

  • Ga op zoek naar betekenis achter de dingen die je doet.
  • Blijf volhouden in hetgeen je wilt bereiken.
  • Achterhaal waar je krachten liggen.
  • Probeer te bedenken wat werkelijk belangrijk voor je is, hetgeen je als eerst zou willen bereiken.
  • Onderneem de stappen die nodig zijn om te kunnen bereiken wat je wilt.

Deze tips zullen je allemaal helpen om gemotiveerd te blijven en je de kracht te geven die je nodig hebt om vooruit te blijven gaan. Dit zal de kracht zijn die jou zal helpen volhardend te zijn in hetgeen je graag wilt hebben.

Berg Op

Het is heel belangrijk om altijd realistisch te blijven. Motivatie teert niet op dromen of doelen die niet uit kunnen komen, maar juist op de dromen en doelen die wel een goede kans van slagen hebben. Dit zijn dromen en doelen die niet van de ene op de andere dag uit zullen komen, maar juist stap voor stap, langzaam maar zeker.

Wat nu als het ons op een bepaald moment niet lukt om onszelf te motiveren? Maak je dan geen zorgen. Demotivatie zal ervoor zorgen dat je er op het juiste moment klaar voor bent om jezelf weer te hermotiveren.

Het is niet slecht om te vallen, zolang je dapper genoeg bent om weer op te staan.

Let echter wel op! Demotivatie moet gebruikt worden als een kans om jezelf te herladen, niet om jezelf onderuit te halen. Op die manier zul je niet alleen over genoeg kracht beschikken om weer overeind te komen, maar kun je er ook achter komen hoe je jezelf kunt motiveren en hoe je kunt ontsnappen aan die demotivatie die jou omlaag haalt.

Zelfmotivatie is het sleutelwoord

Als we ergens mee bezig zijn waar we plezier aan beleven, als we verbonden zijn aan een project dat ons actief, alert en geïnteresseerd houdt, dan is het hartstikke makkelijk om gemotiveerd te blijven. Wat gebeurt er echter wanneer er juist sprake is van het tegenovergestelde?

Succes

Jezelf motiveren is het eerste waar je jezelf op zou moeten richten. Motivatie die we van buitenaf ontvangen is slechts tijdelijk. Deze motivatie zal niet lang in stand kunnen worden gehouden als we niet in staat zijn om de motivatie in onszelf te vinden. 

Om dit proces te ondersteunen, bestaan er een paar principes die je in je achterhoofd kunt houden om je motivatie een boost te geven en hem te kunnen vinden wanneer je het nodig hebt.

  • Probeer over pijn heen te komen; emoties worden na verloop van tijd slechts nog een herinnering.
  • Niemand heeft ooit gezegd dat het makkelijk zou zijn. Alles dat je wilt bereiken in het leven vereist inspanning, waardoor je meer zult genieten wanneer je eindelijk succes behaalt.
  • Visualiseer je dromen om jezelf aan te sturen om deze dromen te vervullen. Sta niet toe dat deze dromen slechts fictie blijven. Doe je best om ze werkelijkheid te maken!
  • Geef jezelf een zetje en dwing jezelf om voortdurend te verbeteren.
  • Doorbreek je routine en probeer elke dag iets nieuws te doen.

Deze principes zullen je helpen om elke nieuwe ochtend te zien als een nieuwe uitdaging, iets dat essentieel is als je je doelen wilt bereiken. Ga niet zitten wachten tot het leven aan je voorbijgaat en je doelen voor je neus in rook opgaan.

“Als we niet leren om onszelf te motiveren, dan is de externe motivatie die we ontvangen nutteloos.”

-Bernardo Stamateas-

We weten allemaal hoe we onszelf kunnen motiveren. Het probleem is echter dat demotivatie veel comfortabeler is. Net als met alles is het lastig om iets goeds in handen te krijgen. Door erin te slagen onze motiverende kracht te bewerkstelligen, creëren we de kans om te genieten nadat we datgene bereikt hebben waar we zo hard voor hebben gewerkt.

Ontdek wat jouw innerlijke motivatie is om te krijgen wat je wil, wees sterk en op een dag zal je beloning komen. Buitengewone inspanning leidt op een gegeven moment tot buitengewone resultaten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.