Je weet niet hoe sterk je bent

Je weet niet hoe sterk je bent

Laatste update: 17 september, 2016

Beste leven,

Als ik zeg dat het niet erger had gekund, is dat gewoon een vraag, niet een uitdaging. Je bent handig in het ingewikkeld maken van mijn bestaan, dat mag je best weten. Hoe dan ook, ik bedank je, omdat je hardheid me heeft geleerd om me niet over te geven. Dankzij jou ben ik in staat geweest om mezelf te laten zien hoe sterk ik ben. Ik zou nooit zoveel hebben geleerd zonder tegenslag. Hoe meer pijn het doet, hoe meer pijn ik voel en hoe zwakker ik me voel, hoe sterker het me maakt.

Het lijkt alsof er momenten zijn waarop alles zich tegen je keert. Dit maakt je kapot en iets in je schreeuwt het uit van machteloosheid.

Natuurlijk is het moeilijk om jezelf te herpakken wanneer de wereld tekortschiet, wanneer je je alleen voelt of wanneer je denkt dat het niet erger kan. Dus begin je jezelf te troosten door de kracht van acceptatie en verandering. Je welzijn zit vanbinnen en je moet alleen afhankelijk zijn van de ene liefde die geen weerstand biedt: liefde voor jezelf. Je weet dat het geen zin heeft om jezelf onder druk te blijven zetten en je weet dat het leven de moeite waard is, zowel de goede dingen als de slechte dingen.

En tot slot houdt je jezelf in ere. Omdat je weet dat overwinnen de sleutel tot je succes is, dat de kracht van de machteloosheid je niet heeft gebroken. Als je geest dit kan doen, kan je alles overwinnen dat voor je neer wordt gezet.

Handen Ineen

Het verhaal van de twee kikkers, een voorbeeld van weerstand

Er waren eens twee kikkers die in een vat met room vielen en begonnen te zinken. Een erg lange tijd was het heel moeilijk om te zwemmen of te drijven in die dikke massa, die als drijfzand voelde.

In eerste instantie maaiden ze allebei rond in de room om naar de rand van het vat te komen, maar alles wat ze konden doen was op dezelfde plaats in het rond spetteren en zinken. Het werd steeds moeilijker om aan de oppervlakte te komen en te ademen. Een van hen zei, hardop: “Ik kan niet meer. Het is onmogelijk om hier uit te komen en aangezien ik toch ga sterven, wil ik deze pijn niet verlengen. Het heeft geen zin om te uitgeput door een zinloze strijd te sterven.”

En dit gezegd hebbende, stopte hij met maaien en zonk snel, zich letterlijk opgeslokt voelend door de dikke witte vloeistof. De andere kikker, die meer weerstand bood of misschien koppiger was, zei: “Het is heel moeilijk om dit te blijven doen, maar ik zal blijven proberen om te zien of ik de goede manier kan vinden om hier uit te komen. Ik geef niet op. Ik zal vechten tot mijn laatste adem, voor zolang het nodig en mogelijk is.”

Kikkers in Room

En hij bleef trappen en spetteren op dezelfde plaats, zonder ook maar een centimeter vooruit te komen. Uren- en urenlang.

En plotseling, door het vele schoppen en maaien, maaien en schoppen, werd de room omgezet naar boter. De verraste kikker sprong en glibberde naar de rand van het vat en van daar ging hij al gelukkig kwakend helemaal naar huis.

We mogen nooit opgeven. Er is altijd de mogelijkheid dat we zullen drijven, zelfs als het gek lijkt, zelfs als we niet denken dat het mogelijk is. In feite hebben ongunstige omstandigheden de neiging om ons te verrassen door hun vermogen om ons vanuit verschillende perspectieven naar de situatie te laten kijken.

Geef niet op, zelfs niet als de kou brandt

“Geef niet op, er is nog tijd om je arm uit te strekken en opnieuw te beginnen, om je schaduwen te accepteren, om je angsten te begraven, om de last af te leggen, om weer op weg te gaan.

Geef niet op, want het leven gaat over de voortzetting van de reis, het nastreven van je dromen, het ontsluiten van de tijd, het rennen door de wrakstukken en het openen van de hemel.

Geef niet op, alsjeblieft, geef je niet gewonnen, zelfs als de kou brandt, zelfs als de angst bijt, de zon zich verbergt en de wind stil komt te liggen. Er is nog steeds vuur in je ziel, is er nog steeds leven in je dromen.

Vlinders

Want je leven is van jou en je verlangens ook, want je hebt van het leven gehouden en ik houd van jou, want er is wijn en liefde, echt waar. Omdat er geen wonden zijn die tijd niet kan genezen.

Open de deuren, ontgrendel de sloten, breek de muren die je beschermden af, leef je leven en accepteer de uitdaging. Herstel je lach, oefen een liedje, ontspan je en steek je hand uit, ontvouw je vleugels en probeer het opnieuw, vier het leven en stijg op naar de hemel.

Want elke dag is een nieuw begin, want nu is het beste moment, want je bent niet alleen, want ik hou van je.”

-Mario Benedetti-

Wees sterk, ongeacht de situatie waar je doorheen gaat. Alles zal voorbijgaan, niets is blijvend, alles is tijdelijk. Niets slechts kan honderd jaar duren. Je leven zal beter worden. Word niet depressief, want jij maakt je dagen zoals jij wilt dat ze zijn.

Profiteer van ze. Leef ze. Glimlach. Overwin je angsten. Huil wanneer je het nodig hebt, laat wat je binnenhoudt los. Maar geef nooit op, want in dit leven is er geen gewicht dat je niet kan verdragen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.