Tips om niet overmatig te piekeren

Tips om niet overmatig te piekeren

Laatste update: 05 oktober, 2016

Pieker jij veel en maak je je zorgen als je een probleem hebt? We komen allerlei situaties tegen in het dagelijkse leven. Wat ons anders maakt, is dat sommigen worden gedreven worden door te piekeren, terwijl anderen zich concentreren op het vinden van een oplossing en actie ondernemen.

Ik heb al verschillende mensen horen zeggen dat als ze zich geen zorgen maken, ze het gevoel hebben dat ze niets doen. Het is waar dat als je je concentreert op het probleem om het te analyseren, dat helpt om een oplossing te vinden, maar als je al je tijd besteedt aan het piekeren over een situatie, zal dat geen verschil maken.

Piekeren zal zelfs bepaalde lichamelijke problemen veroorzaken: hoofdpijn, slapeloosheid, stress, woede enzovoort. Hier zijn een aantal tips zodat deze situatie je niet klein krijgt.

Kijk objectief naar het probleem

Ik weet dat dit advies je absurd in de oren moet klinken. Je kijkt tenslotte naar het probleem alsof het ontzettend groot is, toch? Maar dat is precies de reden waarom overmatig piekeren je naar beneden trekt. Dit is een vicieuze cirkel: hoe meer aandacht je het probleem geeft, hoe groter het lijkt.

Spiegelbeeld

Daarom raden we aan om het probleem eventjes te vergeten. Stel je voor dat het iets is dat iemand anders overkomt en denk eraan wat je zou zeggen. Wat zou jij als oplossing voorstellen? Hoe zou jij aanraden om het aan te pakken?

Koppel jezelf een tijdje los

Als je op kantoor zit, ademhaalt en nog dieper in het probleem duikt, zal dat tot nog meer piekeren leiden, wat niet helpt. Trek er een minuut voor uit om wat afleiding te zoeken. Het doel is om je geest even los te koppelen. Vaak beginnen we te piekeren omdat we al onze aandacht op het probleem richten.

Doe wat je maar kunt verzinnen om te ontspannen: ga wandelen, doe je ogen dicht en rust even uit, praat met iemand. Het is niet ongewoon dat als je even naar buiten gaat om een kop koffie te drinken met een vriend of vriendin, de oplossing zich bijna meteen aandraagt. Dit gebeurt omdat je geest de tijd heeft gehad om te ontspannen en het probleem van een andere kant te bekijken.

Denk aan je gezondheid

Aan het begin gaf ik aan dat piekeren voor een aantal lichamelijke en psychologische problemen kan zorgen. Een goede manier om ze te bestrijden is door je bewust te worden van de risico’s die piekeren met zich mee brengt.

Als het moeilijk vindt om nu een oplossing te vinden, zal het nog moeilijker zijn als je lichamelijke gezondheid achteruit gaat. Je moet je goed voelen om je te kunnen richten op dat wat je aandacht nodig heeft: je kinderen, je problemen, je dagelijkse leven enzovoort.

Zoek help van een deskundige

Heeft piekeren tot een probleem geleid dat je zelf niet meer kunt oplossen? Zoek dan de juiste hulp. Ik heb mensen gekend die altijd sterk wilden lijken, zodat ze alles zelf konden oplossen. Het is waar dat je veel vaardigheden hebt, maar je kunt niet altijd alles zelf doen.

De hulp van een accountant, een advocaat, een arts of een andere deskundige is altijd beschikbaar. Probeer geen dingen op te lossen die je niet begrijpt.

Als je jezelf de kans geeft, ontdek je misschien dat de oplossing veel ingewikkelder is dan je denkt en dat je hulp nodig hebt. In andere gevallen valt het piekeren weg zodra je het probleem uit handen geeft aan iemand die er verstand van heeft.

Verander negatieve gedachten

Als je een probleem ziet, heb je twee mogelijkheden: zoek rustig naar de oplossing of laat jezelf omver blazen door negatieve gedachten. Als je ervoor kiest om het tweede te doen, zal het probleem alleen maar groter worden en zul je gaan piekeren.

Tijd

In plaats van jezelf te verliezen in negatieve gedachten, moet je tegen ze vechten en zoeken naar iets positiefs. Zeg niet dat je het niet kunt, want je zal het gaan geloven. Als dit idee naar boven komt, denk er dan aan dat je het wel kunt en dat je alleen maar de juiste oplossing moet vinden.

Praat met iemand

Piekeren zal ervoor zorgen dat je geen alternatieve oplossingen ziet die binnen je bereik liggen. Als je dit punt hebt bereikt, pak dan de kans om met iemand te praten. Een vriend, je partner, je ouders of iemand anders.

Het maakt niet uit of het een deskundige is of niet, want alles wat je nodig hebt, is een nieuw perspectief. Praten zal helpen voorbij het bekende te kijken en daarmee kun je oplossingen vinden die eerder nog niet in je op waren gekomen.

Laat je niet wegjagen door piekeren

Het is heel makkelijk om je te richten op het probleem en te vergeten dat er meerdere opties zijn. Trap niet in deze val, zoek naar alternatieven en kom verder.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.