Ik voel een grote leegte...

11 november, 2016

“Ik voel een grote leegte.” “Ik voel me alleen, zelfs in gezelschap.” “Ik voel me leeg, ook al heb ik alles wat mijn hart begeert.” “Ik voel me incompleet, ook al heb ik een prachtige partner in mijn leven.”

Misschien komt dit ongelukkige en ontevreden gevoel je bekend voor. Het is een emotionele leegte, een pijnlijke metgezel in ons leven die ons een eenzaam en incompleet gevoel geeft.

De waarheid is dat de mogelijkheid van een gevoel van leegte ons angst aanjaagt en blokkeert. Dit is logisch, er bestaat tenslotte geen diepere pijn dan het onder ogen komen van onze emotionele realiteit.

Het doet vragen rijzen die behoorlijk ongemakkelijk zijn om over te praten: Als ik alles al heb, waar kan ik dan nog om vragen? Waar kan ik nog naar streven als mijn partner al perfect is? Hoeveel meer vrienden heb ik nodig om me niet alleen te voelen?

Welnu, je partner mag dan perfect en geweldig zijn, je relatie is duidelijk niet perfect en geweldig in jouw ogen. Deze teleurstelling en pijn laat jou zien dat er iets is dat je moet veranderen. En tenzij je je slecht wilt blijven voelen, zou je hier direct mee moeten beginnen.

Het zou ook zo kunnen zijn dat je alles al hebt, maar dat er nog meer is waarvan je je niet eens kunt voorstellen dat het binnen je bereik ligt. Het is mogelijk dat je omringd wordt door mensen, maar dat al deze mensen niet juist zijn voor jou. Of misschien heb je gewoon een verandering van omgeving nodig.

Spiegel

Er zijn mensen die, zelfs als ze een relatie hebben, zich net zo eenzaam en leeg voelen als wanneer ze alleen zouden zijn. Er zijn anderen die, om niet te hoeven wachten, besluiten om met de verkeerde persoon te zijn. Vanuit hun egoïsme weerhouden ze die persoon ervan om weg te lopen, ook al weten ze dat hij hen niet gelukkig maakt.

Er zijn mensen die in verwoeste huwelijken of relaties blijven, simpelweg omdat ze denken dat alleen zijn nog moeilijker en nog minder acceptabel is. Er zijn mensen die besluiten genoegen te nemen met een tweede plaats. Dit is echter een zware en ongemakkelijke reis, vol met pijn en verlatenheid.

Maar er zijn ook mensen die alleen zijn, maar toch schitteren. Zij geven zich volledig over aan het leven. Mensen die niet opbranden. In tegendeel, elke dag schijnen ze feller en feller.

Deze mensen leren om te genieten van eenzaamheid, omdat het ze helpt om dichterbij zichzelf te komen. Het helpt ze groeien. Het versterkt ze van binnenuit.

Dit zijn de mensen die, zonder ook maar te weten hoe, zichzelf op een dag aan de zijde van een persoon zullen bevinden die werkelijk van ze houdt en ze zullen op een prachtige manier verliefd worden.”

-Moeder Teresa-

Stralend Hart

Wat zit er achter een emotionele leegte?

Achter de leegte verbergt zich de slavernij, het verlangen, het verdriet en de behoefte aan affectie en emotionele vrijheid. Het presenteert zichzelf op gruwelijke wijze, gemaskeerd door gemengde emoties als gevolg van twijfels, uitputting en illusie.

Maar waarom gebeurt dit? Waarom komt de leegte, geeft het ons een sterke emotionele klap en laat het ons op onze rug liggen? Welnu, het antwoord is eenvoudig: we kennen onszelf niet zo goed. Met andere woorden: heb je wel eens vastgesteld wat je nodig hebt, hoe je je voelt, waar je heen hoort te gaan en waartoe je bereid bent om daar te komen?

De juiste vraag is niet ‘wat gebeurt er in mijn leven?’, maar eerder ‘wie wil mijn leven leven?’ Dit wetende, zouden we ons moeten beseffen dat het niet uitmaakt of we nu lange, mooie en vriendelijke mensen zijn, maar dat het belangrijkste is dat we een gezond zelfbewustzijn hebben dat ons boven water houdt.

Emoties

Emotionele identiteit en zelfbewustzijn: de sleutels tot ons welzijn

We zouden de verkeerde benaderingen naast ons neer moeten leggen en onszelf moeten definiëren in het heden. Het is niet belangrijk of we nu doktoren, verkopers of thuismoeders zijn. Denken dat dit wat uitmaakt zorgt ervoor dat we ons leeg voelen, vol verlangen en zonder identiteit.

Het is daarom van cruciaal belang dat we ons beseffen dat onze onwetendheid ons ontzettend duur kan komen te staan. Wil je echt gewoon maar een dokter zijn, de liefde van je leven vinden of een kind krijgen? Niet echt. We nemen hier geen genoegen mee en daar liggen onze problemen.

Wanneer onze ‘ik’ faalt, wordt er een emotionele leegte geproduceerd. Alles moet simpelweg in een hokje passen. Deze hokjes vormen de pleisters op onze wonden en de maskers die onze ogen bedekt houden.

Harten in Boom

Wat kan helpen wanneer we de leegte voelen?

De emotionele leegte is schrijnend en ondraaglijk. Het herinnert ons eraan dat we iets nodig hebben wat we niet lijken te kunnen vinden. Het overstroomt ons wezen met hopeloosheid en verslagenheid.

We kunnen proberen om de leegte op te vullen met eten, een grote liefde, alcohol, overmatig sporten of een overvol schema. Maar het onuitstaanbare gevoel dat je iets nodig hebt, maar niet weet wat het is, blijft op de loer liggen.

De leegte is zonder twijfel van invloed op ons leven en ons welzijn, ervoor zorgend dat het bouwwerk dat onze emoties ondersteunt afbrokkelt. Een dergelijke ‘mentale ontkoppeling’ wordt geproduceerd tussen het limbisch systeem en de prefrontale cortex en doet zich ook voor bij mensen die lijden aan depressie.

Het gevecht tegen de leegte is niet makkelijk. Het lijkt erop dat de meest negatieve emoties en gevoelens die we ons maar kunnen bedenken zich tegen ons gekeerd hebben, dat ze samenwerken om ons aan stukken te scheuren. We kunnen echter altijd zelf kiezen of we de teugels van ons leven in handen nemen en beginnen vast te stellen wat het is dat ons dwarszit of dat we met het zinkende schip ten onder gaan, in een zee van onzekerheid en verdriet.

Iedereen moet in zichzelf kijken en proberen de sleutel tot zijn eigen leegte te vinden. Er bestaan geen toverformules of onfeilbare remedies. De oplossing huist in elk van ons. Daarom is het aan ons om de waarheid te onthullen. Verandering is tenslotte een deur die alleen vanaf de binnenkant geopend kan worden.