De kracht van positief denken/positieve bekrachtiging

Positieve affirmaties kunnen je motiveren, je humeur verbeteren en je helpen je doelen te bereiken. Ontdek hoe je deze eenvoudige maar krachtige hulpbron kunt gebruiken.
De kracht van positief denken/positieve bekrachtiging
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 06 juni, 2024

De kracht van positief denken, als het goed wordt uitgevoerd, maakt ons weerbaarder tegen stemmingswisselingen. Depressie heeft vele oorzaken. Gedachten over een laag zelfbeeld, van onwaardig zijn of niet goed genoeg zijn spelen echter een belangrijke rol bij depressie.

Met de kracht van positief denken kun je je denkproces veranderen. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat het in jouw voordeel werkt en niet in je nadeel. 

Denken is in de regel een zelfverzekerde verklaring van iemands waarneming van de waarheid. Herhaling van dit soort waarheid in de vorm van positief denken heeft duizenden mensen geholpen belangrijke veranderingen in hun leven aan te brengen.

De effecten zijn echter niet voor iedereen hetzelfde. Dus waarom kan een persoon profiteren van een interne dialoog vol positieve bekrachtiging terwijl de andere persoon dat niet kan?

Wel, de kracht van positief denken kan werken vanwege zijn vermogen om te motiveren, aan te moedigen en zelfs onze geest te laten werken aan een bepaald idee. Het maakt niet uit of er achter het idee een realiteit zit.

Het belangrijkste is dat de persoon het als een natuurlijke realiteit behandelt. De geest kent het verschil niet tussen wat echt is of fantasie. Dat is wat er gebeurt als je naar een film kijkt en begint te lachen of huilen. De geest identificeert zich met de personages op het scherm en reageert op basis van het verhaal.

“Een bekrachtiging is echt alles wat je zegt of denkt. Veel van wat we normaal zeggen en denken is vrij negatief en creëert geen goede ervaringen voor ons. We moeten ons denken omscholen en in positieve patronen spreken als we ons leven willen veranderen.”

– Louise Hay –

Smiley van stenen

5 stappen om de kracht van positief denken effectiever te maken

Als een negatief geloof diep geworteld is in ons onderbewustzijn, heeft het het vermogen om veel van onze positieve gedachten opzij te zetten, ook al zijn we ons daar niet bewust van. Dit is de reden waarom, voor veel mensen, positieve bekrachtiging niet lijkt te werken.

Wat er gebeurt, is dat hun negatieve denkpatronen zo sterk zijn dat ze zelfs botsen met die positieve. Ze worden opzij gezet met emotionele bagage.

Het goede nieuws is dat we positief denken kunnen laten werken en te veel negatief denken kunnen overwinnen. Hiervoor stelt psychotherapeut Ronald Alexander de volgende stappen voor:

Stap 1

Maak een lijst van wat jij denkt dat jouw negatieve eigenschappen zijn. Vermeld alle kritiek die anderen op jou hebben gehad. Beoordeel niet of het waar is of niet. We hebben allemaal gebreken en dat is wat ons menselijk maakt.

Neem gewoon nota van alles wat je maar kunt bedenken en zoek een overeenkomst: “Ik ben het waard” of wat je ook denkt over jezelf. Schrijf vervolgens het terugkerende geloof op als je het ergens in je lichaam voelt. Als je bijvoorbeeld onrecht of angst voelt, voel je dat dan in je hart of maag?

Stap 2

Schrijf een verklaring over de positieve kant van je zelfbeoordeling. Je kan zelfs synoniemen gebruiken om krachtigere woorden te gebruiken om deze uitspraak te versterken. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Ik ben het waard”, zou je kunnen zeggen: “Ik ben belangrijk en word gewaardeerd”.

Nadat je je positieve verklaring hebt geschreven, vraag je iemand die je vertrouwt om het te lezen om te zien of ze suggesties hebben om het krachtiger te maken.

Stap 3

Zeg de positieve verklaring hardop ongeveer vijf minuten lang, driemaal per dag. ‘s Morgens, ‘s middags en ‘s avonds. Herhaal de positieve verklaring over jezelf voor de spiegel. Je kunt naar jezelf kijken terwijl je de positieve verklaring herhaalt.

Een andere manier is om de bevestigende verklaring meerdere keren in een notitieboek te schrijven. Observeer na verloop van tijd de veranderingen in je schrijfstijl. Dit kan duiden op een mentaliteitsverandering.

Stap 4

Voel de positieve uitspraak in je lichaam. Doe het nog een keer terwijl je je hand legt op de plaats waar je je verdrietig voelde toen je het negatieve geloof schreef in stap één. ‘Adem bovendien de positieve uitspraak in terwijl je het zegt of schrijft. Door je geest opnieuw te programmeren wil je het waarmaken.

Stap 5

Laat iemand die je vertrouwt je positieve verklaring herhalen. Zoek iemand met wie je vertrouwd bent of gebruik je reflectie voor de spiegel om te handelen als iemand die de goede boodschap zal versterken.

Gelukkige vrouw

Identificeer je negatieve gedachten door meditatie

Positieve verklaringen kunnen krachtige hulpmiddelen zijn om je te helpen jouw kijk te veranderen en kunnen een hulpmiddel zijn voor de verandering die je wil maken. Onthoud ook dat ze het effectiefste zijn als je eerst je negatieve gedachten identificeert.

Meditatie voor zelfbewustzijn is een zeer effectieve methode die je helpt om onbewuste denkpatronen te ontdekken. Hiermee kan je de dingen categoriseren die goed voor je zijn.

De oefening van zelfbewustzijn is niet op zoek naar een onmiddellijke verandering. Het probeert de kracht en het vermogen te vinden om te accepteren wie we zijn, zodat we een verandering kunnen maken en kunnen bewegen naar wat haalbaar is. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Arquiza, L. (2020). The Effect of Positive Affirmations on Self-Esteem and Well-Being in College Students.
  • Rana, M. Positive Affirmations and its Benefits on Psychological Well-Being. EDU WORLD, 5.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.