Acht soorten onnodige mensen in je leven

juli 12, 2016

Heb je er weleens bij stilgestaan dat sommige mensen eerder kwetsend dan behulpzaam zijn? Het kan zijn dat je het tot nu toe niet door hebt gehad, maar misschien zijn sommige mensen in je leven wel giftige persoonlijkheden.

“Mensen kunnen je inspireren, of ze kunnen je leegzuigen; kies ze voorzichtig.”

-Hans Hensen-

Giftige mensen ondermijnen je zelfvertrouwen, stoppen je vol met negativiteit en beschamen je vertrouwen. Hieronder volgen de acht soorten onnodige mensen die je eigenlijk helemaal niet kunt gebruiken in je leven.

1. Mensen die alleen maar bekritiseren

Het is helemaal niet slecht om eerlijk te zijn en te zeggen wat je denkt. Dit begint echter een probleem te worden wanneer iemand een ongepaste hoeveelheid van zijn tijd en energie gebruikt om jou te bekritiseren, zonder enkele maatregelen te treffen om een oplossing te vinden voor zijn klachten.

Als kritiek op geen enkele manier kan worden gezien als opbouwend, dan kun je er beter helemaal geen aandacht aan schenken. Als je die vriendschap niet kwijt wilt raken, leg dan aan die persoon uit dat zijn kritiek jou eigenlijk helemaal niet helpt. Als dat niet werkt, dan kun je misschien het beste wat ruimte creëren tussen jezelf en die persoon.

Wijzende Vinger

2. Mensen die al je tijd in beslag nemen

“Ik geloof dat het heel gezond is om tijd alleen door te brengen. Je moet leren om alleen te zijn, zodat je niet wordt gedefinieerd door anderen.”

-Oscar Wilde-

De mensen die al je tijd in beslag nemen, kunnen familieleden of vrienden zijn en ze kunnen je tijd claimen zonder te vragen of het jou wel uitkomt. Het probleem is niet dat deze mensen jou om hulp of steun vragen, maar dat je dezelfde hulp en steun vaak helemaal niet terugkrijgt.

Je kunt daarom het beste minder tijd besteden aan andere mensen. Misschien zullen ze hierdoor beledigd zijn of zullen ze je proberen op te houden. Je moet er echter voor zorgen dat je jezelf ook wat tijd gunt.

Het is misschien verstandig om deze mensen uit te leggen dat je niet altijd al je tijd en aandacht aan hen kunt besteden. Als dit niet werkt, probeer dan op zoek te gaan naar een rustige plek, weg van alles, waar je je mobiele telefoon uitdoet en heerlijk kunt ontspannen.

3. Mensen die zichzelf een slachtoffer maken

Sommige mensen genieten ervan om de slachtofferrol aan te nemen. Ze nemen nooit de verantwoordelijkheid voor zichzelf of voor de fouten die ze maken.

Als jij een van deze mensen in je leven hebt, dan zul je merken dat ze geen enkele kans voorbij laten gaan om jou het gevoel te geven dat alles altijd jouw schuld is. Maak een einde aan dit gedrag voordat ze je helemaal hebben ingepakt met hun spelletje waarin ze de schuld op ieder ander afschuiven.

Om dit te kunnen doen, is het belangrijk dat je jezelf niet betrekt in hun spelletje en dat je probeert om de situatie te bekijken als een buitenstaander om jezelf een beter perspectief te geven.

4. Mensen die geen mededogen of empathie tonen

“Liefde en mededogen zijn noodzakelijkheden, geen luxe. Zonder deze dingen kan de mensheid niet overleven.”

-Dalai Lama-

Een van de redenen waarom het niet goed is om dit soort mensen in je leven te hebben, is omdat deze mensen niet in staat zijn jouw problemen te begrijpen. In werkelijkheid zijn ze niet in staat om ook maar iemand in hun omgeving te begrijpen of steunen.

Deze mensen hebben vaak persoonlijkheidsstoornissen of narcistische neigingen. Je zult merken dat het voor deze mensen onmogelijk is om zichzelf in iemand anders te verplaatsen, iets wat een essentiële eigenschap hoort te zijn om ethisch met elkaar om te gaan.

5. Mensen die negatief zijn

Deze mensen verspreiden negativiteit alsof het een virus is.

Het beste advies om met deze mensen om te kunnen gaan, is ze zo veel als je kunt vermijden. Zodra je met deze mensen in aanraking komt, zal de relatie in een neerwaartse spiraal terechtkomen waaruit geen uitweg is. Deze mensen zijn altijd gespannen, bezorgd, pessimistisch, deprimerend en houden nooit op met klagen.

De voornaamste reden waarom deze mensen jou schade toebrengen, is omdat ze je leven korter maken door ervoor te zorgen dat jijzelf ook negatief wordt.

Verdriet

6. Mensen die onoprecht zijn

“Een leugen kan worden verteld met woorden alsook met stilte.”

-Adrienne Rich-

Sommige mensen die zeggen dat ze je vrienden zijn, hebben er ondanks jullie vriendschap totaal geen problemen mee om jouw persoonlijke informatie te delen met anderen of hierover te roddelen.

Wanneer je je realiseert dat je dit soort vrienden hebt, dan wordt je hier in eerste instantie misschien boos over of heb je de behoefte om een einde te maken aan de vriendschap. Het probleem met onoprechte mensen is dat ze je op meerdere manieren schade kunnen toebrengen. Daarnaast kunnen ze je vriendschappen met anderen verpesten door leugens en geruchten over je te verspreiden.

Hoe minder informatie je met deze mensen deelt, des te beter. Dit is de beste manier om te proberen om dit soort problemen te vermijden.

7. Mensen die je manipuleren of misbruik van je maken

Sommige onechte vrienden zijn er alleen wanneer ze je nodig hebben. Ze hebben er geen moeite mee om te liegen of om te zeggen wat nodig is om te krijgen wat ze willen. Ze kunnen je verschrikkelijke verhalen over zichzelf vertellen, alleen maar om ervoor te zorgen dat je medelijden met ze krijgt, zodat ze makkelijker misbruik van je kunnen maken.

Manipulatieve ‘vrienden’ weten hoe ze informatie uit je los kunnen krijgen om erachter te kunnen komen wat je zwakke punten zijn, zodat ze deze informatie vervolgens kunnen gebruiken in hun eigen voordeel. Ze hebben er totaal geen problemen mee om misbruik te maken van jouw geweten of vrijgevigheid.

8. Mensen die jou kwaadwillig behandelen

Dit soort mensen maken van elke situatie gebruik om jou te kunnen kwetsen. Misschien hebben ze het zelf niet eens door, maar ze laten hiermee een diep litteken achter op jouw ziel. Deze mensen kunnen kennissen, vrienden of familieleden zijn.

Bekritiseren jouw ouders je elke keer wanneer ze hier de mogelijkheid toe krijgen? Heb je een vriend die van elke kans gebruik maakt om opmerkingen te maken die invloed hebben op jouw gevoel van eigenwaarde?

Dit soort mensen kunnen ervoor zorgen dat je onzeker wordt over je eerlijkheid, kracht en capaciteiten. Ze zijn op zoek naar aandacht en steun, maar weten niet hoe ze om deze dingen moeten vragen. Tijdens hun ‘leerproces’ kunnen ze veel schade aanrichten; en om die reden is het beter om afstand te houden van dit soort mensen.

Het leven zelf is al vrij ingewikkeld en het wordt nog ingewikkelder wanneer je vastgebonden bent aan dit soort mensen.