Ik houd van authentieke mensen, zonder kunstgrepen

Ik houd van authentieke mensen, zonder kunstgrepen

Laatste update: 03 december, 2016

Ik houd van echte mensen, zonder kunstgrepen. Mensen die zichzelf en anderen niet bedriegen. Zo wil ik ook zijn. Altijd in een leugen te moeten leven, alleen maar omdat ik me zorgen maak over “wat anderen zullen zeggen”, houdt me alleen maar gevangen. Het weerhoudt me ervan om gelukkig te worden, meer niet. Het leven is zo kort, het is zinloos om het te leven op een manier zoals anderen willen dat ik leef.

Maar ik houd ook van de echte mensen die anderen helpen met respect in hun houding, zonder over hun schouder te kijken, zonder te oordelen, zonder te roddelen achter hun ruggen. Als ieder van ons dit deed, zou de wereld er een stuk beter uitzien.

Authentiek zijn is je niet verstoppen voor angst

Ik houd van echte mensen die hebben geleerd om zonder angst te leven en met passie door het leven gaan, zonder zich iets aan te trekken van wat anderen daarvan vinden. Ik houd van die mensen, omdat ze me laten zien dat ze gelukkig zijn en dat is een levensles voor mij.

Magische Vrouw

En ik? Ik ben niet altijd authentiek geweest en ik heb misschien ook over anderen geoordeeld, want ik ben een mens en maak fouten. Maar ik heb het vermogen om over mijn fouten na te denken, bij anderen en bij mezelf. Ik weet dat ik me niet zou moeten verstoppen; ik moet mezelf laten zien zoals ik ben. Wie van me houdt, zal van me houden zoals ik ben en dat is het.

“Wie authentiek is, neemt de verantwoordelijkheid voor wat hij/zij is en wordt herkend voor wat hij/zij is.”

-Jean Paul Sartre-

Authentiek zijn is niet oordelen

Ik heb geleerd om mezelf te corrigeren, om mezelf te vertellen dat ik niet moet oordelen. Laat de wereld zijn gang gaan, kijk niet op een bepaalde manier naar anderen, behandel iedereen gelijk.

Als je iemand niet aardig vindt, wees dan beleefd, rechtvaardig en laat hem/haar zijn/haar eigen weg gaan. Probeer deze wereld een betere plek te maken met je houding, of ten minste door wat je kunt veranderen, met betrekking tot je relaties en het respect dat je hebt voor anderen.

Hoe is een authentieke persoon?

Authentieke mensen vinden dat zichzelf zijn het beste cadeau is dat ze anderen kunnen geven en uiteindelijk ook zichzelf. Sommige van de karaktertrekken die hen definiëren zijn:

  • Ze zijn niet bang voor wat anderen over ze zeggen. Ze hebben dat absurde masker al een tijd geleden afgedaan.
  • Ze erkennen dat ze niet perfect zijn.
  • Ze weten dat ze kwetsbaar zijn.
  • Het kan ze niet schelen als ze er slecht uitzien voor anderen.

“De meest vernietigende leugens voor ons zelfvertrouwen zijn niet de leugens die we uitspreken, maar die waarin we leven.”

-Nathaniel Branden-

Vrouw Dansend in het Veld

Hoe zijn mensen die over anderen oordelen?

Als contrast richten mensen die over anderen oordelen zich op wat anderen doen, denken of voelen. Zij karakteriseren zich door:

  • Ze laten meestal niet zien hoe ze zijn. Ze zijn niet authentiek. Ze denken dat ze perfect zijn en dat alleen anderen dat niet zijn.
  • Ze zijn vaak gelukkig met hun leven. Ze proberen hun leven te rechtvaardigen door anderen te bekritiseren.
  • Ze zijn niet kritisch tegenover zichzelf.
  • Ze hebben geen interesses of andere activiteiten die hen interesseren. Ze vervelen zich en hun hobby is om anderen te bekritiseren.
  • Ze zijn vaak jaloersZe spreken over anderen, bekritiseren hen omdat ze diep van binnen weten dat ze jaloers zijn. Jaloezie doet anderen geen kwaad, maar henzelf wel.

Deze mensen zijn, om een of andere reden, uit angst voor afwijzing, angst voor wat mensen kunnen zeggen of vergelding, nog niet in staat geweest om echt te laten zien wie ze zijn. Alleen wanneer je jezelf bent in gezelschap van anderen en de oude rugzak die zo veel weegt achter je laat, zal je beginnen om het leven te zien met een geluk dat verloren is gegaan.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.