De mooiste dingen in het leven zijn niet zicht- of tastbaar, maar worden gevoeld

De mooiste dingen in het leven zijn niet zicht- of tastbaar, maar worden gevoeld

Laatste update: 11 augustus, 2017

De mooiste dingen in het leven zijn niet zicht- of tastbaar, maar kunnen alleen worden gevoeld. Een aanraking, een knuffel, de magie van een blik, en een “hoe gaat het met je vandaag?” maken allemaal deel uit van de formule voor het ware geluk, wat niets meer is dan de som van al deze dingen die onzichtbaar voor het oog zijn. Wanneer ze samenkomen, planten ze bloemen in de tuinen van onze zielen.

Experts in het onderwerp emoties en gedragspsychologie vertellen ons echter dat we vaak onze natuurlijke capaciteit kwijtraken om de simpelste, meest basale vorm van geluk te ervaren. Mensen zijn eigenlijk de enige levende wezens die in staat zijn om hun lijden te overschatten door middel van vervormde of giftige gedachtes.

“Dingen zijn verbonden door middel van onzichtbare banden: je kunt geen bloem plukken zonder een ster te storen.”
-Galileo Galilei-

Het ware geluk is daarom onzichtbaar. Het kan niet worden aangeraakt of worden gezien, maar het kan wel worden gevoeld, omdat het de energie is die voortkomt uit de positieve verbindingen met de dingen die betekenis voor ons hebben. De mooiste dingen in het leven zijn wel degelijk aanwezig, overal om ons heen, maar ze kunnen niet worden bezeten of gemanipuleerd. Ze verdienen het om te worden gerespecteerd als heiligen.

Want liefde domineert niet en kan niet ingediend worden. Liefde zou elke dag gecreëerd en vernieuwd moeten worden, net als ware vriendschap, de affectie voor een kind of de liefde voor een huisdier. Wat we geven en wat we ontvangen kan niet worden aangeraakt; het is de fluistering van onze emoties.

Vlinder op Vinger


De mooie dingen die we niet altijd zien

Prachtige dingen zijn er altijd al geweest, overal om ons heen. We kunnen ze echter niet zien, omdat we doorgaans door een grote, wazige filter kijken die geactiveerd is door routine, automatische of reflectieve gedachtes, mechanische bewegingen en onze gelimiteerde intuïtie, die compleet lijkt te zijn losgekoppeld van onze emoties.

Rick Hanson is een neuropsycholoog uit Californië, bekend van zijn boeken als Hardwiring Happiness en Buddha’s Brain. In zijn boeken onthult hij dat het brein niet weet hoe het gelukkig moet zijn, maar dat het eerder wordt geleid door beloningen.

Vanaf de geboorte en gedurende onze gehele kindertijd zijn we geweldige beloningszoekers, maar de beloningen waarop we jagen zijn zo essentieel en puur, dat we de aangeboren vreugde die ze ons gaven vergeten naarmate we ouder worden.

Alleen kinderen kunnen echt genieten van het heden, het hier en het nu. Dromen is genoeg voor hen om zich tevreden te voelen. Een wandeling, een spelletje, een ontdekking, een knuffel, een “ik ben trots op jou”, is het beste soort cadeau aan een kind. Ze waarderen deze onzichtbare offers die hun harten voeden.

Kind op Bloem

Naarmate we groeien, wordt onze zoektocht naar beloning complexer. We zullen alleen gelukkig zijn als we een goede baan hebben of een partner, of wanneer anderen onze waarde herkennen. De geest verliest zijn onschuld en dit is hoe we meegezogen worden in de sleur, onze onzekerheden, frustraties etc.

Hanson benadrukt de behoefte om ons te verbinden met het geluk. Dit kan alleen worden bereikt door het brein te herprogrammeren en daarbij te profiteren van zijn neuroplasticiteit. Je moet je gedachten en je gedrag aanpassen en nieuwe emoties voelen om je realiteit vorm te geven. Want deze mooie dingen zijn er nog steeds, onzichtbaar en ontastbaar. Je moet gewoon weten hoe je ze kunt voelen.

Ga op zoek binnen in jezelf om deze onzichtbare dingen te vinden

Om onszelf als soort een beetje beter te begrijpen, is het altijd interessant om te kijken naar de neuropsychologie. Het brein evolueert op basis van negatieve ervaringen, want dit is hoe het genoeg kan leren om te overleven, want onze voorouders hebben erg moeilijke situaties voor hun kiezen gekregen.

Dit kan ons helpen om te begrijpen dat we zijn geprogrammeerd om te focussen op de negatieve aspecten in onze levens. Maar het is tijd om verder te kijken dan dit. Als we in staat zijn geweest om tegenspoed als soort te overleven, is het nu tijd om stappen voorwaarts te zetten en te leren hoe we gelukkig kunnen zijn. Want de volgende evolutionaire stap is bewustzijn

Laten we een meer intuïtief bewustzijn van onze emoties, wederkerigheid, respect en empathie ontwikkelen. Laten we leren om ons meer bewust te zijn van de mooie dingen om ons heen, zodat we met ze kunnen groeien en ze kunnen aanmoedigen. We zouden het onszelf moeten gunnen om gelukkiger te zijn, aangezien we al hebben geleerd om sterk te zijn.

Koppel op Bankje

Stappen om bewustzijn te ontwikkelen en je ogen te openen voor wat er vanbinnen zit

We zijn experts geworden in de kunst van ons zorgen maken, de negatieve kant zien en onze eigen vaardigheden in twijfel trekken. Op de een of andere manier focussen we zo veel op deze afgrond van negativiteit die binnen in ons zit, dat we met onze ogen gesloten de dag doorlopen. We zijn zowel vanbinnen als vanbuiten blind, terwijl we onhandig rondstruinen op zoek naar geluk.

  • Het is tijd om het licht binnen in jezelf aan te doen en gedachtes zoals “misschien”, “dit is niets voor mij” en “ik ben bang dat..” de das om te doen.
  • Alleen wanneer je vrij bent van je eigen innerlijke gevangenis, zul je oprijzen als het dappere wezen dat je bent en zul je eindelijk naar buiten kijken zonder angst, lasten of filters van negativiteit.
  • Houd vast aan het hier en nu en ga op zoek naar dagelijkse beloningen zoals kinderen doen: de smaak van nieuw eten, het plezier van het maken van een nieuwe vriend, een wandeling, een lach, oogcontact met iemand maken..
  • Verwonder je over de kleine dingen die je om je heen ziet, want als je ze allemaal bij elkaar optelt, vormen ze het hele universum.

Verminder je snelheid en geniet van deze dingen, want dit is waar je het ware geluk kunt vinden, in deze piepkleine, onzichtbare, basale dingen. En onthoud, bovenal, dat geluk niet gevonden wordt in een meevaller; het wordt bevorderd door de kleine dingen die elke dag gebeuren en die we vaak negeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.