Achter onze emotionele maskers

Achter onze emotionele maskers

Laatste update: 22 september, 2016

Veel mensen zijn succesvol, gelukkig of hebben een leven dat perfect lijkt. Is dat echt zo? Nee. Velen van hen lijken iets wat ze niet zijn. Dit staat bekend als het dragen van een masker.

Depressieve mensen lijken optimistisch, mensen met angst lijken ontspannen. Deze mensen dragen een masker zodat anderen niet zien wie ze echt zijn.

“Het kiezen van je eigen masker is het eerste vrijwillige gebaar. En het is een eenzaam gebaar.”

-Clarice Lispector-

Het controlerende masker

Een controlerend persoon is misschien iemand die eerder bedrogen was. Door de pijn waaraan hij of zij heeft geleden ontwikkelt een persoon gedrag waardoor ze er zeker van kunnen zijn dat ze hun beloftes houden. Ze hebben ook een donkere kant die veroorzaakt is door onzekerheid, waardoor ze het gevoel hebben dat ze over alles controle moeten hebben. Het masker beschermt ze tegen de pijn van het bedrog.

Het starre masker

Een star persoon heeft misschien in het verleden geleden onder een groot onrecht. Als resultaat worden ze onbuigzaam en zijn ze altijd op zoek naar rechtvaardigheid en nauwkeurigheid.

Rechter

Een star persoon wordt een perfectionist. Zo veel dat het een obsessie wordt. Door alles te bestuderen en te onderzoeken, proberen starre mensen onrecht te voorkomen.

Het afhankelijke masker

Een afhankelijk persoon leidt misschien aan ernstige pijn veroorzaakt door verlatingDeze wond weerhoudt degenen die het masker dragen ervan om intieme relaties aan te gaan met iemand. Ze nemen geen enkele relatie serieus en wijzen het idee van met iemand samenwonen af.

De pijn van de verwaarlozing is verschrikkelijk. Een persoon die het afhankelijke masker draagt, leidt ernstig onder het feit dat hij of zij niemand kan vertrouwen.

Het masker van een vluchteling

De vluchteling is niet graag in het gezelschap van anderen. Ze zijn liever alleen in momenten van rust. Ze zijn niet graag het middelpunt van de aandacht. Dat is iets dat ze zelfs erg beangstigt. Een vluchteling vlucht omdat ze afgewezen zijn en dat heeft zo’n grote wond achtergelaten dat ze hun gedrag niet kunnen veranderen.

Vluchten

Vluchtelingen kunnen het niet uitstaan als ze niet weten hoe ze in bepaalde situaties moeten reageren, zoals als ze zich beschaamd of verloren voelen, simpelweg omdat dit kan veroorzaken dat ze worden afgewezen door anderen. In hun eenzaamheid zijn ze niet kwetsbaar of onzeker. Het masker beschermt ze tegen de pijn. Is dit lafheid? Nee. Het is vermijden waarvan we weten dat we niet kunnen controleren of vermijden dat het ons kwetst.

Het masochistische masker

De masochistische persoon kan een mentale of een emotionele masochist zijn. Deze houding wordt veroorzaakt door een gevoel van vernedering en schaamte uit het verleden. Dit zorgt ervoor dat ze altijd de problemen van anderen willen oplossen door alles voor hen te doen, terwijl ze zichzelf hierbij verlagen en vernederen. Het is iets dat ze nodig hebben.

Masochisten proberen niet, zoals de andere maskers die we hebben beschreven, weg te vluchten van hun pijn. Masochisten confronteren hun pijn door nog meer pijn op te zoeken. Ze zijn in het verleden gekwetst en hadden hier geen controle over. Nu hebben ze de controle en ze bepalen voor zichzelf of iemand ze wel of niet zal kwetsen. In hun hart helpt dit hen om te gaan met de situatie.

Zoals we hebben gezien, zijn er veel verschillende maskers die we kunnen dragen om te proberen om te gaan met emotionele wonden waaronder we hebben geleden. De mensen die maskers dragen zijn makkelijk te onderscheiden, omdat op een bepaald moment hun ware aard naar boven komt.

Het is het beste om wat ons beangstigt te overwinnen. Het dragen van maskers voegt simpelweg een extra laag toe om onszelf te scheiden van anderen en het kan verhinderen dat we ons leven ten volle kunnen leven. Draag jij een van de bovengenoemde maskers? Ken jij iemand die er één draagt?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.