Wees gelukkig met wat je hebt

Wees gelukkig met wat je hebt

Laatste update: 28 augustus, 2017

Ken je de uitspraak ‘geld koopt geen geluk, maar ik huil liever in een Ferrari dan op de fiets’? Het lijkt een ietwat grillige en ironische uitspraak, en dit is het eigenlijk ook, maar we kunnen er een belangrijke les uit halen. We erven deze ideeën van een ongebreideld neoliberalisme, wat ertoe kan leiden dat we onszelf haten, het gevoel hebben dat we falen, en denken dat alles in ons leven beter zou zijn als we ‘dit of dat’ maar hadden.

Ze zeggen dat de geldproblemen zijn verminderd. Maar ze zijn er nog steeds; alleen nu mooier verpakt. Aan de ene kant is het waar dat het hebben van een baan en een matig inkomen je kan helpen om meer ontspannen te zijn. Maar tegelijkertijd kan geld toch echt geen mentale gezondheid kopen. Integendeel, soms maakt het bepaalde problemen alleen maar erger en vult het bepaalde gaten op de verkeerde manier op.

Als je niet gelukkig bent met wat je hebt, zul je ook nooit gelukkig zijn met wat je wilt, of wat je denkt nodig te hebben. Het is niet gezond om zo te leven. Sterker nog, het duwt je in een staat van nervositeit en angst die ervoor zorgt dat je unieke momenten in het leven misloopt.

“Heb vertrouwen in de tijd, want vaak geeft het zoete eindes aan bittere moeilijkheden.”

-Miguel de Cervantes-

Het leven begint niet pas wanneer je iets krijgt dat je wilt

Het huidige werkloosheidspercentage in veel landen heeft veel psychologische gevolgen, zowel op de korte als de lange termijn. Maar afgezien van sociale en economische kwesties, is het belangrijk om even wat dieper in te gaan op de factoren die schuilgaan achter die constante behoefte om onze materiële verlangens te vernieuwen, een behoefte die zo sterk aanwezig is in de westerse maatschappij.

Denk aan mensen die hopen dat ze genoeg geld zullen hebben om enkele dagen met het gezin op het strand door te brengen, of die hopen dat ze een bepaalde baan zullen krijgen zodat ze een goede tijd kunnen beleven met hun vrienden. Hoe zou dit hun humeur na verloop van tijd beïnvloeden? Ze zouden waarschijnlijk verlamd raken, terwijl ze wachten tot er iets gebeurt, al hopend dat de tijd snel voorbij zal gaan zodat ze sneller zullen hebben wat ze willen.

Als je wacht tot iets van buitenaf jouw innerlijke leegte op zal vullen, dan ben je tijd aan het verspillen die je nooit meer terug zult krijgen. Wanneer je dat geweldige nieuws krijgt, als je het ooit krijgt, zal het misschien niet meer bijzonder zijn omdat je uitgeput bent geraakt van al het wachten.

“Als iemand vol vertrouwen de kant van zijn dromen opgaat, en tracht om het leven te leiden dat hij voor ogen ziet, dan zal hij het succes onverwacht tegen het lijf lopen.”

-Henry David Thoreau-

Gelukkig

Niemand heeft gezegd dat je geen ambities mag hebben, maar ze kunnen niet alleen maar verbannen worden naar de toekomst. Dit vraagt echter om een hoop moed en een extreme tolerantie ten opzichte van frustratie en onzekerheid. Het is aangenaam om overal heen te kunnen gaan wetend dat alles dat je achter je hebt gelaten in orde is, maar het leven is niet slechts een kwestie van veiligheid en alles altijd maar perfect afhandelen. Je moet ook met risico kunnen leven.

Soms wanneer er een deur dichtgaat, gaat er een heel universum open

Zekerheid brengt rust, maar geen geluk

Doe je voordeel met je energie in plaats van te wachten tot het geluk op het ideale moment naar jou toe komt. Alleen door te ontdekken wat je al hebt zul je nieuwe bronnen kunnen vinden om het aan te vullen. Het leven bestaat uit fases, en elk van deze fases heeft een speciale charme die we vaak alleen waarderen wanneer we erop terugkijken.

Gelukkig zijn met wat je hebt is niet hetzelfde als conformistisch zijn. Je voordeel doen met de positieve dingen in je leven is geen negatieve mentaliteit. Weten hoe je de schoonheid van alledaagse mensen en situaties kunt herkennen omvat leren dat het de vrede is die we uitstralen die ons maakt wie zijn, zelfs als onze portemonnee soms leeg is. Gelukkig zijn met wat je hebt is ernaar streven om beter te zijn als een persoon, niet als een object.

Je kunt niet leren hoe je jouw slechte financiële situatie onder controle kunt krijgen door te onderhandelen met je bank. Je moet deze vaardigheid verkrijgen door het leren van lessen, door het probleem met je eigen ogen te zien, door het te bestrijden met intellectuele middelen, en door het te accepteren vanuit het hart. Het meest waardevolle dat er in het leven bestaat is innerlijke vrede, en dit vereist dat je periodes hebt doorgemaakt die volledig onzeker waren. Het is niet iets dat verkregen kan worden met een salaris of binnen een bepaalde tijd. Het is een lang en zwaar emotioneel proces.

Gelukkig

Hoewel het waar is dat iedereen bezig is om te verkrijgen wat ze denken dat nodig is om gelukkiger te kunnen zijn, is het ook waar dat als het verlangen al hun passie voor het heden wegneemt, het eerder een soort van zelfopgelegd kwaad is.

Onze dromen zouden stroming moeten opwekken, en onze doelen zouden moeten verzekeren dat deze stroming geen betekenisloze invloed is, maar een voornemen om die serieuze baan of verantwoordelijkheid zo goed mogelijk uit te voeren. Dit moet iets zijn dat ons laat werken en tegelijkertijd iets dat ons drijft. Gelukkig zijn met wat je hebt is een voornemen om je te wijden aan het heden, wat zal worden weerspiegeld in je toekomst.

De mooiste dingen in het leven zijn niet zicht- of tastbaar, maar worden gevoeld


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.