Hebben jij en je partner de comfortzone bereikt?

Hebben jij en je partner de comfortzone bereikt?

Laatste update: 28 juni, 2017

Aan het begin van een relatie laten beide partijen de beste versie van zichzelf zien, zelfs zozeer dat liefde en intimiteit louter een vorm van traagheid zijn. Naarmate de tijd echter verstrijkt en het koppel dichter naar elkaar toegroeit, en ze zich meer op hun gemak voelen bij de ander, komt bij beiden hun ‘ware’ zelf naar boven.

Het is op dat moment dat vertrouwen, veiligheid en comfort ons de relatie in een andere dimensie laten ervaren. Voor sommigen kan deze stap een onplezierige ontdekking zijn, een teleurstelling. Voor anderen betekent het dat ze hun relatie op een diepgaandere en authentiekere manier gaan beleven.

Maar wanneer wordt deze comfortzone bereikt in de relatie? Welke signalen geven dit aan?

De comfortzone in relaties

De comfortzone klinkt misschien wat negatief. Het klinkt saai, stagnerend, ontbrekend aan emotie. Wie wil er niet emoties voelen en vlinders in hun buik hebben tijdens de eerste maanden, de eerste keren of de eerste ontdekkingen!?

Comfortzone

Maar dat punt bereiken kost tijd. Je geniet ook van die momenten van vertrouwen wanneer je ontdekt dat je je compleet op je gemak en vrij met en naast je partner. Wanneer een koppel niet de comfortzone bereikt, is het eigenlijk erg moeilijk om hun relatie te verdiepen of te bevorderen.

Weten of je de comfortzone hebt bereikt kan je helpen om fundamentele aspecten van je relatie te waarderen en om belangrijke beslissingen voor de toekomst te maken.

Hoe je weet of de comfortzone is bereikt

Recent werd er in een artikel onthuld dat relaties hun comfortzone bereiken na elf maanden en vierentwintig dagen. Na het analyseren van 2.000 heteroseksuele stelletjes kwamen onderzoekers erachter dat het bijna een jaar duurt om gewend te raken aan een leven samen met een ander persoon.

Volgens dit onderzoek zijn enkele sleutelsignalen die aangeven dat de comfortzone is bereikt o.a. het toestaan dat je partner je ziet zonder opsmuk, je ziet wanneer je ziekt bent, of het niet sluiten van de deur wanneer je in de badkamer bent. Maar dat is niet het enige.

Comfortzone

De studie beweert ook dat een persoon die de comfortzone bereikt met zijn partner in staat is om openlijk met hem te praten over gevoelige onderwerpen zoals moeten zeggen dat hij een beetje uit zijn mond stinkt of dat hij even wat deodorant op moet doen, zonder dat de ander zich hierdoor gekwetst voelt. Ongetwijfeld zijn er onderwerpen die een hoop vertrouwen vereisen, om iets te kunnen zeggen met liefde maar ook dat je het kunt hebben van de ander.

Het onderzoek onthulde bovendien dat bij een significant aantal bestudeerde koppels (ongeveer een derde), een van de partners zich juist veel te snel op zijn gemak voelde, wat ertoe leidde dat het doek voortijdig viel, en dus de illusie van een perfecte relatie verdween (waarvan we weten dat die niet bestaat, maar die we toch blijven nastreven). De studie onthulde ook dat het in de meeste gevallen de mannelijke partners waren die te snel comfortabel werden.

Volgens deze studie zijn andere signalen die aangeven dat een relatie de comfortzone heeft bereikt gerelateerd aan het type kleding dat wordt gedragen (bijvoorbeeld om sportkleding of ondergoed in huis te dragen), evenals andere persoonlijke aspecten (zoals je niet te veel zorgen maken over scheren of het niet hebben van scrupules over scheren of geschoren worden door de partner).

Relaties beginnen ook een punt van comfort te bereiken wanneer het koppel gevoelige gezondheidsonderwerpen aan kan snijden, beide partners hun meest geheime obsessies durven te vertellen of het niet erg vinden om te huilen in de aanwezigheid van de andere persoon. Andere aspecten zoals het praten over trouwen of kinderen of vrijuit en comfortabel praten over voorgaande relaties zijn ook signalen dat een relatie goed gaat.

Comfortzone

Je op je gemak voelen in een duurzame relatie

Onderzoekers zeggen dat deze signalen niet alleen aangeven dat er een comfortzone is bereikt, maar dat het ook duidelijke aanwijzingen zijn dat de relatie blijvend is.

Volgens de onderzoekers zullen sommigen wellicht zeggen dat deze signalen in een relatie het einde van de romantiek kunnen aanduiden, maar het is een goed teken dat je je op je gemak voelt in de aanwezigheid van je partner en dat je elk onderwerp of probleem kunt bespreken zonder bang te zijn om beoordeeld te worden.

Is dat niet waar we allemaal naar op zoek zijn? Als je je na een tijdje nog niet op je gemak voelt bij je partner, dan is het wellicht tijd om wat dingen te overdenken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.