Zo maak je een einde aan obsessieve gedachten

Zo maak je een einde aan obsessieve gedachten

Laatste update: 04 september, 2017

Wij mensen zijn rationele wezens, en dus is denken een activiteit die in onze aard zit. Onze gedachten kunnen onze beste vrienden zijn, maar ze kunnen ook onze ergste vijanden zijn. Of ze problematisch worden of niet hangt af van hoe bewust we ons van ze zijn en hoe we met ze omgaan.

Als we het denken zien als redeneren, begrijpen en verbeelden op een manier die ons helpt om beslissingen te nemen en handelingen uit te voeren, kunnen we concluderen dat de gedachte ontzettend krachtig is, net zo krachtig als wij dit toestaan. Maar onthoud dat gedachten niet stabiel zijn, en ze hoeven niet altijd rationeel of zinnig te zijn.

Te veel belang hechten aan je gedachten kan in bepaalde situaties eerder schadelijk zijn dan behulpzaam, waardoor het belangrijk is om je bewust te zijn van de dingen die jouw gedachten misschien wel beïnvloeden, dingen zoals je emotionele toestand, ervaringen uit het verleden, of andere individuele omstandigheden zoals de consumptie van alcohol.

Er zijn ontzettend veel factoren die eigenlijk voortdurend in gesprek zijn met jouw gedachten. Door je hier bewust van te zijn kun je voorkomen dat jouw gedachten hier slaaf van worden en obsessief worden.

Wanneer gedachten angst en bezorgdheid creëren

In sommige situaties lijkt het wel alsof je niet kunt stoppen met nadenken, dezelfde gedachten blijven maar door je hoofd gaan. Steeds over hetzelfde blijven piekeren kan echter ontzettend veel van jouw tijd en hersenkracht opeisen. Continu in gedachten verzonken zijn, continu anticiperen op negatieve situaties en continu gebeurtenissen uit het verleden omhoog halen kan de deur openen naar angst en bezorgdheid.

Obsessieve Gedachten

Deze angst en bezorgdheid kan ervoor zorgen dat je het gevoel hebt dat je de controle aan het verliezen bent. Je voelt je overgenomen door de onzekerheid van iets dat nog niet gebeurd is, maar dat elk moment kan opdoemen. Wanneer je niet in het huidige moment leeft, zul je je verloren voelen, gedesoriënteerd, en afgeleid van wat er op dit moment gebeurt.

Ook voor alles om je heen een verklaring willen vinden kan leiden tot angst en bezorgheid. Sommige mensen zijn eerder geneigd te piekeren en om voor alles dat er gebeurt een uitleg te willen vinden dan anderen. Voor deze mensen is het een ontzettend moeilijke opgave om rustig te blijven en in het moment te blijven leven.

Je op het huidige moment richten

Wanneer jouw gedachten angst en bezorgdheid oproepen, is het het beste om te proberen om al jouw aandacht op het huidige moment te richten. Wanneer je meer in het moment leeft, kun je de controle over jouw gedachten in handen nemen en je richten op de ervaring die zich op dit moment voordoet. Op deze manier kun je je bewuster zijn van je omgeving en logischer nadenken over alles wat er gebeurt.

Wanneer je gedachten zich opstapelen en je overweldigd raakt door het gepieker, is het een goed idee om alles wat er door je hoofd gaat op te schrijven en te organiseren. Door ze op papier te hebben staan zullen jouw gedachten overzichtelijker voor je zijn en kun je tot oplossingen komen naarmate nieuwe gedachten zich voordoen. Op deze manier doe je iets met de gedachten die jou zo martelen en zet je ze om in beslissingen en oplossingen.

Jouw manier van denken begrijpen en accepteren zal je ervan weerhouden om wanhopig te raken en je geslachtofferd te voelen. Wanneer je begrijpt dat jouw gedachten een deel van jou zijn en dat je ze kunt gebruiken in je voordeel, zul je niet langer met ze botsen en juist met ze gaan samenwerken. Vechten tegen je eigen gedachten is tenslotte als vechten tegen jezelf.

Ik ben niet wat ik denk, maar wat ik denk vormt een deel van mij, en ik heb de kracht om mijn gedachten in een betere richting te leiden.

Je gedachten controleren

Erken dat jij niet bent wat je denkt, maar dat jouw gedachten een deel van jou vormen. Dit is een betere manier om de aard van gedachten te begrijpen. Ze vormen een deel van jou en jouw ervaringen, en ze worden beïnvloed door jouw houding en de manier waarop je dingen ziet. Continu over ze klagen is dan ook slechts een manier om weg te rennen van jezelf.

Obsessieve Gedachten

Jij hebt het vermogen om te controleren wat je denkt, maar je moet dit vermogen wel ontwikkelen door middel van oefening en concentratie. Je kunt jouw gedachten in een betere richting leiden, of je kunt vast blijven zitten in dezelfde manier van denken die je nu hebt, waarbij je je laat beheersen door die talloze situaties die zich mogelijk zullen voordoen, maar nog niet gebeurd zijn.

Jouw houding bepaalt hoe je denkt en handelt. Je kunt vast blijven zitten in een wereld vol eindeloze mogelijkheden, of je kunt een strategie opstellen om een van deze mogelijkheden vorm aan te laten nemen door een beslissing te nemen.

Dat denken een activiteit is die zich automatisch voordoet betekent niet dat je het niet actief kunt sturen. Als je altijd maar de passieve toeschouwer van je gedachten blijft, zal het lijken alsof het onmogelijk is om ze te controleren, en zo zullen ze jou uiteindelijk gaan beheersen.

Als je jezelf er echter van overtuigt dat jij controleert wat jij denkt, neem je al een veel actievere en voordeligere houding aan ten opzichte van je gedachten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.