Waarom voelen we ons ongemakkelijk als we complimentjes krijgen?

Als jij je ongemakkelijk voelt wanneer je complimentjes krijgt, weet dan dat je niet de enige bent. In dit artikel bekijken we waarom dit gebeurt. We geven je ook enkele handige tips.
Waarom voelen we ons ongemakkelijk als we complimentjes krijgen?
Francisco Pérez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Francisco Pérez.

Laatste update: 27 december, 2022

Krijgen we echt graag altijd complimentjes en in alle omstandigheden? Misschien heb jij je ooit ongemakkelijk gevoeld toen je op een bepaald moment in je leven een complimentje kreeg. Deze situatie komt vaker voor dan je wellicht verwacht.

Laten we echter bij het begin starten. Wat is een compliment eigenlijk? Een compliment is een specifieke uitdrukking die de positieve kenmerken van iemand beklemtoont. Complimenten dienen als een sociale bekrachtiging. Ze helpen om de uitwisselingen tussen mensen aangenamer te maken.

Om het op een andere manier te stellen een compliment is een vorm van prijzen. Wanneer je een compliment krijgt, dan probeert de persoon die jou het compliment geeft één van jouw positieve eigenschappen te benadrukken.

Er is dus geen reden om je ongemakkelijk te voelen wanneer iemand jou complimentjes geeft. Toch geven deze vormen van prijzen veel mensen een ongemakkelijk en misschien zelfs een heel ongemakkelijk gevoel. Waarom gebeurt dat?

Complimenten heroverwegen

We hebben het eerder al vermeld. Een compliment is in principe iets aangenaams en positiefs. Een compliment geven is iets vriendelijk tegen een andere persoon zeggen. In de praktijk betekent het dat we op één van hun kenmerken of gedragingen wijzen die we leuk vinden of op een positieve manier waarderen.

Wat zijn complimentjes eigenlijk

We luisteren allemaal graag naar leuke dingen over onszelf. Het geeft ons een goed gevoel. Toch is het in onze maatschappij niet echt gebruikelijk om positieve verbale boodschappen uit te wisselen. Zelden gebruiken we positieve bekrachtiging. We zijn het namelijk meer gewend om met straf om te gaan.

Wat we als “goed,” “positief” of als “wat we leuk vinden of waarvan we genieten” zien, beschouwen we als “de manier waarop de dingen zouden moeten zijn.” Waarom zouden we er dan over praten? Dit is de voornaamste reden waarom we zelden complimentjes geven of krijgen.

Je kan je eigenlijk “verlegen,” “melig,” “dom” of zelfs “belachelijk” voelen wanneer iemand jou een compliment geeft. Als je toch gelooft dat positieve bekrachtiging beter is dan straf, dan ben je misschien gemotiveerd om dit te veranderen.

Wanneer iemand anders jou een compliment geeft, dan kan dit jou ook verrassen. Soms kan het raar lijken of in extreme gevallen laat het jou zelfs lachen met de persoon die jou het compliment gaf. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat je ook weet hoe je complimentjes moet krijgen en niet alleen hoe je ze moet geven.

Wat zijn de voordelen als je weet hoe je complimentjes moet ontvangen?

Eigenlijk is complimentjes krijgen gemakkelijk, ook al lijkt het voor vele mensen moeilijk. Als je weet hoe complimentjes te krijgen, dan biedt dat vele voordelen. Laten we die voordelen bekijken:

  • Door middel van complimentjes ontdek je wat de andere persoon leuk vindt aan jou.
  • Ze helpen om vriendschappen tot stand te brengen.
  • Je kan de spanning verminderen die je voelt wanneer je te beschaamd, gespannen of zenuwachtig bent om iets te zeggen.
  • Ze geven andere mensen een goed gevoel. We vinden het allemaal leuk wanneer anderen onze kwaliteiten, verdiensten en capaciteiten erkennen.
  • Ze bekrachtigen positief gedrag. Een persoon die een compliment ontvangt, kan dan proberen om het gedrag te blijven uitvoeren om zijn kans op meer complimentjes in de toekomst te vergroten.

Negatieve gedachten die jou tegenhouden om complimentjes op een hoffelijke manier te ontvangen

Je kent nu de voordelen die bestaan wanneer je weet hoe je in vertrouwen complimentjes moet ontvangen. We gaan dus verder met de volgende vraag. Waarom geeft het krijgen van complimenten ons een ongemakkelijk gevoel? Achter dat ongemak zit de overtuiging dat mensen alleen dingen doen wanneer ze iets in ruil willen.

Deze overtuiging kan ertoe leiden dat je lof als een gevaar of als een bedreiging ziet. Dan kan je met wantrouwen, angst, onrust of zelfs verdriet reageren. Vaak is er echter geen sprake van zo’n gevaar. Complimenten betekenen meestal alleen maar positieve bekrachtiging.

Manipulatie

Het is waar dat mensen complimenten soms gebruiken om je te manipuleren. Om die reden kunnen woorden die aanvankelijk positieve emoties laten ontstaan, later als iets negatief bekeken worden. Als je dit vroeger ervaren hebt, dan is het mogelijk dat jij complimenten als manipulatie interpreteert.

Negatieve gedachten beïnvloeden de manier waarop we met complimentjes omgaan

De angst om op te vallen

Ook de angst om op te vallen kan jou tegenhouden om op een hoffelijke manier complimentjes te ontvangen. Sommige mensen geloven dat je best eenvoudig en bescheiden kan zijn. Mensen benijden immers anderen die beter zijn. Deze overtuiging kan zelfs jouw eigen vermogen vernietigen om leuke dingen over jezelf te zeggen.

Quid pro quo

Er is nog een andere overtuiging die verbonden is met dit ongemakkelijk gevoel wanneer je complimentjes krijgt. Het heeft te maken met de quid pro quo ervan. Misschien denk je dat iemand die jou complimenten geeft, alleen maar hoopt om complimenten terug te krijgen.

Die overtuiging is irrationeel. Je kan immers niet weten wat de andere persoon denkt. Dus is de beste manier te geloven dat mensen jou spontaan complimentjes geven zonder iets in ruil te verwachten.

Plagen

Ten slotte bespreken we de laatste overtuiging die te maken heeft met het ongemak bij het krijgen van complimentjes. Misschien denk je dat de persoon die jou een compliment geeft, jou eigenlijk plaagt. Misschien ga je er vaak vanuit dat mensen die jou prijzen, sarcastisch zijn. Je denkt dan dat ze het alleen maar doen om jou te tergen.

Als dit bij jou het geval is, dan kan je deze overtuiging best veranderen in iets gezonder. Je kan geloven dat het misschien wel of niet een sarcastische opmerking is. De beste manier is om in beide gevallen het als een oprecht compliment te aanvaarden.

Als het dan oprecht blijkt te zijn, dan is dat goed voor je. Is het niet oprecht, dan zal je hoffelijke aanvaarding nog steeds hun pogingen om met jou te spotten teniet doen.

Tot slot

We hebben een aantal overtuigingen besproken die ervoor zorgen dat jij je ongemakkelijk voelt wanneer je complimentjes krijgt. Je kan deze irrationele overtuigingen veranderen. Op die manier zal je er steeds beter in slagen om ze op een hoffelijke manier te ontvangen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bailey 2nd, J. A. (2003). The foundation of self-esteem. Journal of the National Medical Association95(5), 388.
  • Sierra, J. C., Ortega, V., & Zubeidat, I. (2003). Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista mal-estar e subjetividade3(1), 10-59.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.