Waarom durven we geen beslissingen te nemen?

Waarom durven we geen beslissingen te nemen?

Laatste update: 24 oktober, 2016

‘Ik weet niet welke beslissing ik moet nemen’ is waarschijnlijk een van de dingen die mensen die niet echt zelfverzekerd zijn en daardoor aarzelend in het leven staan het meeste uitspreken.

Beslissingen nemen houdt in dat je jezelf verantwoordelijk stelt voor de gevolgen die deze beslissingen hebben. Daarom is het ook een taak waar doorgaans niet licht over wordt gedaan, vooral niet wanneer het onderwerp zeer belangrijk is.

Waarom kunnen we niet beslissen?

Eigenlijk weten we allemaal wel hoe we beslissingen moeten nemen. We twijfelen echter aan onze besluitvaardigheid en dit zorgt ervoor dat we verlamd raken. Een beslissing nemen is makkelijk, zolang we maar zeker van onszelf zijn.

Maar het zijn juist onze onzekerheid en onze angst die ons ervan weerhouden om beslissingen te nemen in en over ons leven.

Twijfel

Wat houdt het in om onzeker te zijn?

Wanneer we onzeker zijn, betekent dit dat we ons niet richten op onszelf, maar juist op wat anderen misschien zullen denken over onze beslissing. Het is lastig om een keuze te maken als we onszelf hierbij baseren op de verwachtingen die anderen van ons hebben. De onzekerheid in ons groeit, onze besluiteloosheid en angsten nemen toe en deze cirkel blijft eindeloos doorgaan, waardoor we onszelf steeds meer geblokkeerd en verlamd voelen.

Hoe kunnen we onze zelfverzekerdheid herstellen?

Om zeker van onszelf te zijn hebben we zelfvertrouwen nodig, begrip van wie we zijn en moeten we ons goed bewust zijn van waar onze krachten en zwakheden liggen. Zeker van jezelf zijn betekent dat je jezelf kent en dat je weet welke waarden en wensen je ten opzichte van het leven hebt.

“Soms kan de kleinste beslissing ons hele leven voor altijd veranderen.”

-Keri Russell-

Hoe kunnen we beslissingen nemen?

Wanneer je allemaal verschillende opties hebt, dan is het allereerst belangrijk om in contact te komen met jezelf, om te weten wie je bent en hoe je naar het leven kijkt. Probeer jezelf niet te richten op wat anderen denken of zeggen.

Ten tweede is het belangrijk om de tijd te nemen om op elke optie te reflecteren, om de voor- en nadelen te overwegen. De beste manier om de voor- en nadelen te overwegen is om ze afhankelijk van hoe belangrijk ze zijn voor een bepaald aspect een cijfer te geven, bijvoorbeeld van nul tot vijf. Op die manier zal het makkelijker zijn om de opties met elkaar te vergelijken en zo te bekijken waar je uiteindelijk het meest aan zal hebben.

Het is in dit geval wel belangrijk dat je elk aspect oprecht beoordeelt, op basis van je eigen belangen en niet de belangen van anderen, die uiteindelijk helemaal niet degene zullen zijn die de beslissing moet nemen.

Hoe kunnen we beslissingen in de praktijk brengen?

Zodra je de aspecten en motieven achter je beslissing een cijfer hebt gegeven op basis van de voor- en nadelen, zou je jezelf zeker moeten voelen over het resultaat. Op die manier zal het nemen van de beslissing opgelost zijn.

Het enige wat je dan nog hoeft te doen is deze beslissing uit te drukken naar anderen. Je geeft je motieven bloot, motieven die veel waarde hebben en het resultaat van de beslissing zijn.

Het uitvoeren van de beslissing betekent vervolgens dat we ons leven in die richting bewegen en te allen tijde de redenen onthouden die ons naar dit punt hebben gebracht.

Maar hoe zit het met onze angsten?

Bij elke verandering in ons leven worden we in eerste instantie geconfronteerd met angst, waardoor we gaan twijfelen of de beslissing die we willen nemen wel de meest geschikte beslissing is.

Opgesloten

Misschien vergissen we ons, maar deze vergissing zal er hoe dan ook voor zorgen dat we iets zullen leren. Door het leven gaan, betekent dat we blindelings vooruit bewegen, zonder te weten wat er voor ons ligt. Wanneer we dan ook onze motieven hebben beoordeeld, zal het het waard zijn om te besluiten om vooruit te blijven gaan en onze angsten onder ogen te komen en te overwinnen.

Vaak is niet kiezen juist de slechtste optie. Stilstaan en geen verandering toestaan blokkeert ons op ons pad. De gevolgen die niet kiezen heeft, zijn vaak veel erger dan de gevolgen die het nemen van de verkeerde beslissing zal hebben.

“Dapper is degene die zijn angsten overwint en niet degene die geen angsten heeft.”


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.