Het leven is te kort voor de verkeerde baan

Het leven is te kort voor de verkeerde baan

Laatste update: 21 december, 2016

Het leven is te kort voor de verkeerde baan, om al je tijd en energie te steken in iets dat je alleen maar ongelukkig maakt, dat leidt tot angst en frustratie in plaats van je je identiteit en welzijn te geven.

We weten allemaal hoe gecompliceerd het is om deze dagen de “ideale baan” te vinden, een baan waarmee we ons identificeren en waar we voor hebben gestudeerd. In de meeste gevallen zijn we zelfs blij om überhaupt een baan te hebben, wat het ook is, omdat sociale en economische trends zo zijn veranderd en de vraag naar werk niet het aantal banen reflecteert dat beschikbaar is.

Als we ons leven wijden aan de dingen die we leuk vinden, zullen we energie en vitaliteit ontvangen. Er is geen beter gevoel van vervulling dan je brood verdienen met iets waar je een passie voor voelt.

Hoewel je geld verdient, kan het hebben van de verkeerde baan ertoe leiden dat je je apathisch en hopeloos voelt.

Neerslachtig

Het leven met de verkeerde baan

Velen van ons kunnen een verkeerde baan na de andere hebben, totdat we uiteindelijk een baan vinden waar we ons mee kunnen identificeren, die ons gelukkig maakt. Maar het is nog ingewikkelder als we ons een hele werkdag richten op één taak of activiteit waardoor we ons gefrustreerd voelen in plaats van dat we kunnen groeien.

Volgens onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Rhode Island kun je je tevreden voelen met je baan, zelfs als het niet de baan is waar je voor gestudeerd hebt. Tevredenheid met je baan is gebaseerd op prestaties en de levenskwaliteit.

Aan de andere kant kan, zoals velen van ons al wel hebben ervaren op een bepaald moment, het hebben van de verkeerde baan voor een langere periode tot veel verschillende, lastige situaties leiden.

De consequenties van de verkeerde baan

  • Je voelt je alsof je nergens toe bijdraagt, niet in je werkomgeving of in de maatschappij, of voor jezelf.
  • Frustratie, stress en een lage levenskwaliteit die invloed hebben op je persoonlijke relaties.
  • Het gevoel alsof je stil staat, alsof je niet vooruitgaat in welke richting dan ook.
  • Het gebrek aan erkenning van je collega’s en steun van de organisatie voor het werk dat je doet.
  • Een vermindering van je zelfvertrouwen als je weinig of negatief resultaat ziet na een grote prestatie. Dit gebeurt op zowel economisch als persoonlijk niveau.
Vooruit Kijken

De combinatie van capaciteit en de roeping om de ideale baan te vinden

We weten dat het niet makkelijk is om de ideale baan te vinden of om tenminste een baan te vinden die ons goed laat voelen over onszelf en onze bijdrage aan de maatschappij. Op een bepaalde manier moeten we ons aanpassen aan het veranderende milieu of tenminste iets vernieuwends bieden dat kan worden geëist door de omgeving.

Het is niet makkelijk om te doen en dat is waarom het het waard is om te reflecteren op een interessant punt van professor Sir Ken Robinson, uit zijn boek Het Element.  Het Element is het punt waar de dingen waar we goed in zijn en de dingen die we leuk vinden samen komen. Dit is het beste uitgangspunt voor het vinden van een bevredigende baan.

Als je niet leert om fouten te maken zul je nooit iets origineels bedenken

Als je steeds maar weer in de verkeerde baan terechtkomt, heeft dit ook wel een positief effect: je ontdekt waar je grenzen liggen, wat je bereid bent te accepteren en wat je niet wilt accepteren.

Iets anders om in gedachten te houden is dat we onze fouten en onze limieten moeten accepteren. Het is echter ook belangrijk om je te herinneren dat je, om creatief te zijn, actief, receptief voor je omgeving en reflectief moet zijn – en je moet je met jezelf en alles om je heen verbinden.

Je leven wordt niet bepaald door wat er met je gebeurt, maar door hoe je erop reageert

Als sommige mensen ontslagen worden, komen ze vast te zitten, zonder te weten hoe ze moeten reageren of welke richting ze op moeten gaan. De manier waarop je op deze situatie reageert zal je richting bepalen voor de koers van je leven.

Je kunt op een bepaald punt geluk hebben, natuurlijk, maar je moet gebruik maken van de momenten van geluk, net als van de momenten van tegenslag. In plaats van inactief te blijven, moet je je intuïtie stimuleren, mogelijkheden creëren en je ideeën, waarden en perspectieven opnieuw formuleren.

Reizen

Bijzondere dingen gebeuren als je je routine achter je laat, je traject herziet en je passie opnieuw ontdekt, wat je dwingt in de richting van een nieuwe horizon.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.