Meditatie om je geest te ontspannen

Meditatie om je geest te ontspannen

Laatste update: 21 oktober, 2017

Op een gegeven moment zal je er alleen nog maar naar verlangen om het lawaai in je hoofd uit te zetten en af te stemmen op je innerlijke stem die je hebt verwaarloosd, maar die je zoveel te vertellen heeft. Door middel van meditatie kun je je geest ontspannen en jezelf weer met je ziel herenigen, wat jou antwoorden kan brengen te midden van stormachtige wateren.

Er is niet slechts één reden waarom mensen ervoor kiezen om te mediteren. Soms gebeurt het toevallig. De persoon heeft bijvoorbeeld rugpijn en de dokter beveelt yoga aan, wat hem introduceert aan deze oude kunstvorm die zoveel verschillende denkscholen en interessante benaderingen kent.

Meditatie is een moment voor jezelf nemen, om met jezelf te zijn op een intieme en speciale manier.

Meditatie heeft ook verschillende betekenissen afhankelijk van de context. Ondanks dat het niet specifiek gelinkt is aan een religie, maakt het een groot deel uit van veel geloofsovertuigingen. Maar het spirituele aspect buiten beschouwing latende, is er altijd een hoop psychologische interesse in meditatie geweest, om allerlei verschillende redenen en therapeutische doeleinden.

De praktijk focust voornamelijk op het vermogen tot ‘zelfregulatie’ van de geest en diens processen, om een goede balans te kunnen bereiken tussen je gedachten en je emoties. Het is behoorlijk interessant en het vereist geplande training om strategieën aan te vullen die zijn gericht op bepaalde psychologische problemen, zoals stress, angst en depressie.

Met Bloemen Versierde Vrouw Die Zit Te Mediteren Want Zij Heeft Gehoord Je Kunt Je Geest Ontspannen Met Meditatie

Meditatie kan je geest ontspannen en je innerlijke balans herstellen

Voor veel mensen staat meditatie gelijk aan het boeddhisme. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de Druïden ook van deze technieken gebruik maakten om zich met de natuur en de goden te verbinden. Om dit te bewerkstelligen moesten ze een reeks obstakels overwinnen die de vier zorgen genoemd werden: nostalgie, verlies, afgunst en moeilijkheid.

Bidden is praten tegen het diepste deel van jouw Zelf, meditatie is het vinden van het Antwoord.

Als je je een beetje meer verdiept in de complexe en interessante wereld van religie en spiritualiteit, zul je je realiseren dat ze allemaal dezelfde kern hebben. Mircea Eliadeeen bekende filosoof en geschiedschrijver, zei ooit eens dat wanneer mensen voor de eerste keer omhoog keken en de sterren zagen, ze betoverd werden door hun kalme, bijna goddelijke magie. Er is daarboven iets gaande dat zo ver verwijderd is van de ontberingen en behoeftes van de mensheid.

Vanaf het moment dat we in staat waren om te redeneren, zijn we altijd op zoek geweest naar een manier om die kalmte te vinden, die innerlijke balans die ons helpt om een meer intuïtief begrip van dingen om ons heen te krijgen. Een bredere, diepere sereniteit die de ware zelf, die diep binnenin onszelf ligt, zou kunnen oproepen en ons in staat stelt om onszelf beter te leren kennen en om ons op een andere manier met onze omgeving te verbinden. Als je erover nadenkt, is het behoorlijk moeilijk om dat vandaag de dag te doen, aangezien deze wereld bol staat van de actie en stress, die ons onbedoeld uitputten en ons zelfvertrouwen compleet verpletteren.

Schilderij Van Een Boom Die Weerspiegeld Wordt In Het Water Als Symbool Voor Je Geest Ontspannen Met Meditatie

Wees niet langer een slaaf van externe omstandigheden

Niemand kan voor de volle 100% zijn omstandigheden onder controle hebben. Maar wat je wel onder controle kunt hebben is de manier waarop je je laat beïnvloeden door deze omstandigheden. Geloof het of niet, we moeten allemaal zien te leven met innerlijke demonen die er zijn zelfs als we ze niet kunnen zien. Ze zijn als termieten van het hoofd en we moeten leren hoe we ermee om kunnen gaan op een wijze, vaardige manier.

Deze zogenaamde demonen zijn o.a. de volgende:

 • Zorg
 • In het verleden leven
 • Over anderen oordelen
 • Kritisch over jezelf en anderen zijn
 • Jezelf de schuld geven voor alles wat er om je heen gebeurt
 • Doemdenken
 • Twijfel en besluiteloosheid

Wanneer je begint met mediteren, begin je aan een contemplatieve reis waarin je al deze problemen terugziet, maar in plaats van ze te bekijken met versmading of minachting, kijk je ernaar met de sereniteit van iemand die nee zegt tegen oordelen en begrijpt dat verandering altijd mogelijk is. Meditatie houdt in dat je jezelf hult in liefde en respect, je doelen opheldert en jezelf vanaf dat moment versterkt met vrede en balans.

Kies je favoriete vorm van meditatie en zorg voor je brein

Wetenschap heeft uitgewezen dat meditatie positieve veranderingen in de structuur van het brein genereert. De cerebrale cortex bijvoorbeeld, die gelinkt is aan introspectie en aandacht, wordt dikker. Ook worden er meer verbindingen gevormd in de hippocampus en in de frontale kwab, die beide gerelateerd zijn aan emoties en besluitvorming.

Voor En Na Afbeelding Van Het Effect Dat Meditatie Heeft Op De Hersenen Want Meditatie Kan De Geest Ontspannen

Meditatie is een waardevolle activiteit als je erin gelooft en er behoefte aan hebt. Er bestaan verschillende vormen van meditatie, dus je kunt zelf kiezen welke vorm het beste bij jou past:

 • Boeddhistische meditatie
 • Transcendentale meditatie
 • Vipassana
 • Zazen
 • Kabbala
 • Mantra
 • Sufi
 • Dzogchen
 • Chakra

Je hoeft het echter natuurlijk niet te doen met een specifieke benadering. Meditatie is een oefening die je kunt gebruiken om een staat van bewustzijn en relaxatie te bereiken en om te profiteren van een reeks cognitieve en psychologische processen. Soms hoef je om dit te bereiken alleen maar positieve beelden te visualiseren terwijl je mentaal een reeks affirmaties verbaliseert die passen bij je behoeftes:

 • Ik heb volledig vertrouwen in mezelf
 • Ik voel me vrij om mijn eigen keuzes te maken
 • Ik zal naar mijn intuïtie luisteren
 • Niets of niemand heeft het recht om mijn innerlijke rust te verstoren
 • Ik ben niet minder dan iemand anders en niemand is minder dan ik
 • Ik zal uiteindelijk verandering durven initiëren en vechten voor mijn eigen geluk

Ten slotte willen we je meegeven dat het soms, om je vitaliteit tijdens een onzekere of moeilijke periode te behouden of herstellen, nodig is om een innerlijke reis te maken. In plaats van weg te rennen en te willen vluchten, is het beter om jezelf weer te vinden. En om dat te bereiken is er niets beter dan meditatie. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.