Vijf weinig bekende feiten over angst

Vijf weinig bekende feiten over angst

Laatste update: 04 oktober, 2016

Volgens het nieuws is er pas geleden een beha uitgevonden die helpt om angst te controleren. Klinkt vreemd of niet? Vinden wij ook, maar het is slechts een van de vreemde doch interessante feiten over een van de meest voorkomende emoties: angst.

Zoals je waarschijnlijk al weet, hebben zowel angst als stress negatieve gevolgen voor lichaam en geest. Het ergste is dat deze emoties veel vaker voorkomen dan we ons realiseren en dat ze schadelijke en destructieve gedragingen tot gevolg kunnen hebben.

Mensen die geneigd zijn zeer angstig te zijn, zijn bijvoorbeeld vatbaar voor ‘binge eating’ (eetbuienstoornis). En helaas bestaan deze eetbuien bij angstige eters vaak uit die voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vet en suiker. Dit ‘stress-eten’ doet de symptomen van angst niet verdwijnen, het zal ze slechts kortstondig verlichten.

Andere aan angst gerelateerde gedragingen die vaak voorkomen zijn nagelbijten, slaapproblemen of andere dwangmatige activiteiten: continu meubels verplaatsen, om drie uur ‘s nachts gaan rennen, continu iets koken etc.

De waarheid is dat elke persoon angst op zijn eigen manier ervaart en dat ieder van ons een miljoen-en-een manieren zal kunnen vinden om het te verlichten.

Eten door Angst

Kan een beha ons helpen angst te controleren?

Terug naar de beha… Een groep onderzoekers onderzocht hoe een onderkledingstuk, zoals een beha, andere doeleinden kan hebben dan ons kleden. Hoewel het nog altijd een experiment is en nog niet in de winkels ligt, lijkt het erop dat deze beha de oplossing kan zijn voor angstproblemen bij vrouwen.

Dit onderkledingstuk is in staat om stemmingswisselingen bij vrouwen te herkennen. Het analyseert de huid, hartslag en ademhaling. Het is ook uitgerust om mobiele en draadloze elektrocardiogrammen uit te voeren. Het kan stemmingswisselingen detecteren op basis van psychologische tekenen.

Het bevat sensoren die makkelijk verwijderd kunnen worden, zodat de beha kan worden gewassen of zodat ze in andere beha’s te kunnen worden gestoken die beter bij je outfit passen. Een van de mindere dingen aan deze uitvinding is de korte levensduur van de batterijen (slechts vier uur).

Het idee van de beha is dat de drager ervan een melding zal ontvangen op haar telefoon zodra het angstniveau toeneemt. Dit zou degenen die met angst worstelen kunnen helpen voorkomen dat ze een punt bereiken waarop ze niet meer terug kunnen: dat moment waarop hun angst een piek bereikt en het eten van drie chocoladerepen, twee zakken chips en een bak ijs de enige manier is om het te verlichten. 

Als deze beha je nog niet verwondert, dan zullen de volgende feiten dat vast en zeker wel doen:

Angst beïnvloedt onze reukzin

Wanneer we angstig zijn, lijkt elke geur onaangenaam, ongeacht hoe lekker we hem normaal gesproken vinden.

Het olfactorisch systeem wordt actiever en dus zijn we in staat om onaangename geurtjes overal op te pikken. Hoewel dit misschien handig is wanneer je het huis aan het schoonmaken bent, is het een stuk minder handig wanneer je bijvoorbeeld een maaltijd aan het bereiden bent.

Beweging vermindert angst

Hoewel je dit misschien al weet, is het toch belangrijk om het goed in gedachten te houden, vooral wanneer je last hebt van angst. Ga joggen, fietsen of maak een wandeling van twintig minuten wanneer je voelt dat je angst toeneemt; je zult je zeker weten beter en rustiger voelen. Door je lichaam te bewegen, zul je wat van je spanning kunnen vrijlaten.

Kies voor de vorm van lichaamsbeweging die jij het leukst vindt en onthoud dat beweging niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid, maar ook voor je geestelijke gezondheid.

Lichaamsbeweging

Angst belemmert ons evenwicht

Stel je eens een angstige koorddanser voor! Nee, even serieus, angst kan je duizelig maken zonder aanwijsbare reden. Je zou zelfs kunnen struikelen over de stoeprand of wazig kunnen gaan zien. Tijdens deze duizelingen kan het behulpzaam zijn om je ogen dicht te doen, langzaam in te ademen door je neus en even te wachten voordat je je activiteiten weer oppakt.

Angstige mensen zijn slimmer

Eindelijk goed nieuws! Het is echter nog altijd geen goed idee om je stressniveau omhoog te drijven zodat je een goed cijfer kunt halen voor dat proefwerk. Maar inderdaad, er bestaat een connectie tussen angst en de verbaal-linguïstische intelligentie. Dit is waarschijnlijk te danken aan het feit dat angst onze gedachten sneller doet gaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.