Hoe ga je om met uitbarstende woede

Hoe ga je om met uitbarstende woede

Laatste update: 06 december, 2016

Boos worden kan soms ook goed zijn. Woede is een emotie die ons in staat stelt onszelf te bevrijden van de frustraties die we binnen proberen te houden. Het is een emotie die op komt zetten wanneer we geconfronteerd worden met moeilijkheden.

Boos worden is iets dat komt en gaat en op verschillende manieren kan uitpakken. Het houdt niet per se in dat je de longen uit je lijf schreeuwt; het kan ook een veel beheerstere reactie zijn die jou helpt je grenzen opnieuw te stellen.

“Wanneer iemand niet is toegestaan zijn woede te uiten of het zelfs in zichzelf te erkennen, dan wordt iemand automatisch ontzien van zowel kracht als controle.”

-Carolyn Heilbrun-

Stoom uit de Oren

Ben jij iemand die weet hoe hij zijn woede kan uiten? Of houd je deze woede allemaal binnen tot je er niet meer tegen kunt en geen andere keuze hebt dan uit elkaar te barsten?

Het is gezonder om je woede gewoon te uiten. Als je dit echter niet kunt, dan kun je in dit artikel leren wat je kunt doen op momenten waarop je voelt dat je op uitbarsten staat.

De controle verliezen

Een van de gevolgen waar je last van kunt krijgen als je je woede niet steeds in kleine hoeveelheden uit, is dat deze woede zich alsmaar blijft opstapelen. Alles wat we onderdrukken, wat we niet zeggen uit angst voor iemands reactie, alles dat ons stoort maar we aan niemand laten weten – stapelen we in ons op, maar we elimineren het niet.

Dingen die ons storen negeren, zal er niet voor zorgen dat ze zullen verdwijnen. Als de houding van een van je vrienden je bijvoorbeeld stoort, er spanningen zijn op het thuisfront en je problemen hebt op je werk vanwege stress, dan zal dit vroeg of laat naar buiten komen. En dit is het moment waarop je ontploft en de controle over jezelf verliest. Als jij een van deze mensen bent, dan zul je de mensen om je heen ongetwijfeld verbazen met je reactie. Misschien zul je zelfs jezelf verbazen…

Je zult je misschien niet eens meer kunnen herinneren wat je op deze momenten waarop je de controle over jezelf verloor hebt gezegd of gedaan. Alles komt simpelweg ongecontroleerd naar buiten. Hierdoor wordt je volkomen onvoorspelbaar. Je kunt op elk moment uitbarsten, je kunt zelf niet bepalen wanneer dit zal gebeuren. Je bent als een tikkende tijdbom die elk moment af zou kunnen gaan.

Ik sta op uitbarsten, wat kan ik doen?

Het is moeilijk om te bepalen wanneer je zult uitbarsten, maar als je jezelf een beetje kent, dan zul je leren welke tekenen erop wijzen dat je op het punt staat de controle over jezelf te verliezen, hoewel het op dat moment misschien al te laat is.

Het beste wat je daarom kunt doen, is leren hoe je je emoties kunt uiten op het moment dat je ze ervaart. Of om tenminste te leren hoe je ervoor kunt zorgen dat deze emoties zich niet alsmaar blijven opstapelen, waardoor je vroeg of laat als een vulkaan zult uitbarsten.

Teneergeslagen

Probeer het volgende advies daarom te onthouden:

  • Vraag jezelf af: is het de woede waard? Zit er een reden achter?
  • Leer te praten, leer te vragen, leer de dingen die jou storen aan te kunnen wijzen en te manifesteren.
  • Probeer een beetje afstand te nemen en schep wat frisse lucht.
  • Probeer oplossingen te vinden voor de dingen die jou storen.

Denk na over oplossingen, maar denk nooit dat je het probleem het beste gewoon kunt negeren en aankijken.

Leer ook om afstand te nemen wanneer je jezelf in een lastige situatie bevindt. Mensen zullen je uit gewoonte allerlei vragen stellen en tegen je zeggen dat je rustig moet worden. Hierdoor wordt je echter alleen maar nog bozer en zal je woede je blind maken.

Begin van dit soort momenten te leren. Hierdoor zul je jezelf beter over jezelf voelen en zul je minder vaak de controle verliezen, iets dat juist op de meest ongeschikte momenten kan gebeuren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.