Echt falen is wanneer je stopt te proberen

augustus 11, 2016

Faalangst komt behoorlijk vaak voor. Het is een gedachtepatroon dat onze mogelijkheden begrenst, ons verlamt en ons ervan weerhoudt interessante projecten te beginnen waarvan we denken dat ze buiten ons bereik liggen.

Echt falen doen we echter pas wanneer we stoppen iets te proberen omdat we bang zijn om te falen. Onszelf het maken van fouten toestaan is de essentie van leren, in elk aspect van het leven.

“Elke mislukking leert een mens iets, als hij wil leren; en jij als mens bent te verstandig om niet te leren van deze mislukking.”

-Charles Dickens-

Tijdens de eerste maanden van ons leven doen we niet anders dan proberen om stappen te zetten. We vallen en staan op, keer op keer opnieuw. We proberen, onderzoeken en ontdekken alles om ons heen.

We zouden nooit hebben geleerd om te lopen als we niet de moed hadden om te vallen. Hetzelfde gebeurt ons elke keer dat we iets belangrijks leren. We moeten moeite doen en vaak vele mislukte pogingen doorstaan voordat we kunnen zeggen dat we iets geleerd hebben.

Obstakels overwinnen

De obstakels die ieder van ons zal moeten zien te overwinnen in het leven zijn van enorme waarde, zowel voor onze persoonlijke ontwikkeling als voor het begrijpen en bij elkaar rapen van de moed om inspanning te tonen.

Dankzij de moeilijkheden waarmee we geconfronteerd worden, verwerven we nieuwe vaardigheden die ons helpen om elke uitdaging die we tegenkomen aan te pakken.

Volhouden

Deze obstakels kunnen gedachten zijn, angsten, omstandigheden etc. Het is belangrijk om deze moeilijkheden aan te pakken, te erkennen waarom ze er zijn, welke rol ze spelen in ons leven en welke lessen we van ze kunnen leren.

Soms moeten we leren om even stil te staan bij moeilijkheden, zodat we evenwicht kunnen bereiken. We kunnen iets waardevols leren als we ons bewust worden van de dingen die we vermijden, de dingen die we weigeren te confronteren, die we automatisch naast ons neerleggen, omdat we denken dat we ze toch niet kunnen bereiken.

Als we merken dat we een situatie onhandig aanpakken, zullen we onbewust alles doen wat er voor nodig is om de situatie te vermijden, zelfs als het goed zou zijn om deze te confronteren, zelfs als het de eerste stap zou zijn richting het verwezenlijken van onze dromen.

De zege is voor degene die moedig genoeg is om te proberen

Het is makkelijk en comfortabel om te blijven denken dat we dat wat we willen toch niet kunnen hebben, om te denken dat het buiten ons bereik ligt of dat het te veel moeite vereist. Maar als we iets niet proberen, falen we pas echt.

“Hoe moeilijker het conflict, hoe heerlijker de overwinning.”
-Thomas Paine-

Werkelijk succesvolle mensen stoppen niet, raken niet verlamd, klagen niet over de moeite die het vereist, blijven stap voor stap hun doelen nastreven tot ze datgene bereikt hebben wat ze wilden bereiken.

Het zijn mensen die mislukking zien als iets noodzakelijks, als een mogelijkheid om te leren en te verbeteren. Het zijn mensen die zichzelf elke dag afvragen of ze daar zijn waar ze willen zijn, of ze datgene doen waar ze werkelijk van houden en werkelijk gepassioneerd over zijn.

Werkelijk overwinnen is moedig genoeg zijn om te proberen; mensen met deze houding blijven vooruitgaan, bewandelen verschillende wegen tot ze persoonlijk succes bereikt hebben.

Dromen

Succes is voor hen die mislukking begrijpen

Het vereist geweldige persoonlijke volwassenheid om te begrijpen dat frustratie onderdeel is van de reis. Vaak is het tenslotte zo dat het niet bereiken van dat wat we wilden ons een mogelijkheid biedt om ons perspectief te veranderen.

Falen is lang niet zo frustrerend als je een zuiver geweten hebt, als je weet dat je je best gedaan hebt. Er is niets om je schuldig over te voelen en niets om bang voor te zijn wanneer je erin faalt iets te bereiken als je je volledig hebt ingespannen om het te bereiken.

Wanneer we in staat zijn om mislukking te begrijpen, zullen we dichterbij onze ware aard komen. Dat wat echt belangrijk en echt de moeite waard is, is niet gerelateerd aan succes, noch aan de erkenning van anderen. Het bevindt zich eerder in wat we over onszelf leren tijdens het proces.

Durf te proberen datgene te bereiken wat je wilt en misschien zul je het niet bereiken, maar je zult er geen spijt van hebben dat je het hebt geprobeerd. En op de weg hiernaartoe zal zich een wereld vol mogelijkheden voor je openen.