Vrienden, je gekozen familie

Vrienden, je gekozen familie
Ana Gorrochategui

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Gorrochategui.

Laatste update: 27 december, 2022

Men zegt dat vrienden je gekozen familie zijn. We hebben het dan niet over zomaar een vriendschap, maar Vriendschap met een hoofdletter ‘V’. Daarbij doet liefde geen pijn, verstrikt het je niet en voel je je dichtbij een ander ondanks grote afstanden.

De Dikke van Dale omschrijft het woord ‘vriend’ als volgt: ‘Persoon waarmee je door gevoelens van genegenheid bent verbonden.‘ Al eeuwen zeggen mensen dat bloedrelaties de meest stabiele, onvoorwaardelijke en liefdevolle relaties zijn… Maar hoe zit dat met vrienden?

Het belang van je gekozen familie

Vrienden bieden je steun. Zelfs als kind leren ze je normen en waarden aan, spelen ze rollenspelen met je en helpen ze je om te worden zoals je werkelijk bent. Ze helpen bij het ontwikkelen van je identiteit, empathie en een groepsgevoel.

Twee lachende tienervrienden

Het concept van vriendschap is persoonlijk, wat betekent dat het ook een beetje subjectief van aard is. Je verwachtingen zullen met de tijd veranderen, afhankelijk van je ervaringen en je persoonlijke omstandigheden. Naarmate je ouder wordt, word je ook kieskeuriger. Je zoekt kwaliteit in plaats van kwantiteit en je hebt veel helderder voor ogen wat nou een echte vriend is (of het type vriend dat jij graag om je heen hebt, in ieder geval).

Je gekozen familie kan je helpen meer over jezelf te leren en te groeienZe kunnen je zelfvertrouwen opkrikken en positieve emoties versterken. Dat is van groot belang voor je psychologische balans! We kunnen dus wel stellen dat vrienden je beschermen, voor je zorgen en je sterker maken.

‘Een broer is misschien geen vriend, maar een vriend zal wel altijd een broer zijn.’

-Demetrius van Phalerum-

Eigenschappen van ware vrienden

Misschien heb je nog nooit ware vriendschap ervaren of doorloop je op het moment een verwarrende periode in je leven. Soms vinden we het moeilijk om kennissen van vrienden te onderscheiden, en vrienden van ware vrienden — ofwel gekozen familie. Hieronder benoemen we een aantal kenmerken van ware vriendschap:

  • Vertrouwen. Een ware vriend is iemand die je kunt vertrouwen; iemand waar je jezelf bij kunt zijn, volledig oprecht en transparant. Dit soort vriend is er voor je in goede tijden en slechte tijden. Je weet ook dat deze mensen je de waarheid zullen zeggen, ook al wil je deze liever niet horen.
  • Wederkerigheid. Vriendschap is een gedeelde band waar communicatie, handelingen, gevoelens en interesse tweerichtingsverkeer is. Het is normaal dat er fases zijn waar het meer eenzijdig lijkt. Wanneer dat gebeurt is het belangrijk om empathie te tonen, ervan te leren en je fout recht te trekken (of voor de ander indien zij het laten afweten). We maken allemaal weleens fouten, maar gekozen familie vergeeft je en leert je een betere vriend te zijn.
  • Beste wensen. Vrienden zullen blij voor je zijn wanneer het goed met je gaat. Ze vieren je succes en zijn blij dat je zo gelukkig bent. Er is geen ruimte voor jaloezie of egoïsme. Gekozen familie is er altijd voor je.
  • Een verlangen om samen tijd door te brengen. Je wilt tijd met je gekozen vrienden doorbrengen, samen dingen ervaren en nieuwe herinneringen maken. Het maakt hierbij niet uit hoeveel tijd je zonder elkaar doorbrengt of hoe ver weg jullie van elkaar wonen. Wanneer het om ware vriendschap gaat, bestaat dit wederzijdse gevoel altijd.
  • Vrijheid. Je voelt je niet verstikt door ware vriendschap. Je mag jezelf zijn en er bestaat een wederzijds soort respect tussen jullie. Je voelt je niet gebruikt of gemanipuleerd, en er wordt geen tijd van je geëist die je niet hebt. Ook wordt niet van je verwacht je voor te doen als iemand die je niet bent. Gekozen familie zullen je helpen reflecteren, zullen je niet oordelen en geven je ademruimte.
Gekozen familie: praten bij de zee

Gekozen familie is een echte zegen

Je kunt vriendschap niet zomaar bij iedereen vinden. Er bestaan meer dan genoeg mensen die zullen komen en gaan. Maar soms, juist wanneer je het het minste verwacht, ontstaat er een vonk en wordt er een speciale, zeldzame band gesmeed. Dus als je ware vriendschap hebt, onderhoud deze dan goed. Neem hem niet voor lief. Wees geduldig, oprecht en attent.

Ware vrienden zullen voor eeuwig hun sporen bij, op en in jou achterlaten. Als je zo iemand in je leven hebt, weet dan dat je ontzettend geluk hebt gehad. Ware vriendschap is magisch, authentiek en onvoorwaardelijk. Je hebt een vriend voor het leven.

“Met een vriend wandelen in het donker is beter dan in je eentje wandelen in het licht.”

-Gotham-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.