Gezonde vriendschappen: banden waardoor je groeit

Gezonde vriendschappen helpen je groeien als persoon.
Gezonde vriendschappen: banden waardoor je groeit
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn vriendschappen die je af en toe opnieuw aanwakkert. Ook zijn er andere vriendschappen die eindigen door andere omstandigheden zoals bijvoorbeeld tijdgebrek. Andere vriendschappen helpen je groeien omdat ze je kracht, steun en hulp geven. Dit zijn gezonde vriendschappen.

De mensen die gezonde vriendschappen opbouwen, stoppen hier liefde, respect en vertrouwen in. In dit artikel bespreken we ze verder.

Vriendschap bevordert geluk en houdt ongeluk op afstand, doordat ons plezier wordt verdubbelt en ons verdriet wordt verdeeld.

Marcus Tullius Cicero

Kenmerken van gezonde vriendschappen

Gezonde vriendschappen moedigen je aan om te groeien en motiveren je om je te ontwikkelen. Echte vrienden zijn er altijd voor je.

 • Eerlijkheid. Gezonde vriendschappen zijn eerlijk. Met andere woorden, ze zijn oprecht en respectvol.
 • Assertiviteit. Het zo goed mogelijk overbrengen van wat je wilt zeggen is ook een belangrijk kenmerk van dit soort vriendschappen, omdat dit het welzijn van de betrokkenen ten goede komt.
 • Er zijn grenzen. Mensen in gezonde vriendschappen kunnen nee zeggen, omdat ze niet handelen uit onverschilligheid. In plaats daarvan is eerlijkheid tegenover alle betrokkenen het belangrijkste.
 • Ze bevorderen het vertrouwen. Vertrouwen in elkaar is de sleutel in dit soort relaties. Het creëren van veiligheid in de relatie en het uitroeien van alle angsten en vooroordelen zijn enkele van de prioriteiten.

Zoals je kunt zien, zijn gezonde relaties authentiek. Ze stellen je in staat jezelf te laten zien zoals je bent. Als je ruzie maakt of meningsverschillen hebt, is de vriendschap belangrijker dan het koste wat kost behalen van je gelijk.

Twee vriendinnen omhelzen elkaar

Hoe bouw je gezonde vriendschappen op?

Gezonde vriendschappen zijn het resultaat van een combinatie van inspanning, waarden en vaardigheden, zoals de volgende:

Acceptatie

Acceptatie van de ander en jezelf is de basis van authenticiteit. Samen met respect en tolerantie helpt het gezonde relaties op te bouwen.

Optimisme

Je niet richten op klachten en oordelen is de basis van goede vriendschappen. Dit zal je helpen om een positief perspectief op te bouwen.

Assertieve communicatie

Of het nu gaat om een overeenkomst of onenigheid, het zo effectief mogelijk overbrengen van je boodschap is de sleutel tot het opbouwen van goede relaties met andere mensen. Op deze manier zal de andere persoon in staat zijn om jouw standpunt te begrijpen, wat elk misverstand zal voorkomen.

Respect

Het gaat erom te weten hoe ver je bent gekomen en te begrijpen hoe ver de andere persoon is gekomen.

Afscheid nemen van de concurrentie

Het maakt niet uit wie meer bereikt of wie het eerst zijn doel bereikt. In plaats daarvan gaat het om groeien, evolueren en transformeren, want het leven is geen race, maar een avontuur.

Emotioneel management

Als je weet hoe je met je emoties om moet gaan, kun je assertiever zijn. Het verbetert ook je begrip van je eigen acties en gedrag, en ook die van anderen. Dit alles kan nuttig zijn voor het opbouwen van gezonde vriendschappen.

In aanvulling op al deze kenmerken, mag je de allerbelangrijkste natuurlijk niet vergeten: jezelf leren kennen. Het praktiseren van zelfreflectie helpt je om een beter mens te worden.

Wat zijn de voordelen van gezonde vriendschappen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het scheppen van gezonde banden met anderen. Gezonde vriendschappen doen onder andere het volgende voor je:

 • bevorderen het gevoel van geluk
 • verhogen van het gevoel van saamhorigheid
 • verminderen van stress
 • verbeteren van je vertrouwen
 • ontwikkelen van de authenticiteit
 • het leidt tot optimisme
Twee vriendinnen vormen een hart met hun handen

Het is verbazingwekkend wat gezonde vriendschappen voor je kunnen doen. Het bevordert bijvoorbeeld de kans om gezond ouder te worden.

Otero Puime, Zunzunegui Pastor, François, Rodríguez Laso, García de Yébenes en Prous stelden dit in hun artikel voor de BBVA Foundation. Zo denken zij ook dat psychosociale netwerken een belangrijke rol spelen bij gezond ouder worden.

De onderzoekers toonden vooral de voordelen aan van het hebben van intieme vrienden en het spelen van een actieve rol in gezonde relaties. Gezonde vriendschappen leiden daarom tot een betere kwaliteit van leven, vooral bij ouderen.

Ware vrienden zijn niet degenen die jouw problemen laten verdwijnen. Zij zijn de personen die niet zullen verdwijnen als je geconfronteerd wordt met problemen.

-Anoniem-

Een ander belangrijk aspect van dit soort vriendschappen is dat ze mensen helpen om met hun angsten om te gaan. Ze helpen mensen obstakels te overwinnen door ze te ondersteunen en bevorderen tegelijkertijd ook het welzijn.

Het is prachtig om te zien hoe je kunt groeien samen met vrienden die je steunen en je helpen een beter mens te worden. Zorg er daarom voor dat je deze mensen altijd blijft waarderen. Waardeer de tijd die ze samen met je doorbrengen en de liefde die ze met je delen. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom een vriendschap met jezelf ontwikkelen?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom een vriendschap met jezelf ontwikkelen?

Een vriendschap met jezelf opbouwen is één van de beste dingen die je kan doen. De persoon die jou het meest moet liefhebben en beschermen, dat ben...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Otero Puime, Á.,  Zunzunegui Pastor, M. V., François, B., Rodríguez Laso, A., García de Yébenes, & Prous, M.J. (2006). Relaciones sociales y envejecimiento saludable. Fundación BBVA, no. 201039. Recuperado de: https://ideas.repec.org/p/fbb/wpaper/201039.html, el 24 de enero de 2019.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.